Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • tak myślę, że to jakiś stan zapalny, skoro wcześniej nie wyczułaś tego? bo jakby nie było to 5cm. ja miałam często takie fałszywe alarmy, więc na razie się nie denerwuj. wiem, łatwo powiedzieć. ale naprawde też miałam powiększone węzły pachwinowe i czarna rozpacz. po usg moja onkolog powiedziała, że są to odczynowe wezły. a ta dr, która robiła to się nie znała:( i przestraszyła mnie:(
    moja historia jest taka: w 2002 r wykryto ziarnicę złośliwą, zaś teraz w 2012r rak tarczycy brodawkowaty. prawdopodobnie powstał od naświetlań. jakby nie było można uznać, że jestem z ziarnicy wyleczona. a na raka tarczycy skończyłam leczenie i jestem pełna optymizmu, że na tym koniec.
    tak jak tu piszecie, że jest to rak dobrze zróżnicowany, i wyleczalny. nawet lepsze rokowania niż w ziarnicy. wiec nie ma co się martwić.
  • 12 lat temu
    Czesc dziewczyny!! Nie bylo mnie pare dni - udalo mi sie wyjechac z Małą nad jeziorko. Mialysmy szczescie bo pogoda byla piękna caly tydzien. We wtorek mąż byl mnie zapisac na operacje. Ide do szpitala juz w srode , a w czwartek operacja!!! Nie spodziewalam sie ze tak szybko!! Ale przynajmniej bede to miala za sobą! Nie zdąże tylko sciągnąć mleczka dla Małej. No ale nic - wazne zeby miala mamę zdrową! Mowią ze na drugą dobę wypuszczają. Mam nadzieje ze szybko dojde do siebie ... trzymajcie kciuki! pozdrawiam!
  • 12 lat temu
    fretka

wiesz co kazdy mi to mowil - oprucz lekarzy :/ oni chca brac wycinek :/
    prosilam o antybiotyk ale powiedzieli ze nie wiedza co to jest (czy rak czy infekcja) wiec nie ma mowy o antybiotyku :/
    nie wiem po co chca mnie tak meczyc - a nie leczyc antybiotykiem do czasu biopsji i zobaczyc czy moze by pomogl :/

lecze sie w usa - bo tu mieszkam od malego

dodam ze opuchlizna troche zeszla i jak spie nie czuje juz takiego uwierania - ale nie dotykam pachy bo sie boje :(

pisalas ze jestes po dwoch chorobach - jak mozesz napisz jakich

• Użytkownik @ona25 napisał:
    zapomnialam powiedziec ze ja nie czuje nic w piersi - guz jest pod pacha i to jest dziwne - wczoraj mialam miec usg piersi i pachy a zrobili tylko pachy :/

dziwne, ze nie zrobili usg piersi? w jakim mieście się leczysz?
    może to jest stan zapalny, np od golenia pach?

• Użytkownik @dzozek napisał:
    Witam,Mam 27 lat. W 2001 roku zdiagnozowano u mnie ziarnicę złośliwą, obecnie jestem w remisji. Niestety w 2010 r. (grudzień) dowiedziałam się, że mam raka pęcherzykowego tarczycy. Czyli jakby nie było powtórka z rozrywki :] Tyle, że leczenie mam nadzieję mniej uciążliwe niż przy ziarnicy. Obecnie jestem po drugiej operacji (wycięcie całej tarczycy) i czekam na jod. Mam pytanie czy ktoś może leczył się w Poznaniu, bardzo chętnie bym się dowiedziała jakie procedury itp. panują w szpitalu na ul. Przybyszewskiego? Pozdrawiam Wszystkich :)

Hej
    zaglądasz tu jeszcze? jak Twoje leczenie?
    ja jestem podobnym przypadkiem. dostałam w pakiecie od życia dwie choroby:(
  • 12 lat temu
    ciekawe jak tam Kinia sie trzyma :) - jest na jodzie
  • 12 lat temu
    staram sie nie panikowac - ale czasami mi nie wychodzi - jak tylko panikuje mama na mnie wrzeszczy hihi
  • 12 lat temu
    Ona
    Skarbie a ty nie martw się na zapas tylko spokojnie poczekaj na wyniki badań napewno okarze się że to nic takiego dasz radę dziewczyno i mam nadzieję że na strachu się skończy może to tylko jakiś węzeł ci się powiększył nie panikuj trzymaj sie będzie dobrze buziaki
  • 12 lat temu
    zapomnialam powiedziec ze ja nie czuje nic w piersi - guz jest pod pacha i to jest dziwne - wczoraj mialam miec usg piersi i pachy a zrobili tylko pachy :/
  • 12 lat temu
    dzieki kasia mam nadzieje ze bedzie dobrze :)
    szczerze to mam nadzieje ze to cholerstwo zniknie przed wizyta - nie chce przechodzic tego stresu jeszcze raz :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat