Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witajcie
Ona gratuluję rocznicy i mam nadzieję że zawsze już będziesz zdrowa i szczęśliwa
Iwex21
Ja też miałam operację w szpitalu w Policach i potwierdzam że tam jest super a jak to nie tajemnica to do jakiego endo chodzisz w Szczecinie
pozdrawiam serdecznie wszystkie dziewczyny
-
kasia84
dzieki :)
co do hormonkow to wszystko zalezy od kliniki - w niektorych odstawia sie hormony w innych nie - gliwice to ogromny instytut - z tego co slyszalam jeden z najlepszych w europie - dysponuja tam zastrzykami dzieki ktorym nie trzeba odstawiac hormonow
jestem pewna ze Ty tez za rok bedziesz zdrowa i bedziesz swietowala rocznice pozbycia sie tego cholerstwa :)
leczenie tego raka jest szybkie - ja przeszlam operacje i leczenie w ciagu trzech miesiecy :)
-
ona, gratuluje rocznicy :) Mam nadzieje ze za jakis rok bede swietowala swoją :)
Kasia, dzieki za telefon. Jutro z rana bede sie probowala z nimi skontaktowac. Jak nie mam wyniko histopatolog. bede sie juz mogla zapisac? W sumie jesli w biopsji wyszlo ze to Ca Papillare to raczej wynik chyba nie zaskoczy.... A jak to jest ze do Zgierza hormony sie odstawia, a do Gliwic nie trzeba?
-
witam dziewczynki
dzisiaj mija mi 2 latka od pozbycia sie tego cholerstwa
-
Kasia,
numer do Zgierza ten wyżej jest z ich strony ale na wypisie ze szpitala mam taki: bezpośredni to 42-71-44-268 lub 42-7144500 wew.268. Mam też e-mail:izotopy@wss.zgierz..pl ale nie wiem czy aktualny.
Słonko,
numer faksu do Zgierza z wypisu to 42-7164214
-
Kasia84,
opuchlizna może być bo to wszystko jest bardzo świeże. W Zgierzu konsultacje wcześniej nie są potrzebne. Dzwoń do nich od samego rana najlepiej od 8 do 11 bo wtedy sekretariat pracuje (tzn na pewno ktoś tam siedzi) bo są przyjęcia i wypisy. Numer do Zgierza to 42-71-44-394. Mi nie kazali brać hormonów bo przed jodowaniem trzeba być w jak największej niedoczynności i mini. miesiąc przed odstawić hormony.
Słonko,
nie ma możliwości wyjścia w Zgierzu w weekend-technik robiący scyntygrafię pracuje tylko pon-pt. Jak będziesz wiedziała kiedy wchodzisz na jod to od razu zejdź do techników (tam gdzie dostaniesz jutro kapsułkę diagnostyczną) i umów się na jak najwcześniejszą godzinę na scyntygrafię (powiedz, że jedziesz do Gdańska to sami Ci ustawią wcześniej). Co do RUMA to nie powinni robić problemu ale gdyby to weź nr faksu w sekretariacie i niech mąż prześle faksem do końca Twojego pobytu, czyli pewnie do poniedziałku. Ogólnie to w szpitalu chaos i nie przypomina to typowego szpitala. O wszystko wypytaj się lekarza w czasie usg bo później najprawdopodobniej zobaczysz go tylko przy wypisie. Wejście na izotopowy-pierwsze-jest zaraz przy aptece przez przychodnię lub z boku obok parkingu przy blokach. Przy wypisie dostaniesz receptę na hormony i już na drugi dzień możesz je brać, po ok.10 dniach wszystko powinno wracać do normy. Ja też za pierwszym razem bez hormonów byłam spuchnięta, później już znacznie mniej i też spać nie mogłam i telepałam się z zimna.
-
Mini39 może jeszcze zdążysz odczytać choć pytanie zadałaś trochę temu. Ja byłam operowana w Szczecinie gdyż z tego miasta pochodzę. Operowana byłam 2 razy w szpitalu w policach i bardzo polecam ten szpital. Miła obsługa pilegniarska lekarze też dobrze zwłaszcza ordynator Borowiecki. Jestem już prawie 5 lat po operacji i nie narzekam. Teraz sie szykuje na wyjazd do Warszawy na kontolną dawkę jodu. Napisz gdzie Ty bedziesz operowana pozdrawiam cieplutko i dużo zdrówka życzę:)
-
Slonko, dzwonilam do Gdyni dzis. W naszych przypadkach nie dają jodu - nie mają jeszcze możliwości zeby pozstawic pacjentów na oddziale... Probowalam do Zgierza sie dodzwonic, ale tam albo nikt nie odbiera, albo jak sie gdzies dodzwonie to odsylaja mnie gdzies indziej :) Masz moze jakis numer pod ktorym udziela mi info? Musialas jechac wczesniej na konsultacje? Co do RMUA- szlam do szpitala pierwszego sierpnia i tez dok mialam z czerwca i bylo ok. Ale na wszelki wypadek zadzwon!
-
Kasia84 Ja dostałam na wypisie eutyrox 50 czyli dawkę jaką brałam do tej pory ale Pan profesor mówił, że nie mam brać wcale ze względu na jod, który nie wiedziałam kiedy będzie, więc zgodnie z wypisem brałam choć miałam mega wątpliwości,potem poszłam do onkologa i on powiedział, że niepotrzebnie brałam i umówił mnie na jod i wyszło, że prawie m-c po operacji brałam hormony a m-c przed jodem odstawiłam (operacje miałam 08.06 a jutro jade do Zgierza)
Fajnie, że przeszłaś to spoko, opuchlizna może być w końcu to wszystko świeżutkie...
Jak bedziesz wiedziała co z tą Gdynią to daj znać...
Pozdrawiam
-
Hej dziewczyny,
jutro mnie czeka jod w Zgierzu, w nocy wyjazd więc muszę się pakowac powoli...
nie biorę tych hormonów już m-c i dzisiaj i ostatnie 3 dni jestem spuchnięta, źle sypiam, śnią mi się horrory więc mam powoli dość...mam nadzieję, że jak dostane hormony to bedzie tylko lepiej...
Najgorsze, że z pracy nie mogę uzyskać RMUA za 07/12 bo nie są zrobione, mam tylko z 06/12 ostatnią, mam nadzieję, że mnie przyjmą....poza tym powiedzcie czy mam szanse wyjść w weekend? robią tą scyntygrafię np w niedziele?