Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Kasiab no to mnie zastanowiłaś, pewnie byłabym przestraszona jakby coś jeszcze zostało, a niech to !
    a jak to jest z jodochwytnością, lepiej jak jest większa czy mniejsza?

Ona trzymam kciuki!!!
  • 12 lat temu
    Fretka-flynn,
    zawsze coś zostaje po wycięciu tarczycy i często po jodowaniu też. U mnie też zostało i widać to do dziś na usg, no ale najważniejsze, że komórki nowotworowe się nie ujawniają.

My dziś wyjeżdżamy na 5 dni. Życzę miłego weekendu i słonka.

Ona, trzymam kciuki i wiem że będzie dobrze.
  • 12 lat temu
    fretka-flynn

to BARDZO dobry wynik :) :) :)

tez mialam resztki tarczycy i tez scyntografia to pokazala - dosyc czesto jest tak ze zostaja resztki tarczycy - najwazniejsze ze raka nie ma :)
    a tymi resztkami tarczycy sie nie przejmuj- jod ktory dostalas poradzi sobie z nimi bez problemu :)

• dzięki za odp.
    tak pomyślałam, że to niedobory wapnia. też po operacji brałam wapno przez jakiś czas,w szpitalu to w kroplówkach, potem odstawiłam bo poziom wapnia był za wysoki.
    będę robiła badania hormonów i wapnia, bo wizytę u endo mam pod koniec sierpnia.
    `
    a propos jodu to u mnie w szyi zostały resztki tarczycy i na scyntygrafii to wyszło, tzn ujawniły się te obszary, poza tym nigdzie. więc to chyba dobry wynik.
  • 12 lat temu
    Mini39,
    wcześniej już Ci pisałam co to jest jod (pierwiastek radioaktywny który niszczy komórki tarczycy i rakowe) i podaje się go tylko osobom, które w wyniku histo po operacji mają rozpoznanie raka brodawkowatego lub pęcherzykowatego, od hormonów się nie tyje jeśli są dobrane poprawnie. Biopsja przed operacją nie zawsze porywa się z wynikiem histo po operacji.

Fretka-flynn,
    ja miałam skurcze łydek i mrowienia rąk zaraz po operacji bo spadł poziom wapnia. W szpitalu dostawałam wapń, potas. W domu brałam przez tydzień wapno w syropie i jeśli miałabym skurcze to jeszcze magez. Bardzo ważne jest po operacji tarczycy czy przytarczyce dobrze funkcjonują bo to one odpowiadają za poziom wapnia w organizmie. Jak mocno Ci to dokucza idź do endo niech sprawdzi czy wszystko jest ok.
  • 12 lat temu
    jesli zmiana jest lagodna nie podaje sie jodu :) jod jest podawany jak ktos ma raka (jod niszczy raka i resztke tarczycy w razie jakby hirurg zostawil jakis kawaleczek)

Ty masz inna sytuacje bo masz zmiane lagodna i zostawia Ci jeden plat tarczycy :) wiec jest taka mozliwosc ze nigdy nie bedziesz musiala brac hormonow - bardzooooooo czesto jest tak ze jak ma sie jeden plat tarczycy to ona podejmuje prace calej tarczcy i wtedy hormony sa niepotrzebne :)

jesli jednak hormony beda potrzebne bo jeden plat nie bedzie wytwarzal wystarczajaco hormonow - to powiem Ci ze od nich sie nie tyle - duzo ludzi tak mowi ale to nie prawda - moja lekarz powiedziala ze jak leki sa dobrane dobrze to sie nie tyje :)

• 12 lat temu
    Iwex21 Właśnie będę operowana w policach u dr.Borowieckiego, dużo osób mi go polecało.Operacje mam na 28 pazdziernika.Mam do wycięcia prawy płat tarczycy.Trochę się boje co mnie czeka po operacji.Co to jest ten jod?na czym to polega?czy ja też będę to brała?Mój guz ma 3cm jak wyszło z biopsi to jest łagodna zmiana.Czy od brania tych hormonów dużo się tyje. Czemu byłaś dwa razy operowana?pozdrawiam:)
  • 12 lat temu
    fretka-flynn
    czasami tak bywa ze po operacji wyciecia tarczycy ma sie takie dretwienie :/ (rak, nog lub tego i tego)
    ja tez tak mialam i powiem Ci ze u mnie to trwalo sporo czasu - tyle ze umnie dretwialy rece i nogi i nawet czasami usta :/ bylam u lekarza i powiedziala ze to przez wyciecie tarczycy - i trzeba brac wapno :)

nic sie nie martw to minie ale teraz przez jakis tydzien bierz codziennie wapno :) ja do dzisiaj od czasu do czasu sobie je biore - tak zalecila mi moja endo :)

nie martw sie to ''normalne'' po paru dniach brania wapna napewno przejdzie :)
  • mam pytanie dziś drętwiała mi lewa dłoń, dokładnie palce, od czego to może być? miał ktoś z Was coś takiego? przestraszyłam się i wzięłam wapno i magnez.
  • 12 lat temu
    emma

wiem ale boje sie ze to znowu rak i to inny tym razem :(
    wiem ze ludziom wywala wezly pod pachami ale lekarz nie rozmawiala o niczym tylko o raku - nie powiedziala ze moze to cos innego - ci lekarze to umia nastraszyc ;/

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat