Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • a jakie badania robią? jak wygląda kontrola?
  • 12 lat temu
    no ale co kraj to inaczej - najwazniejsze ze wszedzie leczenie jest takie samo - chodzi mi o jod :) i ze ten rak jest najslabszy ze wszystkich :)

pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    ja po diagnozie mialam maly jod - ktory nie wykazal przerzutow - teraz chodze na kontrole co pol roku chodziaz juz moge chodzic co roku ale wole czesciej bo wtedy mniej sie stresuje :)

lekarz powiedziala ze nastepny jod 5 lat po pierwszym (oczywiscie jak wszystko bedzie dobrze od tego czasu) i jak po tym jodzie wyniki beda ok to bede calkowicie zdrowa :)

w polsce jod podaja dosyc czesto (w poroznaniu do leczenia tutaj) nie wiem czemu
    moja lekarz uwarza ze nie ma takiej potrzeby - ze kontrola wystarczy zeby wykryc wznowe (bez jodu)

• łał dopiero za 5 lat? ja po 3 miesiącach od dużego jodu będę miała jakieś badania w szpitalu. a po pół roku scyntygrafię.
  • 12 lat temu
    juz sie dowiedzialam co i jak :) tak jak napisalas w polsce jest troszke inaczej i to normalne ze dostaje sie jod pol roku po pierwszym jodzie :)

pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    no nie wiem mam kolezanki ktore lecza sie w polsce i mialy jod co roku (chyba ze jest przerzut to czesciej) nigdy nie slyszalam ze podaje sie co pol roku jesli nie ma sie przerzutow

ja lecze sie w usa ale powiem Ci ze to wyglada prawie tak samo :) tylko ze ja jod mam co 5 lat - mialam jeden po diagnozie drugi bede miala 5 lat po pierwszym jodzie - reszta wyglada tak samo :)
  • mały jod to chyba diagnostyka. Ona Ty leczysz się w Stanach? to może u was jest inaczej. ja też słyszałam, że za pół roku u mnie zrobią scyntygrafie własnie z małą dawką jodu, więc to mnie nie dziwi.
  • 12 lat temu
    napisala do mnie wisniamama (nie wiem czy ja jeszcze pamietacie pisala tu dawno temu)

pol roku temu miala jod i scyntografie na ktorej pokazalo resztke tarczycy (jak zreszta o duzo osob po wycieciu tarczycy)

teraz napisala do mnie ze ma znowu odstawiony hormon bo idzie na maly jod !
    bardzo mnie to zdziwilo bo minelo zaledwie pol roku od ostatniego jodu !!!! czy to jest wogole mozliwe ?
    moja lekarz mowila ze nie podaje sie jodu czesniej niz co roku !!!!!! (chyba ze jest przerzut) ona nie miala przerzutow i podaja jej kolejny jod ?
    czy spotkalyscie sie z czyms takim ? bo ja pierwszy raz slysze ze - ktos nie mial przerzutow i bedzie mial kolejny jod - po 6 miesiacach od ostatniego - wtedy miala duzy jod teraz bedzie miala maly

napiszcie co o tym myslicie ?
  • 12 lat temu
    dziewczynki gdzie Wy sie podziewacie ? gdzie sa wszyscy ?
  • 12 lat temu
    kochana

taki wlasnie jest rak - tak samo jak kobieta ma raka piersi to on i tak moze wrocic chociaz piersi juz nie ma :/

tak samo jest u nas ze moze wrocic nawet w miejscu po tarczycy - i powiem Ci ze znam osoby ktorym wrocilo wlasnie w tym miejscu - ale lekarz powiedzial ze to najlepsze miejsce do wyleczenia i do tego zeby wiecej nie wracal

tez nie umiem tego wyrlumaczyc czemu jak sie wytnie raka z calutka tarczyca to to cholerstwo moze wrocic :/ no ale niestety tak moze sie zdarzyc

nie trzeba miec tkanki tarczycowej zeby on wrocil :/ Ty masz przerzut w lozy wiec w tym miejscu co byla tarczyca i wcale to nie oznacza ze mialas tam jakies tkanki tarczycy - kikuty- lub co innego - tak to jest z ta choroba ona nie potrzebuje tego organu na ktorym byla - moze pojawic sie zupelnie gdzie ingdziej lub nawet w tym samym miejscu

ale nie martw sie bedzie dobrze - wyleczysz sie i jestem pewna ze bedziesz miala juz spokoj na zawsze :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat