Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • pewnie tak, trzeba dobrać odpowiednią dawkę, żeby czuć się dobrze. zbadamy hormony za 2 miesiące.
    Ona a Ty jaką dawkę bierzesz?
  • 12 lat temu
    fredka

ustawianie hormonow to kwestia czasu - jak juz dobiora to pewnie na bardzoooo dlugo bedziesz miala spokoj :)

dla mnie lekarz dobierala hormonki pol roku - zmieniala tylko pare razy - i juz ponad 1,5 roku mam spokoj :)
  • chciał więcej mi dać 125, ale mam wysokie tętno, więc tym się trzeba zadowolić:)
    dziękuję za kciuki, przydały się. :)
  • 12 lat temu
    fretka

ciesze sie ze u Ciebie wszystko ok :)
  • 12 lat temu
    Fretka,
    czyli trochę Ci podniósł dawkę. Cieszę się, że wszystko ok.
  • już jestem:) dostałam dawkę 112,5 Euthyroxu, wcześniej miałam 100. wapn w normie. nastepna wizyta w pażdz, wtedy będzie więcej badań. a to czy podadzą mi drugi jod będzie zależało od badań po pół roku od jodu (czyli styczeń 2013), w tym od poziomu tyreoglobuliny. Doktor nie zakłada, ze dostanę druga dawkę, ze ten jod poradzi sobie z tymi resztkami.
    Elza a co u Ciebie słychać?
  • 12 lat temu
    Fretka, jak tam po wizycie?
  • 12 lat temu
    Fretka-flynn,
    tak możemy bo dla nas teraz to bez znaczenia jest jod bo i tak się u nas nie wchłania bo nie mamy tarczycy a tylko ona go wchłania. zaciskam z całej siły i daj znać po.
  • Kasia dziękuję :] oby się spełniło.

Ona czyli chodziło o to, żeby nie było w diecie fosforu, jodu.

A my mozemy chyba używać soli jodowanej?? bo ja mam taką w domu.

Trzymajcie kciuki, dziś mam wizytę. !!!
  • 12 lat temu
    Ona,
    a możesz lekarzowi chodziło o to, że niektóre potrawy/przyprawy zawierają jod (sól). W PL nie ma takiej diety i normalne jedzenie dostaje się też w szpitalu, pamiętam, że ze mną była starsza pani, która jeszcze sobie dosalała wszystko. Lekarz mówił jej by ograniczyła sól ale nie ze względu na leczenie jodem tylko na jej ilość-wszystko było prawie białe od soli bo tyle jej sypała ;o)

Fretka-flynn,
    dziękuję. Wiesz co wtedy nawet nie myślałam-długo czy nie-tylko, że nie udało się. Lekarz kazał nam wrzucić na luz. Pojechaliśmy na urlop i odstresowaliśmy się, wrzuciliśmy na luz zgodnie z zaleceniem to się udało :o)) Teraz czasami tylko sobie myślę ile musieliśmy czekać na malucha bo w sumie odczekaliśmy po jodzie prawie 2 lata i dopiero zaczęliśmy starania. Trzymam kciuki by drugiego jodu nie było, hormony były stabilne i żebyś w sierpniu ogłosiła radosną nowinę ;o)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat