Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Monika ja akurat szybko miałam wizytę bo po około tygodniu ale to dzięki mojemu lekarzowi który mnie tam wcisnąl w kolejkę ze tak powiem . Ale z tego co się orientuje czeka się minimum 3 tyg
Dziewczyny a co w przypadku wznowy czy czegoś podejrzanego ? Robią biopsje i co nie podają juz jodu tylko ustalają termin kolejnej operacji? Czy biopsja jod i operacja ? Dzizas ! Nakręciłam się :/
-
No ja niestety muszę czekać 5 tygodni.
-
Monika a Ty do diagnostyki ?
Teraz wszędzie niestety są giga kolejki i terminy no chyba ze ktoś się leczy prywatnie a do tego worka pieniędzy by brakło
-
dziewczyny rano mi się udało dodzwonić , mam wizytę w Gliwicach w nastepny piątek jestem w szoku, chyba jest cos na rzeczy bo pani bez problemu wyznaczyła mi wizytę
-
Witam od 3lat mialam guzka na prawym placie co roku mialam wykonywana biopsje,w grudniu byla kolejna biopsja w styczniu dostalam wynik podejrzenia rak pecherzykowy jednak okazalo sie w trakcie operacji wyszlo jednak ze brodawkowaty wyniki dostalam w poniedzialek ze nowotwor zlosliwy brodawkowy,nie wiem co teraz ho jest napisane na koncu wyciek na torebke co to oznacza bo pytam czy mam przerzuty powiedzieli ze nie,co mnie czeka mam nerwice z fobiami spolecznymi jak mialam operacje maz byl.cale 4dni ze mna na onkologi czy ten jod ktory naj prawdopodobniej dostane musi byc w izolatce nie ma innego rodzaju wyleczebia do konca.prosze o pomoc jestem 3tyg po operacji ;) :(
-
Ewelina30.
Nie jest powiedziane, że na pewno będziesz miala podany jod. Wszystko zalezy m.in. od wielkosci guza, od tego czy naciekal inne narzady itp. Z tego co piszesz to twoj guz byl otorebkowany, to chyba jest dobra wiadonosc. Dopiero po kontroli i wynikach m.in tg i anty tg zdecydują co dalej. Ja tez bardzo bałam się jodu bo mam klaustrofobie wiec z izolatka to u mnie byłoby kiepsko, ale po wizycie w Gliwicach okazało się, że może mnie to ominie, mam dobre wyniki tg i anty tg i nie mam przerzutow do węzłów. Ja jestem 3 miesiące po operacji i mój guz miał 2,5 cm. W Gliwicach byłam 01.02.2017r. i mam zgłosić się do Gliwic 14.06.2017r. na dokładniejsze badania i wtedy zdecydują czy będzie potrzebny jod, ale z tego co mówiła pani doktor, to może obejdzie się bez jodu. Tak że głowa do góry może i Ciebie ominie jod :)
-
Ewelina30
źle przeczytałam twój post, bo piszesz ze naciekal torebkę a ja przeczytałam ze jest otorebkowany. Mimo to, to też nie jest zle, bo wprawdzie naciekal na torebkę tarczycy, ale ona jest już wycięta z guzem wiec juz go nie ma.
-
A odnośnie lęków, nerwicy i fobi, to guz mógł być jedną z przyczyn wywołujących te lęki. Ja po operacji znacznie mniej odczuwam moje lęki związane z klaustrofobią. Teraz mogę normalnie stać w kościele czy zrobić zakupy w supermarkecie czy w galerii, a wcześniej było to prawie niemożliwe, bo nie potrafiłam się skupić na niczym innym tylko na myśleniu gdzie są drzwi i czy się nie zatrzasna :) wiadomo ze po latach lęki nie ustąpią z dnia na dzień, ale mam nadzieje ze teraz będzie juz lepiej i ze to ten guz był powodem moich lęków.
-
Moj goz mial ok 2cm zapisalam sie na przybyszewskieo w poznaniu I powiedzieli ze 1.5mies przed przyjeciem na oddzial wysla pismo I ze bede miala odstawic leki....mi wycieli odrazu cala tarczyce lewy plat bez zmian wezly krtan wezly tez....z wynikami I skierowanien do szpitala dostalam tak.zwana zielona karte...zadnych badan ktore pisalas nie widze bym miala wykonywane...z opisu mikroskopowym rak brodawkowaty prawego plata tarczycy czesciowa (columnar variant)obecne minimalne naciekanie tkanek okolotarczycowych margines do powieszchni tarczycy oznaczobej tuszem wynosi 0'1cm.nic z tego nie rozumiem....czy moze isc do endokrynologa I dowiedziec sie czegos a nie tylko czegac az wysla mi dokumenty...dziekuje za odp tez mialas wycieta tarczyce cala z rakiem zlosliwym brodawkowy?tak jak ja
-
A nie masz obaw ze jak pojdziesz w czerwcu to moze byc cos gorszego bo musisz czekac:(