Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kasia
    nie mam pojecia co to moze byc :/ tak jak mowisz pojde do lekarza i zobacze co tam wymysla :) przeziebiona raczej nie bylam - najgorzej ze napewno mnie tylko nastrasza jakims rakiem i potem bede chodzila od lekarza do lekarza wystraszona :/ no ale jak trzeba to trzeba :)

• 12 lat temu
    Ona,
    to już nie myśl o tym tylko idź do alergologa i dowiesz się co i jak. Badanie robi się delikatnie nakłuwając i wkraplając dany alergen. U nas jest tak, że przed zrobieniem testów lekarz przeprowadza wywiad i pyta jakie są objawy, kiedy najczęściej, czy po zjedzeniu czegoś, czy cały czas czy tylko rano itd. na tej podstawie zleca badanie na dane alergeny. Alergenów jest tyle ile rzeczy na świecie więc nie sposób zrobić testy na wszystko. Może te tabletki, które brałaś do tej pory są już za słabe.
    A może to nie uczulenie tylko źle wyleczone przeziębienie.
    Byłam na rozmowie w sprawie pracy ale wątpię by coś z tego było bo chyba sami nie wiedzą dokładnie kogo potrzebują. Jakoś mnie to szczególnie nie martwi bo jeśli bym mi się udało to musiałabym przenieść się do Warszawy a ja jej nie lubię.
  • taaaa a mnie dziś kręgosłup boli.....
    ale chyba się spracowałam :)
  • 12 lat temu
    dodam ze kaszlam juz tak dlugo ze nachodza mnie glupie mysli ze to moze .... :/
  • 12 lat temu
    dzieki

kasia - a czy takie badanie wykasze wszystko na co jestem uczulona ? ide do lekarza we wtorek zobacze co tam wymysla :) moje gardlo jest spuchniete z jednej strony i czerwone
    znajac tych lekarzy pewnie nic nie zrobia :/ no ale zobacze - sa dni kiedy prawie nie kaszlam a sa takie co kaszlam prawie caly czas - dobrze ze przynajmniej w nocy mam spokoj :)

na jakiej rozmowie bylas ? kontrola ? i jak tam ?
    c do tabletek anty biore je bo mialam problemy z okresem !! i lekarz kazala brac - mialam okres caly czas !!!! no ale naszczescie juz od dawna wszystko jest ok :)
    czasami mysle sobie zeby je juz odstawic ale boje sie zeby nie bylo powtorki z rozrywki :/
  • 12 lat temu
    Hej dziewczyny,
    ja właśnie wróciłam z Wawy z rozmowy.
    Co do tabletek anty-może a nawet powinno się brać na początku leczenia szczególnie. Ja nie biorę bo nie mogę-strasznie nasilają mi się migreny, niestety i mam zakaz ich brania jak na razie.
    Ona,
    ja mam alergie sezonowe. Ile może trwać to zależy na co jesteś uczulona i kiedy ma to największe stężenie, a właściwie takie które u Ciebie wywoła reakcję alergiczną. Ja mam na grzyby (takie rosnące na drzewach, starych domach a nie te do jedzenia),pleśnie i topolę. U mnie najgorzej jest w styczniu/lutym, koniec lipca do września/października. Powinnaś zrobić testy tak jak pisze fretka ale nie rób tych z krwi bo często nic z nich nie wychodzi albo wychodzą błędnie. Najlepiej zrobić takie testy skórne.
    Moja mama kiedyś miała źle wyleczoną infekcję i kaszlała tak chyba 6-8 m-ce ale tak mocno, że nawet zaczęliśmy podejrzewać czy nie ma gruźlicy. W końcu trafiła na innego lekarza, dał jej jakieś inne leki i przeszło. Wtedy też lekarz powiedział, że infekcja zaostrzyła alergię więc musiał dać jej leki od astmy na tyle alergicznym.
    Miłego dnia.
  • Dobrej nocy!
  • Ona chodziło mi czy badałaś na co masz alergię? czy robiłaś testy?
    a odnośnie alergii to Ci nie odpowiem.
  • 12 lat temu
    dziewczynki teraz ja mam pytanie ale troche inne - czy ktoras z Was ma alergie sezonowe i moze mi powiedziec ile to moze trwac ? jakie miesiace sa najgorsze ? mam dosyc tego kaszlu !!!!!!!
  • 12 lat temu
    dodam ze 3 miesiace temu z tym kaszlem bylo gorzej kaszlalam doslownie caly czas - teraz jest lepiej ale nie przeszlo do konca :/

co do tabletek - moja lekarz tylko pytala czy je biore - w niczym one nie przeszkadzaja - raz zmienialam nawet firme tabletek - zapytalam endo czy moge - powiedziala ze nie ma problemu :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat