Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Massie daj znać ale patrząc a zegarek to pewnie jesteś już na oddziale .Powodzenia!:-)
Strach od razu idziesz do tego drugiego budynbudynku głównym wejściem wchodzisz i idziesz w prawa stronę cały czas prosto i już jest Rejestracja a tam już są gabinety piętro wyżej oddział docelowy.
-
earlgrey
Trudno coś doradzać, bo gojenie się blizn to sprawa indywidualna. Jednemu pomogą plastry, drugiemu maści, a trzeci nic nie będzie robić i blina szybko stanie się prawie niewidoczna.
zetka
Nie panikuj zawczasu. ;) Wiem, że to trudne, ale stres i nerwy nic nie pomogą.
Czasem chciałabym być na Waszym miejscu, bo przynajmniej mogłabym się leczyć. A tak muszę czekać albo na badania kliniczne albo na to, że nasz szanowny Pan minister zdrowia umieści mój lek na liście refundowanych. ;) Póki co staram się o tym nie myśleć i żyć dniem dzisiejszym. Przyzwyczaiłam się, że moje markery są znacznie powyżej normy, ale nie rosną w zastraszającym tempie, więc nie ma co panikować. ;)
-
po drugiej operacji niczym nie smaruje blizny i mam wrazenie ze wyglada dobrze tzn jest czerwona i brzydka ale musimy dac jaj czas bo masci na poczatku rozpuszczaja blizne i tworzy sie wieksza lekarz mi mówił zebym odczekała 3 mies zanim zaczne smarowac
aniu przepraszam ze tak pytam a jaki masz typ raka?
-
zetka spróbuj może podejsc do onkologa jak ci w gliwicach nie pomoga może on coś powie mądrego albo endo....
-
aniaw12
dzięki, wiem wiem. Ale jak napisze na forum to mam wrażenie że jakoś mi się lżej robi bo przechodzimy to samo. Smaruje źle nie smaruje też źle. Do tego stres bo do Gliwic za trzy tygodnie :( tak siedzę i dumam
ewka22
no każdy lekarz mówi co innego jeden każe natłuszczać od razu drugi nie każe.Chyba odpuszczę na razie silikonowe żele. Będę obserwować i smarować wokół blizny maścią wit..
Ale dzięki dziewczyny każda wskazówka cenna.
Czekanie, badania czemu to tak długo :(
-
eargrey
Ja też wiele próbowałam aby walczyć z bliznowcem który narosl prawie na całej długości blizny przerobilam wszystkie mascie,kremy ,plastry sutricon również i nic nie pomagało blizna długo była czerwona swedzaca. Jedynie pomógł mi czas jestem 2,5 roku po operacji i jest już dużo lepiej. Dzisiaj nawet na zdjęciu nie widziałam blizny ;)więc jest ok.Dlugo walczyłam kupując apaszki,bluzki tylko pod szyję uszyte oj nacudowalam.Jedynie do głowy przychodzi mi bio-oil niektórym pomógł bardzo.Aniaw ma rację to zależy od skóry i u każdego ten proces przebiega inaczej.Ja miałam w Gliwicach kontakt z kobietami które w ogóle nie miały śladu po operacji ale najważniejsze jest zdrowie. Aniaw Ty dzielnie walczysz.W czwartek była ze mną kobitka W Gliwicach też ma rdzeniastego ale też pełna wiary i optymizmu i tego się trzymajmy.Dobrze że nic nie idzie w złym kierunku. ;)
-
Zetka daj znać co udało się załatwić. Trzymam kciuki !:-)
-
ewela12123
masz rację że zdrowie najważniejsze, to czekanie i dumanie jest okropne :( ja nawet jak na jakiś czas zapomnę to potem to wraca. do tego te nerwy :( ale dzięki spróbuję i bio-oil.
-
dziewczyny dzięki -nic dzis nie załatwiłam nie mogę się dodzwonić do dr.Pucha mam numer na sekretariat 2789333 i albo nie odbierają albo zajęte.Może ktos ma inny to poproszę.Moje atg zawsze było niskie 11-17 teraz w ciągu 3 miesięcy ponad 200 więc to jest bardzo gwałtowny wzrost ,endo twierdzi że jest to niepokojące ale czekamy 3 miesiące i kontrola chciałabym jednak skonsultowac to z Gliwicami piszą wrazie problemów dzwonić ,może jutro...
-
ewka22
Nie masz za co przepraszać. ;) Ja mam RRT, czyli rak rdzeniasty tarczycy. Niestety ten mój pasażer na gapę zdążył się już poprzerzucać.
earlgrey
Ja na początku niczym blizny nie smarowałam. Tak jak pisałam wcześniej moja rehabilitantka mi ją oklejała i masowała. Mam nadzieję, że i u Ciebie z czasem blizna będzie wyglądać lepiej. ;) Trzeba próbować różnych sposobów. Na pewno trafisz na odpowiedni dla siebie. ;)