Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Massie ja w Gliwicach melduje się 10 marca , wygrzejesz mi łóżko :) tez mam w karcie napisane ze dostane piżame i szlafrok
-
Massie jestem trochę zdziwiona że nie pozwolono na swoją koszulę i spodnie. Ja dopiero ta urocza pizamke:) założyłam już po dozwolonej kąpieli a swoje zostawiłam do wyrzucenia.Fakt byłam na jodzie dwa lata temu w lutym być może od tego czasu coś się pozmienialo. Pewnie te parę dni da się przetrwać ale ja bynajmniej miałam problem spasowac z rozmiarem bo albo za duże albo za male:)daj znać jak tam funkcjonujesz .Trzymam kciuki będzie dobrze!:-) acha to prawda książki, gazety żywność wszystko zostawiłam panie sprzątające nawet wyrzucaly ładowarki: )
-
Dziewczyny ale te rzeczy z pierwszych dwóch dni których nie będę brać do izolatki mogę sobie normalnie potem wziąć do domu prawda? Spakowałam się do dwóch reklamówek. Jedna na oddział, druga do izolatki.
Ewela dzięki :*
-
dziewczyny mam problem wróciłam od endo tsh i marker w normie ale atg poszło bardzo w górę w listopadzie miałam 13 a teraz ponad 200.Mój dr wyznaczył mi kontrolną wizytę za3 m-ce i wtedy zobaczymy Przed chwilą dodzwoniłam się do Gliwic ale w rejestracji nie mogą mi przyspieszyć wizyty muszę uzgodnić to z dr Puchem będę próbować jutro.Przypomnę że jestem po 2 operacjach i dwóch jodach i znowu .......... :(
-
Zetka ale ten skok atg oznacza nawrót czy jak? Kiedy byłaś na ostatnim jodzie?
-
Cześć wszystkim. Mam raka brodawkowatego tarczycy. W czerwcu minie rok po całkowitym wycięciu tarczycy. 16lutego 2017 miałam jodowanie w Gliwicach. Prywatnie jestem zona i mamą 7 wspaniałych dzieci. Zastanawiam się czasem jak to będzie dalej? Lekarze mówią ze to "najlepsza"opcja raka jaką mogłam miec. Ale strach gdzies tam z tylu głowy jest....
-
Filipania u mnie 16 lutego minął rok od operacji, zastanawiasz się jak będzie - juz jest dobrze ten rodzaj raka to nie wyrok nastaw się pozytywnie i po pierwsze nie mam raka ale miałam już jest wycięty usunięty a teraz tylko kontrole i jod do końca wszystko dobije ☺ pozdrawiam
-
Zetka grunt że Tg jest ok
Znam przypadek ze dziewczyna miała anty tg coś ok 300 a Tg niskie i jest ok.Nic się nie dzieje więc miejmy nadzieje ze u Ciebie też będzie dobrze;)ale pewnie lepiej skonsultuj to dr Puchem. Ja byłam w czwartek w Gliwicach to go nie było ale nie zrozumiałam czy jest na zwolnieniu czy na oddziale.Z drugiej strony na karcie konsultacyjnej mamy napisane w razie wcześniejszej wizyty dzwonić a jak się dzwoni to jest problem.Moze akurat przyspiesza termin wizyty.Daj znać co udało Ci się załatwić.
Massie tak możesz spokojnie zabrać do domu te dwa dni funkcjonujesz normalnie tyle że na tym oddziale nie ma odwiedzin ale dopóki nie dostaniesz jodu normalnie możesz chodzić po Instytucie.W szatni dostaniesz szafkę i tam pochowasz sobie swoje rzeczy.Jeden minus szatnia czynna z tego co pamiętam od 11 do 15.
-
Ewela czyli przez te dwa dni też nie mozna mnie odwiedzać? To się mąż zasmuci...
-
Massie nie na tym oddziale nie ma odwiedzin. Mój mąż nawet nie mógł mi nawet zgrzewki wody wnieść.Jedynie Ty możesz opuścić oddział i siedzieć z mężem w kawiarni albo gdzieś na korytarzu to taka jedyna alternatywa.Na jodzie diagnostycznym już jest lepiej oddział otwarty są odwiedziny:)Na jod stawiasz się w tym drugim budynku nie w głównym instytucie.Oddzial cichy spokojny pielęgniarki bardzo sympatyczne a pielegniarz Łukasz Anioł zawsze uśmiechnięty.Za tydzień będziesz już po.A jak u Ciebie z kwaranntanna ja miałam 8 miesięczne dziecko więc musiałam się wyprowadzić z domu :)