Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Fasola1983,
    wagą się nie przejmuj bo to nie tyle co zbędne kalorie a zatrzymanie wody ale to normalne. Teraz bez hormonów masz spowolnioną przemianę materii i podejrzewam, że nawet bardzo spowolnioną, ja też tak mam. Po jodowaniu zaczniesz brać hormony i wszystko wrócić do normy bez specjalnych diet odchudzających. Tsh rośnie bo wpadasz w coraz większą niedoczynność to też prawidłowe. Ja przed jodowanie byłam w sumie prawie 7tyg bez hormonów, a na wadze było +5, po dostałam dawkę 150 i w ciągu miesiąca wszystko spadło (no ale dawka była stanowczo dla mnie za wysoka i w ciągu 2 m-cy zleciało -8).

Matti,
    drugą dawkę weź dokładnie po tygodniu to będziesz miał dłużej niż tydzień do operacji.
    Co do hormonów to ja już się tak do tego przyzwyczaiłam, że czasami łapię się na tym czy oby na pewno wzięłam. I tak jak piszesz jedna tabletka to nie problem.

Uśmiałam się z tych aktywistek :o)) Ja już jestem 5 lat po stąd moja wiedza.
  • 12 lat temu
    moj guz mial 2,5 cm - dzisiaj wszystko jest ok :)

co do migdalka to jestem pewna ze to nie ma nic wspolnego z tarczyca bo z tego co wiem on nie przerzuca sie w takie miejsca :)

tak jak mowisz hormony to konca zycia to nic takiego :) moj brat ma niedocznnosc tarczycy mama nadczynnosc i tez brali te same leki co ja tylko inna dawke :)

ja po operacji odrazu biegalam i powiem Ci ze nic mi nie bylo :) tez jestem raczes z tych osob co uprawiaj antywny tryb zycia :)

jak mozesz napisz ile masz latek skad jestes :)

• 12 lat temu
    Hej

Dziękuje za szybką odpowiedz szczególnie kasiab i ona25 widzę za mamy tu bardzo fajne aktywistki, wygląda ma to iż zaczepie się na tym forum na jakiś czas :-)

W poniedziałek śmigam załatwić szczepionkę i myślę że zaliczę pierwszą dawkę, następną planuje na 19-tego, aby mieć przynajmniej tydzień do zabiegu po drugiej dawce.

Ostatnio prowadzę dość aktywny tryb życia, 3-4 razy w tygodniu biegam, na tydzień przed zabiegiem zrobię sobie przerwę, ale dobrze się czuje i mam kondycją, jesienią jak zacznie siąpić przechodzę na basen :-) rana będzie już zagojona a organizm wyrównany i przyzwyczajony do nowych warunków pracy.

Hormony do końca życia - liczę się z tym ale to żadne ograniczenie w końcu jemy, pijemy to i jedna tabletka dziennie dodatkowo żaden problem, w końcu ludzie na insulinie żyją latami.

Jeżeli chodzi o guza to mam ok. 12 mm, zakwalifikowany jako rak brodawkowaty, podobnie do kasiab (pT1a) ale mam dodatkową obawę, bo od ok. 0,5 roku obserwuje powiększonego po lewej stronie migdałka czyli po tej samej stronie co pierwotny guz w tarczycy więc może coś być na rzeczy, w związku z tym postanowiłem jeszcze dodatkowo to prywatnie skonsultować się z lekarzem onkologiem-endokrynologiem który pracuje w CO Gliwice.

Ok, to na dzisiaj kończę, kasiab i ona25 powinny zostać ogłoszone honorowymi administratorkami wątku o raku tarczycy i co jakiś czas nagradzane komplementami i wyrazami uznania :-)

Pozdrawiam :-)

• 12 lat temu
    fasola

jak zaczniesz brac hormonki to wszystko wroci do normy :) moja endo mowila ze mozna przytyc z 3-5 kg ale potem wszystko sie wyrowna :)

jak hormony sa juz dobrane i wyrownane - nawet latwiej jest schudnac niz dla osob z tarczyca :)
  • Moje pytanie dotyczy zachowania odpowiedniej wagi ciała :)) Przed diagnozą miałam tsh 1,4. W czerwcu 2012 miałam usuniętą całą tarczycę z powodu raka brodawkowatego. Wyniki histopatologiczne nie wykazały przerzutów do węzłów chłonnych. Brałam euthyrox 150 mg a później 175 mg przez 2 tygodnie. Otrzymałam info ze szpitala, że 18 września mam się stawić na terapię jodem i tym samym 18 sierpnia mam odstawić hormony. Ogólnie mam pozytywne nastawienie do wszystkiego ( nie leżę w domu i nie użalam się nad sobą), mam rodzinę ( męża i 4 letniego synka ). Samopoczucie w porządku, miesiączka jak dawniej jak w zegarku. Jedyne co mnie martwi, że jak odstawiłam te hormony to przytyłam 4 kg. Jem nadal tak samo, spaceruję, ruszam się - orbitrek, nie jem wieczorami i nocami, nie szaleję ze słodyczami a waga rośnie. I zastanawiam się czy jest to spowodowane tym, że tsh rośnie i czy kiedy po zakończeniu terapii jodem wrócę do hormonów to czy waga też wróci do normy ? Czy ktoś miał taki "wagowy problem" ? z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Aga
  • 12 lat temu
    :o))
  • 12 lat temu
    ja to musze tutaj zajrzec conajmniej raz dziennie :) ale niektorzy maja tak ze pisza jak sa w trakcie lub przed leczeniem - potem juz nie :)
    normalnie uzaleznilam sie od tego forum :)
  • 12 lat temu
    Ona,
    nie ma co wybaczać bo mnie nie uraziłaś. Nie ma problemu ;o)
    Zgadzam się z Tobą-fajnie by było gdyby częściej tu niektórzy pisali.
  • 12 lat temu
    rozumiem :) ale chodzilo mi o to ze tak to zabrzmialo - moja operacja powinna trwac tyle co w polsce ale moj organizm jest taki ze trwala dluzej :)

sorry jak to pisalam dopiero co wstalam wiec jeszcze humorka nie mialam :)

i nigdy nie powiedzialam ze ktos nie ma prawa sie wypowiedziec :) uwarzam ze jak najwiecej osob powinno tu pisac (czesciej)

pozdrawiam i mam nadzieje ze mi wybaczasz hihi :)
  • 12 lat temu
    Lee,
    ja nie miałam niedowładu nerwów.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat