Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Earlgrey nie kazano mi odstawiac hormonow. Tsh mam 0,258 i w zaleceniach z Gliwic rzeczywiście mam wpisane ze musi być na poziomie 0,1 do 0,4. Tg zrobili mi w Gliwicach i chyba wszystkim tam robią to badanie. Musimy się jakoś trzymać bo nie mamy wyjścia, ale czasem marzy mi się żeby to wszystko się już skończyło i żeby było jak dawniej, przed diagnozą. Wierzę jednak ze to wszystko dzieje się w jakims celu, że te nasze zmartwienia nie są bez powodu i bez potrzeby. Modlę się codziennie, odmawiam nowennę pompejanską I to pozwala mi zachować spokój. Polecam wszystkim te nowennę, nie jest łatwo ją odmawiać ale daje człowiekowi wiele siły i spokoju i pozwoliła mi przetrwać najtrudniejsze chwile :)
  • Mona12 Gliwice wiedzą co robią, tego się trzymajmy. Też uważam że modlitwa i wsparcie najbliższych, ale i to forum daje siłę. U mnie jedna choroba, potem rak, świat nie zwolnił pędzi dalej. Tylko ja jakby bardziej ostrożna rozglądam się i zastanawiam bardziej, "widzę" to czego wcześniej nie mogłam dostrzec. Czasami mam dość, też marzę by kiedyś się obudzić i mieć już to wszystko za sobą. Mona jak Twoja blizna się ma? Mi pani chirurg kazała ją tylko natłuszczać. Mnie boli ten "uśmiech" i czasami jest opuchnięty, jakby trochę pofałdowany. Czy to jakoś masować trzeba? W poniedziałek będę pakować preparaty do wysłania do Gliwic, to jakoś specjalnie nadać trzeba?
  • 7 lat temu
    Moja blizna wygląda chyba calkiem nieźle. Smaruje maścią silikonowa i czasem żelem z aloesu. Nie masuje jej chociaż słyszałam, że inni masuje, ale nie wiem jak to robić. Nie boli mnie blizna, ale czuje jakby ciągnięcie i tak jakbym miałam coś w gardle. Jak więcej mówię, to mnie to meczy i jakby mi tchu brakowało, ciągle odkasluje i strasznie mnie to denerwuje. Ciągle mnie coś pika, szczyka itp. Preparaty do Gliwic spakowalam w folię babelkowa, napisałam pismo co wysyłam tzn. preparaty, kserokopie dokumentacji i swoje dane i wysłałem pocztexem.
  • Mona i Earigrey! Nie przejmujcie się bo to wszystko minie. Powiedzą wam tak wszystkie dziewczyny obecne na tym forum które są po operacji już trochę czasu. :D Ja miałam operację 13 maja 2016 roku. Wiek też wyższy niż przeciętna na tym forum. Ciągnięcie szyi choć lekkie czasami jeszcze odczuwam, blizny już prawie nie widać. Masowałam ją dłuższy czas Dermatixem okrężnymi ruchami (podobno tak się to robi). Trochę bolała podczas masażu ale teraz blizny prawie nie widać. Problemy w gardle też jeszcze odczuwam choć nie są już tak częste. Mona ja też jestem na Nowennie Pompejańskiej już 36 dzień. Mam super aplikację na smartfonie i mogę ją odmawiać praktycznie wszędzie. Pozwala to słuchać ze słuchawkami na uszach nawet po drodze do pracy i lepiej się skupić. Poza tym w przypadku zagapienia się dostaję powiadomienie, że nie odmówiłam części na dzisiaj. Aplikacja pilnuje aby odmówić wszystko bez zbędnych nerwów i pamiętania, na którym dniu jestem. Polecam wszystkim.
  • 7 lat temu
    1963agata1 Ja jestem na 39 dniu Nowenny Pompejanskiej i jest to moja trzecia nowenna. Tez korzystam z aplikacji na smartfonie. Wcześniej wydawało mi się niemożliwe odmawianie 3 części rozanca dziennie przez 54 dni, a teraz jest to dla mnie normalne. Kiedyś nie modliła się zbyt często, ale teraz wszystko się zmieniło i czuje potrzebę modlitwy, daje mi ona siłę i spokój. W tej Nowennie jest cos magicznego i naprawdę otrzymuje się łaski. Spróbujcie dziewczyny - naprawdę warto :)
  • Mona! Ja odmawiam dopiero pierwszy raz. Też nie wyobrażałam sobie jak to jest. Teraz nie mogłabym już przestać. Faktycznie daje to taki ogromny spokój i wyciszenie, pogodzenie się ze swoja chorobą i problemami. Nawet nie wyobrażacie sobie jak to jest. Popieram Cię Mona - kto wierzy - niech spróbuje a nie będzie żałował.
  • 7 lat temu
    Witam. Pytanie do dziewczyny które były w ciąży i zarzywały alfadiol. Można czy nie można? Dziękuję za odpowiedź :)
  • 7 lat temu
    Gatta, ja jestem w ciąży i biorę alfadiol, można napewno;) Trzeba tylko sprawdzić czy w witaminach ciążowych nie ma juz jakiejś dawki wit D, bo ja biorę pregna plus i tam jest wit D i lekarka kazala mi brać mniejsza dawkę alfadiolu.
  • 7 lat temu
    Kitek, a co tam u Ciebie jak się czujesz? Wyprawka juz gotowa? :D Jak tam Twoja blizna się ma? Boli jeszcze czy juz nie?
  • 7 lat temu
    czesc justin00 dziękuje za odpowiedz bo bardzo podniosła mnie na duchu zresztą zaraz po tym obdzwoniłam Gliwice i mojego endo i potwierdzili ze czasem sie może schować rzadko ale może i na pewno nie urósł teraz..... uff bo schizę wielką dostałam!!! zresztą od tej drugiej operacji to wszystko jakoś nie tak to te nieszczęsne przytarczyce to teraz to az boje sie isc do kolejnej kontroli bo cuuuda sie mogą zdażyc..... a kurcze miałam tyle optymizmu i nadzieji przed ze wszystko bedzie ok a tu sie czuje jakbym cegłą dostała w drewnianym kościele :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat