Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
ona25
ja też 3mam kciuki.
Ja miałam też akcje guza pod pachą jakieś 1,5 miesiąca temu. 23:00 po kąpieli coś wyczułam i panika, męża wołam. Od razu dzwoniłam się zarejestrować "na jutro !!!" do lekarza ( Lux Med ma rejestracje telefoniczną przez całą dobę :))) ) rano do lekarza. Badanie i mówi Pani Doktor , że na jej oko to węzeł się powiększył ale mam zrobić usg. Usg po 2 dniach no i potwierdziło, że to węzeł się powiększył. Prawdopodobnie po depilacji albo od antyperspirantu. Ale nadal był w normie.
Mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo.
-
Ona,
trzymam kciuki. Będzie wszystko dobrze. Daj znać po kontroli.
-
fasola
to grzej sie kochana grzej :) u mnie jeszcze czasami jest 27s
kasia
no ja to mam bardzo rzadko takie cos ze jest mi bardzooo goraco ale powiem Ci ze jak wiem ze to nic takiego to nawet sie tym nie przejmuje :)
a ja jutro ide sprawdzic swojego guza pod pacha - troche sie stresuje bo jest mowa o raku piersi - trzymajcie kciuki :)
-
Ona,
ja na szczęście mam tylko takie niedogodności jak ma dużo za duża dawkę i to pod koniec jej brania, także nie jest to aż tak uciążliwe.
Pogoda, pod przysłowiowym burkiem-szaro, buro, ponuro. Do tego jeszcze co chwila pada albo wieje zimny wiatr, brrr. Prześwity słońca sporadyczne.
-
ona
pod Poznaniem dziś była chwila wiosny :))) później nagle burza z grzmotami i piorunami i deszcz a teraz zimno !!!! jesień brrrrr
aż włączyłam ogrzewanie dziś pierwszy raz :))) mąż daleko to jakoś trzeba się dogrzać ...
-
fasola
ja musialam tylko wyprac posciel, reczniki i ubrania z kwarantanny - nawet nie musialam ich odkladac na iles tam dni :)
kasia
moja endo powiedziala ze takie kolotania serca zdarzaja sie ludziom ktorzy nie maja tarczycy :/ co do goraca tez tak mam i to tez normalne bo mowilam mojej engo o tym na ostatniej wizycie - tylko ze u mnie najgorzej jest w nocy :/ jak sie burze to jestem calutka mokra !!! nawet jak sie odkryje to nic nie pomaga - nie mam czegos takiego codziennie tylko czasami - dawke mam wyrownana juz od 1,5 roku :)
no ale to sa tylko jakies tam male skutki uboczne :) najwazniejsze ze jestesmy zdrowe :)
jak tam pogoda w polsce ? u mnei dalej upaly - pare dni bylo chlodniej i znowu upal - tylko w nocy chlodniej juz
bania
fajnie ze sie odezwalas :)
-
kasiab
dziękuje za odpowiedź. :))
kupiliśmy to mieszkanie i te meble w marcu 2012 więc mąż raczej by się nie ucieszył :)))))))))))))
-
Nie na promieniujesz, spokojnie. Nawet to co miałaś ze sobą na jodowaniu-wypierz, odłóż na 30 dni tak by nie stykało się z tym co teraz używasz, ponownie wypierz i możesz używać-taka instrukcję dostałam w szpitalu. To ile masz jodu jeszcze w sobie to są już naprawdę śladowe ilości.
No a jak wyrzucisz meble to kupisz nowe-zawsze można znaleźć powód do zmiany wystroju mieszkania ;o)
-
dziewczyny po jodzie mam pytanko.
Rozumiem, że będąc teraz w domu nie napromieniuję np łóżka itp
Wystarczy, że wypiorę później pościele, ręczniki itp ?
Czy wyrzucić wszystko i meble zmienić ? :PP
-
Na pewno jak się zmniejsza dawkę to lepiej stopniowo. Jak wychodzi się z niedoczynności to nie wiem więc dlatego napisałam -może.
Ona,
u mnie za to przy za dużej dawce jest gwałtowny spadek masy i zaczyna się kołatanie serca, i cały czas mi gorąco jakby min.35st było. Zawsze koleżanki w pracy się śmieją, że mi się pory roku chyba pomyliły bo one siedzą w pracy w golfach a ja w krótkim rękawie.