Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ewka22 byłam dziś ma usg tarczycy po raz kolejny i okazało się ze ten guzek to chyba pecherzykowaty... wiec Gliwice mnie czekają mimo wszystko a rąk się boje... Pewnie każą mi usunąć tarczycy wiec mogę pytanie jak wygląda operacja? Ile trwa godzin usypiaja?? Jak funkcjonujące bez tarczycy? Ile do siebie dochodziltscie?? wiadomo ze trzeba brać hormony do końca życia ja ich nigdy nie brałam u tego tez się bardzo boje ze po nich będę tyć cały czas... Jak u was z wagą przed operacja a po operacji przy braniu tych hormonów????? Bardzo proszę o jakąkolwiek informacje lub emalia z kim będę mogła porozmawiać wyrzalic się... Boje się tego wszystkiego... Mam dwoje małych dzieci i nie chciałabym ich kiedykolwiek zostawić a. Ja mam cały czas czarne myśli ;( :/ ;( :/
-
Witam!Dziś mija 3 tyg.od operacji,wyników histop.jeszcze nie mam ale odebrałam pierwsze wyniki tsh i wapnia. Nie wiem czy to dobrze ,że tak małe tsh -0,2745 (normę podają 0.35-4.94),a wapń 1,18. Możecie mi podpowiedzieć?pozdrawiam serdecznie
-
Anulka123
Miesiąc po operacji chirurg pozwolił mi na ćwiczenia - zumba. Ale miałam sie nie forsować i nie dźwigać. Ale fizycznie nie dawałam rady. Prawda taka przed operacją też bardzo dużo ćwiczyłam a teraz 2 lata po mam problem- brak siły serce sie odzywa itp.
Joanna90
Nie lecze sie w Gliwicach tylko w Wawie. Ale operacja itp podobnie ;) Moja operacja trwała ok 2 h. Do hormonów można sie przyzwyczaić. A co do tycia to zalezy jaki masz organizm. Utrzymuja nas nadczynności a to przewaznie powoduje że albo sie chudnie albo waga stoi w miejscu.
-
Kurna w takim razie po co kazali zrobic ocene szpary glosni skoro ide na jod. MASSIE czy Ty tez dostalas to zalecenie ?
Moja operacja trwala 7godzin. 2 tyg po operacji zaczelam jezdzic na rowerze a rowny miesiąc po wrocilam do biegania. Biegam systematycznie 4xw tyg +3x jazda konna. Czuje się bardzo dobrze .
Joanna nic się nie boj ! Nikogo nie zostawisz i wszystko będzie dobrze !
-
Cześć, dzięki za odpowiedzi, chyba spróbuję znow z zumbą, zobaczymy czy dam radę ;).
Joanna, będzie dobrze, ja też nigdy wcześniej nie brałam hormonów - ale się przyzwyczaiłam. Bezpośrednio po operacji schudłam 3 kg i taka waga mi się nadal utrzymuje.
-
Anula123 a w Warszawie kogo polecasz?? Czemu lepiej w Warszawie niż w Gliwicach? Do warszawy mam strasznie daleko ? a jest ktoś kto miał operacje w Gliwicach jak to wszystko wygląda?? Kurde czym się to różni ze jedna operacja 2 h a druga 7?? strasznie długo ? ile w szpitalu jest się łącznie dni przed operacja jak i po?? mi lekarz mówił ze nie mając tarczycy to automatycznie się wpada w niedoczynność to prawda??? i dlatego trzeba brać te hormony... Ja ich nigdy nie brałam wiec ta obawa jest ogromna ze przez nie będę wyglądać jak wieloryb :/ dziewczyny dzięki wielkie za odpowiedzi fajnie jest z kimś pogadać o podobnym problemie... A jak wygląda blizna? Jest bardzo widoczna szybko się goi?
-
-
Mój wynik biobsji jest czy możecie mi powiedzieć czy miałyścue dopadnie i czy jest tak źle ze operacja będzie?? Wlecze się to za mną juz od 2012 r z tym.ze byłam na kilku wizytach w tych Gliwicach i od kontroli do kontroli było mówione ze podejrzenie raka wskazana biobsji usg na kolejnych badaniach biobsji usg później znów zw podejrzenie raka i tak chyba z 4 raz aż mnie odeslano do lekarza prowadzącego później byłam w ciąży z jednym lekarz mówił ze bezsensu robić biobsji itp potem.zaszkam w druga między czasie zrobiłam prywatnie tez wyszła ta 3 grupa ryzyka po czym kontrola miała być po 6 MC byłam cały czas pod stałą kontrolą endokrynologa po czym teraz,kazała powtórzyć biobsje i natychmiast mnie skierowała do Gliwic.... Jeszcze nie ustaliłam terminu... Dziś byłam na usg tego guzka a w pt chce zrobić prywatnie biobsje u później z kompletem wyników jechać tam.. Ale nie wiem czy jest sens robić biobsje jak pewnie wykaże to samo ;(
-
Witam
Kochani czy ktoś z Was po operacji tarczycy ma problemy z trawieniem i refluksem?? Dodam, że jestem 14 lat po operacji z powodu raka brodawkowatego.
Pozdrawiam
-
hej,
jestem tu nowa. Jestem po operacji raka brodawkowatego tarczycy już ponad dwa miesiące. Szykuję się na wizytę konsultacyjną w Gliwicach. Czy możecie powiedzieć jak to wygląda w praktyce? Zostałam poproszona o przesłanie preparatów histopatologicznych. Trochę mam stresa :(