Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam moje drogie. Tak jak pisalam Wam kilka tygodni temu, że przed jakakolwiek wizyta lekarska mam ogromnego stresa, tak wlasnie w czwartek pani ginekolog znalazla na moim jajniku zmiane 4cmx2cm i powiedziala, ze nie jest w stanie mi powiedziec co to jest tylko zlecila mi markery nowotorowe na rak jajnika, wiec caly weekend przeplakany, jutro odbieram wynik. Myslicie, ze to moze byc przerzut? Wiem, ze jestem za slaba psychicznie i za mloda zeby walczyc z kolejnym nowotworem...:(
-
Cześć Wiktoria, dobrze że masz mądrego lekarza, który nie ignoruje takich zmian. Trzeba to sprawdzić. Prawdę mówiąc jeszcze nigdy nie słyszałam żeby tarczyca przerzuciła się na jajnik.
Trzymam kciuki za Ciebie, daj znać jak wyniki i się nie denerwuj, to na pewno Ci nie pomoże w niczym, a zaszkodzić - może.
-
Kitek
To nie lekarz się poznał, tylko moja rehabilitantka. ;)
-
Kitek i Gatta
Gratulacje, wiem że macie obawy ale będzie dobrze, myślę że siły podwoicie do walki :D dziś słoneczko dodaje energii więc kto może to na spacer żeby złapać trochę wit D.
aniaw12
mi miesiąc po operacji endo powiedziała że robi mi się bliznowiec, ale potem też usłyszałam od innego lekarza że nie jest to bliznowiec. Ale blizna nie wygląda dobrze, tak naprawdę nie wiem co robić, a taśmy do kinesiotapingu to masz przyklejane pod blizną? żeby podtrzymać? Bo tak jak piszesz i zrozumiałam to po rozciąganiu blizna była zaklejona hmm. Jesli tak czy nie masz uczuleń. Podpytam mojego rehabilitanta ale chciałabym wiedzieć wcześniej. Hmm wiem że zdrowie najwazniejsze ale blizna też nie napawa optymizmem, chciałabym na dany moment zrobić tyle ile się da żeby potem nie mieć mega problemu. Przesyłam Wam dziewczyny dużo pozytywnej energii bo dziś ją mam :D
-
Wiktoria czy Ty miałaś raka brodawkowatego tarczycy?
Nie wiem jak z tymi przerzutami do konca jest. Moj endo mi mowil ze przerzuca sie do wezlow chlonnych, kości , watroby , mózgu... o jajnikach nic nie slyszalam . Moze to zwykla cysta. Spokojnie będzie dobrze! <3
-
Kitek i Gatta ja również Wam gratuluję i życzę dużo zdrówka!!! <3
Wiktoria daj znać jaki wynik, mnie ostatnio kluje i tak jakby ciągnie po prawej stronie brzucha, ginekologicznie wszystko ok. Dzis robiłam próby wątrobowej, OB i morfologię za tydz. Mam USG jamy brzusznej i też oczywiście się boję wyników!
Niestety dziś odebrałam wyniki mojej córki i ma podniesione TSH martwię się o nią nie chciała bym żeby przechodziła przez to co ja :(
-
gatta dużo zdrowia dla was i będzie ok :) musii.......
strach co ty piszesz o tych przerzutach Chryste Panie!!! ja słyszałam ale niestety nie od lekarzy albo nie pamiętam czy od lekarzy czy z netu że brodawkowaty sie nie roznosi tylko w obrębie węzłów chłonnych i tarczycy!!
powiem że do tej pory ja nie bałam sie isc do lekarza bo ok zdarzyło mi sie zachorować ale po tym guzie widmo to jestem w bladym strachu co wyjdzie jak pójdę za tydz do endo do kontroli i zrobię wyniki krwi.....a gdzie tam maj do jodu.....
-
justin00 mam taką prośbe jesli możesz napisz mi jak przebiegało twoje leczenie bo ja niestety od nowa zbieram info jak teraz bede sie leczyc jakie mam szanse na całkowite wyleczenie dodam ze na teraz tg mam 1,3
-
earlgrey
Miałam zaklejaną bliznę. Uczulenie u mnie nie wystąpiło. Może raz lekkie podrażnienie, ale zrobiłam sobie tydzień przerwy i było ok. Ważne jest żeby to były oryginalne taśmy do kinesiotapingu, bo sporo jest podróbek. Obecnie smaruję bliznę kremem Nuobisong i teraz blizna wygląda ładnie, a w tym roku miną już 4 lata od operacji.
-
Witam wszystkie forumowiczki:)od czerwca mnie tu nie było...wiec widzę dużo nowych osób.W czerwcu byłam na jodzie diagnostycznym i od tego czasu temat Gliwic zamknęłam głęboko aż do tego tygodnia. W czwartek mam wizytę kontrolną i boję się potwornie: (nie funkcjonuje już od soboty z obawy o wyniki.Otoz jak byłam na Wizycie w Gliwicach w grudniu rok temu tg był bliski zeru a w czerwcu bo diagnostyce urósł do 0,81 aczkolwiek lekarze uznali że jest ok.Boje się bardzo bo samo z siebie tak nie rośnie .Nakręcam się że teraz pewnie będzie większe. Czy któraś z Was miała taki przypadek.Z góry dziękuję za każdą informacje:)tak bym już chciała być po wizycie....dobrego popoludnia