Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    co do dawni powiem Wam ze spotpniowo jest lepiej - ja po operacji odrazu dostalam wysoka dawne hormonu - strasznie sie meczylam !!!! mialam tak silne zimne poty przechodzace po moim ciele ze za kazdym razem musialam ukucnac lub usiasc bo inaczej bym zemdlala !!!! to bylo straszne - nawet wiedzialam kiedy sie zbliza :/

lekarz zmniejszyla mi dawke i wszystko minelo :)
  • 12 lat temu
    Fasola,
    miałaś prawidłowe tsh-duża niedoczynność, przy jodowaniu im wyższe tsh (większa niedoczynność) tym lepiej. Może to i lepiej jak tak stopniowo bo organizm powoli się przyzwyczaja. Mi tak stopniowo zawsze endo ujmuje dawkę.

• kasiab

ja jak wychodziłam ze szpitala po wycięciu tarczycy też od razu dali mi 150mg
    a teraz mam stopniowo od 25mg
    nie wiem może ma to związek z TSH, jak szłam na operację miałam w normie a teraz przed jodem miałam powyżej 100.
  • 12 lat temu
    Ja od razu mogę całą dawkę (zawsze dostaję 150) ale dla mnie to za dużo i po 2 m-cach mój endo mi zmienia na niższą.
  • Mam wyznaczony termin kontroli na 13-11-2013.
    Euthurox przyjmowałam 175 mg ( ale przy 150 mg czułam się lepiej więc muszę to z moim endo uzgodnić przy kontroli) przed operacją i teraz od jutra mam brać od 25 mg co 5 dni zwiększając o 25 mg aż dojdę do 175 mg.

Może jest jak mówisz to ta Pani co dostawała jod 6 raz zaczynała pierwsze 3 razy była w Gliwicach i zaczynała od dawki 20mCi więc może na tego jej mikroraka za mało jej dali. A od 3 lat ze względu na wiek leczy się w Poznaniu ( bo ciężko jej do Gliwic dojechać )
  • 12 lat temu
    Fasola,
    ale te osoby miały podawany jod czy były na kontroli i dostawały kapsułkę diagnostyczną? Może wcześniej te osoby miały jod ale podawany z innych wskazań. Ze mną na jodowaniu była pani, która 2 raz dostawała jod ale wcześniej ze wzg. na nadczynność tarczycy.
    Tak, hormony wyregulują się z czasem-u jednych szybciej, u innych trochę to trwa. Po ok.10 dniach od brania euthyroxu powinnaś poczuć się też trochę lepiej. A po ok.6-8 kontrola hormonów (no chyba, że masz inne zalecenia).
    Nie martw się na zapas, jesteś już zdrowa i więcej jodowania nie będzie!!! Na kontroli dostaje się kapsułkę diagnostyczną i nie ma potrzeby bycia w izolatce i odosobnienia od ludzi po wyjściu ze szpitala i wtedy czas rozłąki z synem=czas pobytu na kontroli w szpitalu. A Ty kiedy masz mieć kontrolę, po 6 m-cach? czy jeszcze nie wiesz. Jaką teraz masz dawkę euthyroxu?
    Chowaj wyniki i już nie przeglądaj, nie myśl o szpitalu.
  • kasiab

źle spojrzałam parathormon mam w normie.

A rozumiem, że Tsh, ft3 i ft4 się wyreguluje przy powrocie do hormonów tak ?

i już chowam te wyniki i zapominam o izolatce :)))))))))))))

• kasiab

Tak jak mówisz co ośrodek to inaczej. Zobaczymy co powie scyntygraf za tydzień.
    mnie tylko zdziwiło troszkę to, że tutaj na forum chyba większość była na jodzie raz z tego co czytałam.
    A tam ktoś miał mikroraka i jest na jodzie 6 raz, jakiś tam facet 4 raz na jodzie.
    I tak się trochę przeraziłam, że co roku miesiąc z życia mojego dziecka wycięty. Ale może tak nie będzie, prawda ?? :)))))))
    Co prawa wszystkie Panie które były w izolatkach w tym czasie co ja były pierwszy raz. Tylko te dwa przypadki trochę mnie zestresowały.
    Ale może nie ma co się nakręcać na zapas i lepiej nastawić się, że to był pierwszy i ostatni raz. :))

a możesz napisać na jakim poziomie masz teraz parathormon ?

I dużo zdrowia dla męża :))
  • 12 lat temu
    Fasola,
    85mCi. I Twoja i moja dawka to mało. Dawka zależy od wielkości guza, czy są przerzuty, itd. Ja scyntygrafie całego ciała mam zawsze w ostatni dzień pobytu w Zgierzu. Nikt przed scyntygrafią nie zalecał picia dodatkowej ilości wody i herbatki przeczyszczającej, ani brania innych środków przeczyszczających. Jedyne co to w trakcie jodowania kazali jak jak najwięcej pić (by szybko wydalić jod). Ale jak widać w każdym ośrodku trochę inaczej jest.
    Ty masz daleko synka a mój mąż na wyciągnięcie ręki ale nie może ani przytulić ani brać na ręce by mały go niechcący nie walnął w nos.
  • kasiab
    jaką dostałaś dawkę jodu?
    Ja dostałam 60 mCi. Nie wiem czy to dużo jak na cyt: " Śladowe gromadzenie znacznika w loży tarczycy"
    Nawet żartowali czy ja alby na pewno siedziałam przy tym scyntygrafie, bo wygląda, że nic z tej tarczycy nie zostało.
    Czytałam, że przy raku tarczycy podają 30-200 mCi to może jednak niedużo mi dali. Nie wiem sama. W sumie to przecież nie ja mam się znać na tym ;)))

1-10-2012 mam scyntygrafię całego ciała.
    I do tego badania zalecenia: codziennie minimum 2 litry wody i co wieczór herbatka przeczyszczająca a dzień przed zabiegiem na noc 2 tabletki alax
    Później przez tydzień po scyntygrafii też po 2 litry płynów dziennie i na noc herbatka przeczyszczająca.

ona25
    o diecie bez jodu nikt mi nie wspominał. W szpitalu dawali nam nabiał do jedzenia, ser żółty, kazali pić wodę mineralną.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat