Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Dzień dobry, znalazłam swoje usg tarczycy sprzed 1.5 roku. Ogólnie obraz odpowiada hashimoto, jednak jest napisane "w placie prawym drobne torbielki o średnicy poniżej 3mm z depozytami bialkowymi " czy jest to wskazane do biopsji? Przeciwciała mam w normie, hormony nie. Pozdrawiam. <3
  • 7 lat temu
    Kalmara!-jak wyniki?pozdrawiam
  • Luba rezonans odbiorę za tydzień. A usg tarczycy dwa węzły powiększone :/
  • 7 lat temu
    Kalmara trzymam kciuki!!! Te powiększone węzły to może od jakiegoś osłabienia albo po jakimś przeziębieniu. Będzie dobrze-bądź pozytywnie nastawiona-nie takie rzeczy przeżyłaś! :D
  • tenia02 tak ja tez tak mam niestety,co mnie piknie czy szczyknie to juz wyobraznia idzie w ruch,mam nadzieje ze to kiedys minie.
  • Witam, Mona12 ja miałam operację kilka dni po Tobie i też wróciłam do pracy po 2 m-cach. No i niestety to samo, baaardzo zmęczona jestem a też nie pracuję fizycznie :( Trochę zaczynam żałować że tak wcześnie wróciłam. Dzisiaj bolą mnie mięśnie szyi, kręgosłup...Ech. Jeśli chodzi o sam powrót, to ja dostałam z kadr skierowanie do lekarza medycyny pracy. Przy zapisach poinformowano mnie bym doniosła od lekarza prowadzącego zaświadczenie o braku przeciwwskazań do podjęcia pracy. W moim przypadku takie zaświadczenie wystawił chirurg onkolog (który mnie operował i wystawiał zwolnienie). Akurat moja lekarz rodzinna powiedziała, że ona nie jest kompetentna do wystawienia tego typu zaświadczenia.
  • Luba Dzięki :) Niby tak tylko to mnie zastanawia dlaczego ten jeden węzeł jest od roku czasu i się w sumie powiększa :( No właśnie też prawda hehe nie takie rzeczy sie przeżyło i w sumie przez to człowiek jest twardszy ;) Będzie co ma być. Jeszcze raz dzięki. Tylko szkoda że dalej nie znam przyczyny tych zawrotów ale szukamy dalej ;)
  • 7 lat temu
    witam od dzis wróciłam do pracy... trzy tyg od operacji i nawet jest ok tylko trochę boli mnie głowa pewnie wapń... aczkolwiek od tygodnia żadnych mrowień drętwień itp no dobra troche drży mi czasem mięsień na ramienny ale tylko ten i szybko mija bez zadnego wspomagania ale dziś zrobiłam badania okaże sie czy jest lepiej bo modle sie codziennie by było.... dziekuje wam za dobre słowo bo dużo mi pomogły;) aczkolwiek mam wrażenie że rak mnie tak nie załamał jak te przytarczyce...... gratuluje wszystkim którzy usłyszeli dobre wiadomości przez ostatni czas to podnosi na duchu ze bedzie dobrze ! fasola a jak ty sie czujesz podniosło ci sie tsh? agatko dziekuje za pozdrowienia i ciesze sie ze mogłam ci pomódz
  • 7 lat temu
    dziweczyny mam jeszcze pytanie bo do mojej endo/a zarazem dietetyka ide za tydz ale chciałam zapytac czy moge jesc chleb żytni a diecie ubogofosforanowej?
  • Dziewczyny ja wróciłam do pracy po trzech miesiącach mam pracę fizyczną trzyzmianową i często czuję się źle. Często boli mnie głowa i czuję duże zmęczenie, ale daję radę :D najgorsze były wahania nastrojów nieraz czuję duże zdenerwowanie albo chce mi się płakać z byle powodu. Niestety nie mam unormowanego tsh. Kalmara ja mam z tej strony co miałam guzka powiększony węzeł, ale miałam go przed operacją więc na pewno by coś wyszło. Pozdrawiam :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat