Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    sorry ale nie rozumiem jak mozna zle sie czuc od tylu lat i nic z tym nie zrobic - tylko pisac na kazdym forum jakie jest
  • 12 lat temu
    anusia

nie moge uwierzyc ze przeszlas na to furum hahahaha

dziewczyny anusia z tego co podejrzewam pisze na forach dla zabawy ! widzialam ja na kazdym mozliwym forum na jakie zagladalam i czasami pisze jedno takiesamo zdanie nawet jak sie jej odpisuje - operacje miala 2009 roku a pisze '' ciagle sie zle czuje'' my odpisujemy idz do lekarza a ona '' zle sie czuje'' i tak juz przez jakis rok

nawet juz dziewczyny jej nie odpisuja - pisze tez pod innymi nickami i tez te samo zdanie :/

anusia
    nie wiem jaki jest Twoj cel pisania na tych forach nawet jak ludzie mowia Ci zebys poszla do lekarza to dalej piszesz to samo :/ my nie jestesmy lekarzami a ty operacje mialas niby w 2009 i nie wierze ze endo ci nie pomogl - bo przeciez kontrole jakies sie ma - jesli masz problem ginekologiczny idz do ginekologa :)
    a jak z czym co jest zwiazane z twoim przebytym rakiem tarczycy to napewno chodzisz do engo

• 12 lat temu
    Witam Moje Drogie Panie

A więc wróciłem z Gliwic, zatem pragnę się podzielić moim doświadczeniami.

W dniu 26-tym przyjęto mnie do szpitala, w tym dniu były konsultację z lekarzami, pierwsza z anestezjologiem druga z chirurgiem, wcześniej badania krwi zaraz z rana po przyjeździe do COG. Operacja 27-ego o 14-tej od rana przygotowania do operacji ok, 12-tej mnie zabrano na blok.

Jeżeli chodzi o ból to raczej była kwestia marginalna, wszystko w znieczuleniu ogólnym, a po operacji tabletki przeciwbólowe dają na życzenie, można poprosić o tabletki na sen przed operacją warto to zrobić. Jest to tak wszystko zorganizowane aby tą kwestię zminimalizować.

W moim przypadku usunięto całą tarczycę z węzłami szyjnymi środowymi oraz zrobiono biopsję śród operacyjną węzłów chłonnych szyi lewa strona – wynik bez przerzutów. Funkcja przytarczyc została zachowana, na następny dzień po operacji robią badanie krwi pod względem poziomu wapnia zjonizowanego i parathormonu wszystko w normie i to jest najważniejsze.

Takie spostrzeżenie, przed operacją trzeba się przebrać w cieką płachtę materiału, można zostawić bieliznę dolną, jak już jest się przygotowywanym do zabiegu człowiek trzęsie się jak galaretka, po wybudzeniu zresztą również. Dobrze że dogrzewają taką nagrzewnicą z ciepłym powietrzem, bo podczas operacji ciało też jest ostro wychłodzone, na sali operacyjnej jest zapewne chłodno.

Zaraz po wybudzeniu, człowiek jest bardzo szczęśliwy że już jest po, a w ogóle to się zastanawia się czy aby na pewno jest już po, a jeżeli jest po operacji to dlaczego go nic nie boli. Można to przyrównać do imprezy urywa Ci się film i budzisz się na kacu odwleczonym o kilka godzin, bo tak popołudniu zaczyna się odczuwać skutki zabiegu ale przy tabletkach przeciw bólowych nie jest to szczególnie uciążliwe.

Zwolnienie mam do 15-tego, na ten dzień ustalony jest również termin wizyty konsultacyjnej oraz ewentualne dalsze zalecenia, do tego czasu zrobią badanie histopatologiczne guza i będzie więcej wiadomo czy to wszystko czy jeszcze radiojod, dostałem Euthyrox 125,00 mg.

Teraz o wiele lepiej się czuje pomimo iż skutki operacji jeszcze są odczuwalne, w czwartek będzie tydzień od operacji i również wówczas pozbędę się szwów. Ze względu na dość rozbudowany zabieg mam szerokie cięcie ale nie robi to na mnie wrażeni bo jest na tyle nisko że większość moich podkoszulków zakrywa cięcie a nie mówiąc już o koszulach które i tak znacznie wyżej mają kołnierzyki.

Fajne są panie Pielęgniarki, całkiem sympatyczne miło się pod ich opieką wraca do formy, lekarze to zleży na obchodzie są różni niektórzy więcej przekazują informacji niektórzy mniej.

Wydaje mi się że również biorą pod uwagę przy przydzielaniu łóżek wiek oraz ogólny stan pacjenta ja leżałem z kolegą o rok starszym. On miał usuwaną jedną przytarczyce oraz połowę płata tarczycy, także czas szybko mijał bo samemu to trochę było by nudno.

Dziś po południu będę na forum kilka razy zaglądał,

Dużo zdrowia wszystkim,

Matti
  • kasia -ogolnie pytałam o wyniki krwi -bo ja ci napisalam wyniki z czerwca tego roku.scyntygrafie mialam robioną calego ciała. i te ob mam wysokie ;( czuje sie b.zle ;(

• kasiab

dziś sama zaczęłam się śmiać jak szłam z psem do lasu na spacer.
    sąsiadka w krótkim rękawku a ja bluza i kurtka :)))))

• 12 lat temu

Użytkownik @aniusia25 napisał:
    przeciez bylam w klinice widzieli moje wyniki . czyli tylko w odrebie szyjii pokazuje. yh ja strasznie sie czuje ob mam prawie 25 a hbb 11,4 wyniki z kliniki;(

Aniu, jeśli scyntygrafia byłą całego ciała to w obrębie całego ciała pokazuje zmiany ale jeśli miałaś scyntygrafię tylko szyi to tylko w jej obrębie.
    Myślałam, że pytasz o wyniki z krwi odnośnie hormonów. Te wyniki też są ważne ok.2 tyg. (tak przynajmniej mi mówili kiedyś mój internista).

Fasola,
    ja też ta marzłam jak odstawiałam hormony. Miałam wrażenie, że szpik mi zamarza ;o)

• Dziewczyny dzięki raz jeszcze :))

Wracam do Euthyroxu powolutku.
    Ja zauważyłam u siebie, że jak mam jakąś sytuację stresową to się spinam w sobie. Pozornie niby nic i nawet nie zwracam na to uwagi. Jak już jest po wszystkim i zaczyna mnie puszczać to potrzebuje ze 2 dni żeby dojść do siebie bo jestem taka bezwładna. :)) Ręce mnie bolą, ogólnie mięśnie jakbym urządziła przeprowadzkę z malowaniem i skręcaniem mebli co najmniej ;ppp
    Tak miałam po tej izolatce. Dziś jest już ok.

Jedyny minus tej niedoczynności, który mi dokucza bardzo to że jest mi zimno i marznę.
    Ale wracam do hormonów stopniowo zwiększając więc jeszcze chwila i będzie dobrze.

Pozdrawiam wszystkich
    Aga
  • przeciez bylam w klinice widzieli moje wyniki . czyli tylko w odrebie szyjii pokazuje. yh ja strasznie sie czuje ob mam prawie 25 a hbb 11,4 wyniki z kliniki;(
  • 12 lat temu
    Aniusia,
    im szybciej pokarzesz lekarzowi tym lepiej, maks.10 dni. Scyntygrafia pokarze tylko zmiany nowotworowe pochodzenia tarczycowego niezależnie od ich lokalizacji (od a do z).
  • moje tsh 150 . biore eltroxin 150 . ja dlugo są wazne badania krwi? kasia a powiedz mi jeszcze czy scyntygrafia np. wykaze jakies nieprawidłowosci z narzadami rodnymi kobiety ?wszystko od a do z pokaze??

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat