Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Dziewczyny z tym zmęczeniem w pracy, to może pogoda daje w kość. Słońca praktycznie nie ma więc może to nam się daje we znaki i moze nie tylko my tak się czujemny. Wahania nastrojów, to ja też mam. Wczoraj np. wrocilam z pracy i rozryczalam się jak dziecko bez żadnego powodu. Dzisiaj jest juz lepiej. Przyjdzie wiosna, słońce i na pewno będzie ok:D
  • Ewka22 Zrobię wynik na początku marca i dam znać. Nie śpię już w ciągu dnia ale ferie się kończą i za chwilę wracam do wstawania o 6:00, żeby młodego do szkoły odwieźć. Pracuję w domu więc teraz mogę sobie pospać rano :) Pogoda jest straszna i to na pewno wpływa na zmęczenie, bóle głowy itp. U nas dziś pierwszy raz od nie wiem kiedy wyszło słońce. Od razu chce się żyć. Zawiesiłam siłownie na luty, bo bardzo bolały mnie kości ale od kilku dni ćwiczę w domu i daję radę. Przestałam tyć a nawet schudłam 1kg :) jeszcze 4 i wrócę do punktu wyjścia. Buahahaha Pozdrawiam wszystkich
  • tenia02 Przed operacją nie miałam powiększonych węzłów :( Węzeł pokazał się po 8 miesiącach od operacji. W sumie to ponad rok temu. Ale co nie zabije to wzmocni ;)
  • Witam jestem tutaj nowa... Mam na imię Joanna i mam dwoje dzieci córka 2 lata syn 9 MC w roku 2012 moja lekarka skierowała mnie do Gliwic na konsultacje z lekarzami bo biobsja jej się nie podobała po wielu konsultacjach mimo podejrzenia wielu konsultacjach odeslano mnie do mojej lekarki wychodziło ze chyba. To nie tak a podejrzenie i nie była konieczna opieracja... Ostatnio robiłam biobsja i moja pani doktor sportem mnie kieruje do Gliwic na konsultacje bo nie podoba jej się moja biobsja i guzek który rośnie. Moje pytanie którego lekarza polecacie z Gliwic????? Na wcześniej lepszych konsultacjach każdy lekarz mówił co innego.... Chciałabym tym razem trafić na specjalistę który jest naprawdę dobry. . Boje się strasznie czy pomimo tylu lat co minęła nie ma jakiś przerzotow jeśli by wyszło ze to rak brodawkowy.... Czy są osoby które mają przerzuty mając raka tarczycy? przy padania wyszło przypadkowo czy może coś was niepokoilo wcześniej??? Bardzo proszę o informację... Będę bardzo wdzięczna
  • Mell80 Co do dawki najważniejsze są wyniki tsh i to jak się czujesz. Twój organizm potrzebuje takiej dawki by utrzymać tsh na takim poziomie a inni potrzebują większych dawek. Za miesiąc zrób badania i będziesz wiedziała czy takie dawki są odpowiednie :)
  • Joanna - slyszalam ze dr Puch w Gliwicach jest bardzo dobry ? ja mialam przerzuty do wezlow chlonnych. Guzek na tarczycy nie wygladal podejrzanie, mial 7mm. Pojawil się za to brzydki wezel chlonny i zaczela się cala diagnostyka. Biopsja pobrana z guzka i węzła nie wykazala raka ale badanie histopatolpgiczne juz tak. Dziewczyny do Gliwic mam się zjawic z aktualnym wynikiem szpary glosni. Czy to musi byc laryngolog z jakims specjalnym sprzetem zeby to ocenic ? Doradzcie proszę
  • 7 lat temu
    Strach wydaje mi sie ze to musi byc foniatra. Przynajmniej ja byłam odesłana do takiego zeby ocenić szpary głośni. Miał do tego taki aparat z kamerkami i zapisem.
  • 7 lat temu
    asiu rak brodawkowaty wariant klasyczny z tego co mówił mi pierwszy chirurg który mnie operował nie daje przerzutów odległych tylko węzły chłonne! i ja takowe miałam ale tylko do 1 a mówią że z tym rakiem chodze już z 10 lat..... strach a po co każą ci teraz ocenę szpary głośni skoro jesteś po zabiegu? dzis odebrałam wyniki wapń 1,2 (1,1 do 1,3) fosfor 1,5 (od 0,8 do 1,45) czyli jest w miare ok popołudniu mam endo to zobaczę co mi powie
  • 7 lat temu
    a mam już tylko 4 calperosy i 2 alfadiole ......
  • Witam, a ja mam pytanie kiedy po operacji całkowitego wycięcia tarczycy można zacząć bardziej ćwiczyć (fitness)? Ja przed operacją byłam bardzo aktywna fizycznie, teraz - 2 m-ce po operacji chciałabym ponownie zacząć ćwiczyć, ale nie chciałabym zrobić sobie jakichś problemów (krwiaki itp). Wiecie może jakie sporty są bezpieczne a jakie niewskazane w takiej sytuacji?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat