Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Mona, ja czuje nawet ok przy takim tsh. Mam bole w klatce ale wiązałam to z ciążą i zgagą, teraz to trudno mi powiedziec czy moje samopoczucie jest bardziej związane z niskim tsh czy z ciążą, moze to jedno i drugie. A kołatanie serca miałam jak zwiekszylam dawkę letroxu i mi tsh spadało wiec cos w tym musi byc. To mnie uspokoilas z tym poziomem tsh:)
-
Luba, a masz juz zalozona kartę dilo? Z ta karta bardzo szybko sie dostaniesz do poradni endokrynologicznej. A gdzie bylas operowana?
-
Mona bardzo dobre wiadomości, tez mam taką nadzieje :) ewka ja mialam parathormon 7 teraz mam 26. Mój Endo. Stwierdził że wycieli mi ok 1/3 przytarczyc. Na pierwszej po operacji wizycie zmniejszył mi dawkę wapna bo stwierdził że wtedy przytarczyce będą zmuszone do pracy.
-
No to widzę ze u Was olej.czyli tak jak myślałam każdy przypadek jest indywidualny i to mega. Skorupiak 2.3 i jest okej skorupiak 0.5 mikro i jest źle.skorupiak 1.3 jak u mnie i też źle.A reszta okaże się za parę dni
Ale co tu się spodziewać jak w tym lekarskim belkocie P T m1 B N 1 A M i (tu trochę słownik mi nie działa bo P M B A z małych liter jest zapisany .Z tego co to rozszyfrowalam w sierpniu oznacza przerzuty odległe.A pharathormon miałam sprawdzany aż 2 razy w czerwcu po operacji i w sierpniu na 1 kontroli.i oba wyniki byly 3(norma od 16 ale twierdzili ze tylko 2 przytarcze usuneli )mimo to ze chodziłam później z kartą dil o prywatnie do endokryn.to nigdy już mi nie zalecił badania parathormonu.Ale ostatni wynik wapna pokazał ze mimo 4 calperosow 1000 po 7miesiacach od operacji jest nadal w dolnej granicy normy więc bajka o tym ze przytacza kiedyś podejmą pracę nie wierzę! Dla wybranych owszem ale nie dla męczenników.Kogoś przecież musi to zabić i uratować aby w statystykach się zgadzało.jesteśmy tu z całej Polski a i nawet z poza granic jak ktoś czyta to forum od 2006 roku z uwagą.Mi po biopsja powiedziały doktorzy tak mikro rak lepiej się to leczy niż zapalenie płuc !ta jasne!!! Kazy lekarz gada inaczej. Tym smutnym akcentem kończę mą wypowiedź ....
-
Jak widac kazdy przypadek jest inny. Nie ma co porównywać! Mi moj endo powiedział ze jeżeli moj rak okaze sie wersja najlepsza z możliwych i bez przerzutow a będzie mial 1cm lub więcej msm się nastawic na jod. Jak wudac i Gliwice juz zmieniaja formy leczenia i odchodza od standardow skoro Mona pisze ze jej rak misl 2.5cm i jodu nie będzie :) :)
-
Tak jak pisałam 1/3 przytarczyc mi wycięli więc większość została pewnie dlatego zaczęły pracować. Poza tym to wszystko zalezy od organizmu. Moja mama zmarła na raka dlatego jak zobaczyłam wynik z biopsji to się załamałam. Osoby na tym forum pomogły mi się pozbierać, pokierowały gdzie trzeba za co będę Wam zawsze bardzo wdzięczna <3 pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco :D <3 <3 <3
-
Witam. Wizyta w Gliwicach i mały dołek. Tarczyca usunięta całą 30 listopada 25 stycznia usg w Gliwicach i okazuje się ze jest guz 1.08 cm miał ktoś może taki przypadek jadę teraz 6 lutego na biopsje do Gliwic później jakąś kolejna konsultacja 23 lutego i ogólnie jod wyznaczony na termin 5 czerwca.
-
Ewę M A kto Cię operowal? Hmmm kiepsko zawsze czytałam o wznowach U ludzi co byli gdzieś źle zoperowani w Polsce A o Gliwicach Nie.Gliwice zawsze raczej naprawiali to co inne doktorzy zawalił. Albo tłumaczyli się ze odrosl kikut a u Ciebie to ewidentnie zawalil w tak krótkim czasie nic by nie odroslo. Eeeh lapiduchy. Chyba czas przejść na medycynę niekonwencjonalna
-
Ruda1313 bardzo Cię proszę, przestań siać pesymizm na wątku :/ Serio jest to męczące. Tu staramy się wspierać, a nie ciągnąć w dół :/
Ewem2 ja jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Czyli ten guz zrobił się na niewyciętych resztkach tarczycy? 1,08 cm w tak krótkim czasie, to pewnie nie jest rak. Przenosiłaś się do Gliwic z tego co pamiętam tak?
-
Witajcie dziewczyny!
Tak czytam wpisy i mogę powiedzieć że u mnie wykryto niewielką zmianę (8x5 mm) ale jak pisałam to podobno kawałek mięśnia. Nie guz. Nawet mój endo to potwierdził po USG. Trzeba to obserwować. Prawdopodobnie puścił jakiś szew środkowy i kawałek mięśnia wystaje. Ja po operacji za bardzo się nie oszczędzałam, musiałam coś dźwignąć i takie efekty. Nie ma szans żeby coś urosło w tak krótkim czasie lub żeby przegapili guza podczas operacji. To raczej nie jest możliwe.