Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Mam pytanie, długo bolała Was blizna po operacji i "ciągnęła" ? Mnie od operacji w listopadzie nadal boli, szczególnie jak np założę szalik czy cos obciera szyję i czuje takie napięcie przy skręcaniu szyi.
-
Tak wyniki krwi budzily podejrzenia, po operacji usuniecia tarczycy pierwszy jod mialam juz po trzech miesiacach i tam juz na usg byly widoczne dwie zmiany zrobiono mi biopsje ale nic nie wykazaly jedynie podejrzenie ,po jodzie wyszlo ze swiece w miejscu po tarczycy no ale to akurat normalne. Jezdzilam do Gliwic przez pol roku zrobili mi chyba z piec biosji az w koncu ta ostatnia wykazala raka bardzo szybko reoperacja i kolejny duzy jod, ten juz chyba dobil wszystko bo juz nigdzie nie swiecilam.
-
I nie musze miec juz malego jodu :P
-
Kitek!
Ja miałam operację w maju a jeszcze teraz czasami szyja ciągnie choć blizna jest prawie niewidoczna. :D
-
fasola 1983
Podobno teraz mają jakieś wytyczne i rzadziej podają jod. Wcześniej podawali prawie wszystkim z rakiem brodawkowatym, no chyba ze był to mikroraka. Tak powiedział mój endokrynolog. W zasadzie, to nie wiem czy to dobrze czy nie, bo jod niszczy pozostałości tarczycy i komórki nowotworowe. Gdyby nie to, że mam klaustrofobie, to chyba wolałabym żeby mi go podali. Tg wprawdzie mam niskie bo 0,49 ale najlepiej jakby było nieoznaczalne wtedy byłaby pewność, że nic nie ma.
-
Ja byłam operowana w Bydgoszczy teraz już jeżdżę do Gliwic pierwsza wizyta była właśnie 25 stycznia i na usg wyszedł ten guz aczkolwiek ta lekarka mówiła ze może to być również krwiak pooperacyjny no ale biopsja musi być.
-
Kitek
Mnie wprawdzie blizna nie boli, ale ciągnie i mam takie dziwne uczucie jakbym coś miała w gardle, jakbym nie mogła odksztusic.
No i u mnie jak więcej mówię, to zaczyna mnie boleć gardło i tak jakby mnie przytykalo.
Podobno to normalne przez co najmniej 3 miesiące a czasem nawet dłużej.
-
Justin00!
Jod w Gliwicach po 3 miesiącach od operacji to coś wyjątkowego. Jak wyliczyłam drugą operację miałaś jakoś po 9 miesiącach. Czy dobrze myślę? A trzecia też była? Pisałaś na tym forum że miałaś 3 operacje - strona 347.
O ile dobrze się orientuję przy usunięciu raka w Gliwicach mały jod podawany jest standardowo co kilka lat w celach wczesnego wykrywania ewentualnych nawrotów choroby. Rozmawiałam z pacjentką która była na małym jodzie już kolejny raz bo operowana była już dawno.
Czy nie niepokoi cię, że nie będą cię dalej sprawdzać. Czy powiedziano ci, że jesteś już całkowicie zdrowa?
Jeśli tak, to jednak w Gliwicach super cię wyleczyli po drugiej operacji i przy tych 4 węzłach zajętych rakiem.
-
A ja teraz tak z innej beczki :)
Dzisiaj wrocilam po 2 miesiącach nieobecnosci do pracy. Nawet nie wiedziałam, że powrót może być taki przyjemny :) teraz dopiero to doceniłam.
Juz miałam dość siedzenia w domu, myślenia o chorobie i ciągłego szukania w internecie informacji o raku tarczycy (oczywiście za wyjątkiem informacji na tym forum).
w ciągu dnia kilka razy wchodziłam na nasze forum i sprawdzałama, co u Was nowego :) to forum i Wy wszystkie potraficie podnieść człowieka na duchu i dodać otuchy w chwilach zwątpienia :) dobrze, że jestescie <3 <3 <3
-
Mona12!
Ja kiedy wrodziłam do pracy praktycznie przestałam myśleć o chorobie
Ale z ciekawości jak operacje wpływały na życie dziewcząt przeczytałam wszystkie wpisy od sześciu lat aż do dzisiaj.
Dużo się dowiedziałam. Tak jakbym znała Was całe życie
<3 <3 <3