Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Witajcie! operowania byłam w Poznaniu W szpitalu na ul Przybyszewskiego. Mówiono mi w poradni że mam załoźonà kartę Dilo dlatego miałam szybko operację
  • ewem2 ja tak miałam, jak w biopsji wyjdzie rak to niestety znowu operacja, też byłam operowana w Gliwicach i mimo wszystko nie wycieli wszystkiego a ten guz to pewnie węzeł u mnie znaleźli jeszcze cztery przy drugiej operacji i wszystkie z rakiem:-(
  • Justin00! Ile operacji miałaś a ile razy podawany jod? Kiedy były te operacje w jakim przedziale czasowym?
  • 7 lat temu
    Justin a jakie miałaś wyniki tyrroglobuliny i anty-tg? Byly niskie czy budzily podejrzenia?
  • 7 lat temu
    Witaj Kitek! Lekarka Endo.ktora kierowała mnie na operację założyła mi kartę DiLO ,dlatego miałam wcześniej operację - ale ja nic do ręki nie dostałam- żadnego dokumentu. Powyjsciu ze szpitala poszłam do rejestracji chirurga zapisali mnie dopiero na wizytę 15 marca. Nie mogę się doprosić wizyty kontrolnej u endokr. Ogólnie nic nie wiem i jestem załamana moją bezradnoscia i niewiedzą. :(
  • luba Lekarka która zakładała kartę dilo powinna wydać Ci do reki tą kartę. Moja karta zaginęła w szpitalu gdzie miałam operację. Oczywiście nie obyło się bez problemów. Pierwszy jod przeszło bo podałam nr karty ale drugi już niestety nie. Będąc na jodzie musiałam fatygować osobę upoważnianą do odbioru aby podjechała do szpitala i odebrała kartę. (była w archiwum :) ) A przy wypisie ze szpitala nie dostałaś zalecenia kiedy do chirurga?? Pamiętam że coś chyba 2-3 tygodnie po wypisie chirurg kazał sie pojawić na zdjęcie szwów i odbiór hist pat. Na rejestracji przy zapisie chyba tylko powiedziałam że jestem po operacji i dr kazał sie zapisać na zdjęcie szwów. I tak też zapisali.
  • 7 lat temu
    Kalmara! Na wypisie podano nr.tel do por.endo (nikt nie odbiera 4×dzwoniłam po 5 min .czekania )dlatego sama się zgłosiłem z wypisem do rejestracji i zapisano mnie na 15.03 (szwy miałam wyjęte już w szpitalu). Dalsze zalecenia to: - kontrola w por endo(Ale gdzie?tego nie ma ,a lekarz który mnie kierował jest na wakacjach i rejestratorka nie chce mnie zapisać...) -czekać na koordynatora pakietu onkologiczn. Rozmawiałam z koordynatorka i nie wie do jakiego lekarza... :( -euthyrox N125 1x1 -zgłosić się po wynik badań histop.za 3-4 tyg po wyniku konsultacje i lekarza prowadzącego . Nie mam u siebie karty Dilo-myślę, że została w kartotece w rejestr.albo gdzieś zaginęła w szpitalu.. Nieźle..muszę się zgłosić do koordynatorki jak ja zdobyc. :/ Dla mnie to wszystko jest nowe...8.12 dowiedziałam się o chorobie i gdyby nie święta i urlopy chirurgów miałam mieć operację wcześniej niź 24.01.
  • 7 lat temu
    Mell 80 ja robiłam tsh jak bylam przeziębiona i nie miało to raczej wpływu na wynik. Nie wiem jak z tyreoglobulina ale raczej tez nie powinno fałszować wyniku. Luba a nie masz możliwości podejścia do poradni endokrynologicznej i tam zapytać sie lekarza czy Cie przyjmie, moze da karteczkę i będziesz mogla sie zarejestrować na ten sam dzień. A wynik bisy-pat juz odebralas? Mi kazali przyjść do poradni chirurgicznej z wynikiem hist pat i w ten sam dzien mnie zarejestrowali.
  • luba Na Przybyszewskiego w szpitalu jest poradnia endokrynologiczna. Nie wiem jakie mają terminy, bo nie korzystałam. Zadzwoń i zapytaj o termin. Powiedz, że masz kartę DILO. Według mnie po PESELU powinno im to wyskoczyć. Po 3-4 tygodniach odbierasz wynik histopatologiczny osobiście tam gdzie Cię operowano. Ja nie miałam żadnej kontroli u chirurga po operacji. Tylko gdy odbierałam w szpitalu wynik histopatologiczny po tych 3 tygodniach spojrzał na bliznę i powiedział, że ok. ;) Nie pamiętam po jakim czasie powinna być pierwsza wizyta u engo ale trzeba czasu, żeby się wszystko wygoiło w środku, bo wcześniej nic nie widać na usg przez opuchliznę itp itd. Leki masz, więc na pewno nie musisz mieć wizyty u endo za tydzień czy dwa. Pozdrawiam
  • Mona22 Super gratulacje :) Ja miałam guz chyba 2,5x3,5 cm i też nie wyszedł poza torebkę tarczycy ani nie dał przerzutów do węzłów. Ja jod otrzymałam raz. Moja przyjaciółka była teraz w Gliwicach miała brodakowaty typ pęcherzykowaty i powiedzieli jej, że nie potrzeba jodu. :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat