Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Jeżeli to rak pochodzący od raka tarczycy to też na pewno jod pomoże i wyleczysz się za jednym zamachem. Nic się już nie martw i relaksuj, potraktuj to jak wypoczynek bo widzę ze sobota i niedziela Ci się trafił pobyt. Daleko masz do Gliwic?
-
rozumiem ale ja miałem przerzut do klatki piersiowej która też miałem z operowaną.
-
Maximos,
hormony tarczycy odstawia się po to by wywołać jak największą niedoczynność by wchłonęło się jak najwięcej jodu i wtedy będą widzieli czy są przerzuty.
Jod pojawi się tam gdzie są komórki tarczycy lub przerzuty. Żeby było dobrze nie może być wznowy ani przerzutów a na scyntygramie jod odznaczy się tylko na szyi (w miejscu gdzie była tarczyca)
-
Mam przyjęcie na oddział 12.10.2012r celem badan diagnostycznych i 15.10.2012r. podanie jodu tak mam w karcie konsultacyjnej takrze nie wiem jaka dostanę dawkę na pewno dam znać.Czyli jak mi kazali odstawić hormony 4tyg.przed badaniem to chyba po to żeby dojrzeć gdzie zostały jeszcze jakieś pozostałości po nowotworze-tarczycy tak?
Czyli jod ma być na wznowach żeby było dobrze ?
-
maximos Ty masz wyznaczony termin na diagnostyk czy już ustaloną dawkę jodu? Ja za pierwszym razem po operacji miałam podany jod w dawce 97 i nie byłam przed tym na tej diagnostyce dopiero po, a teraz w styczniu przed byłam 4 dni na diagnostyce dostajesz mała dawkę i są robione badania i po tym wyznaczono mi termin na tydzień pożniej na leczenie
-
Mini,
zwolnienie możesz mieć do 182 dni. To ile dostaniesz, a dokładniej kiedy wrócisz do pracy zależy od Ciebie-Twojego stanu zdrowia. Po samej operacji miałam miesiąc zwolnienia.
Maximos,
po scyntygrafii całego ciała od razu widać gdzie jest jod i czy są wznowy. Przynajmniej tak jest w Zgierzu-w dniu scyntygrafii wypis i do domu. Jeśli nie chce się czekać to wypis wysyłają do domu.
Fasola,
w Zgierzu podobnie jak w Poznaniu-badania pierwszego dnia i dawka diagnostyczna, na drugi dzień jodochwytność z szyi i kolana, usg, 3 lub 4 dzień do izolatki, po kolejnych 2-3 dniach, w pon.scyntygrafia całego ciała, wypis.
-
Dopytuję się bo jestem już na zwolnieniu lekarskim od końca maja 2012r także chciałbym na początku listopada tego roku wrócić już do pracy.Mam nadzieję że po tym jodzie skończy się na jakiś czas walka ze skorupiakiem ;)
-
maximos
podczas ostatniego badania wychodzi gdzie ten jod się zgromadził i dopiero po czasie jest diagnostyka i wychodzi czy jest czysto u mnie przynajmniej tak było. Pierwsze jodowanie jod zgromadził się w loży po tarczycy i pózniej po jakimś czasie na diagnostyce było czysto, później po 8 latach zrobiła się wznowa i byłam w styczniu na jodowaniu teraz jadę na badania krwi i zobaczymy co dalej pozdrawiam
-
Czy po ostatnim badaniu całego ciała przed wypisem do domu wyniki tegoż badania mają wykazywać już czystość organizmu od raka czy też stopniowo będzie jod zabijał w ciągu jakiegoś czasu jak to wyglądało u Was ? Czy zostają jakieś jeszcze zreguły nie wielkie zmiany ?
-
kasiab
Dziekuję za odpowiedź nie powinnam stosowac nic na własną reke ale to mi pomogło na okres a z endykrynologiem od wyjscia ze szpitala nie byłam tylko z ogólnym bo na kase chorych nie ma miejsca wybieram sie prywatnie i mam zamiar chodzic prywatnie do tej endyk co mi wykryła guzka niestety wypłata marna ale liczy sie zdrowie.
Ona25
Mam tylko nadzieję ze po tej diagnostyce 2013 roku w październiku bedzie dobrze i bede mogła postarać sie o dziecko a teraz jakies srodki antykonc zazywac jakie bierzecie tabl antykoncepcyjne?