Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • Mona12 Ja odstawiałam 3 raz. Za każdym razem gorzej. Na miesiąc przed wizytą. Najgorsze ostatnie 2 tygodnie. Ja tyłam 5-6 kg, tym razem około 4. Zmeczenie, ospałość, opuchlizna, najgorzej na twarzy, wory pod oczami, problemy z wypróżnieniem, koncentracją, mi się zmienia głos tzn obniża i nie mogę za dużo mówić, czuję opuchliznę w okolicach szyi. Biorę espumisan, hydrominium, nawet probiotyk, piję dużo wody. Stosuję okłady z lodu pod oczy. Nadal chodzę na siłkownię i ćwiczę ale w ciągu dnia muszę się godzinę zdrzemnąć. Ja niestety podczas wizyt w szpitalu nie spotkałam nikogo, kto by nie odczuł odstawienia. Najczesciej własnie wszyscy mieli podobnie do mnie lub gorzej. Moja przyjaciółka jedzie do Gliwic. Nie musi odstawiać hormonów. Dostanie zastrzyk i tyle. Szkoda, że nie jest to powszechnie stosowane we wszystkich szpitalach.... :(
  • Fasola1983 - czy przy takim samopoczuciu bierzesz zwolnienie z pracy? Mnie czeka jodowanie (lecznicze) w kwietniu, najbardziej mnie przeraża kwarantanna - mam dwójkę małych dzieci w domu, jeszcze nie mam pomysłu na to gdzie się podzieję na czas kwarantanny... :(
  • Fasola i mnie trzeci tydzień leci bez euthyroxu. Ja to kretynieje bez niego ;) kłopoty z logicznym myśleniem i w ypowiadaniem się. Zmęczona jestem strasznie i też twarz mam opuchnieta. Co do wagi to nie sprawdzam no ale sppdnie cisną ;) i jeszcze kołatanie w sercu od czasu do czasu;) Ale nie jest zle :D
  • Fasola a gdzie masz jod?
  • Karolaols W Poznaniu. Ja też dziś sie smiałam, że na końcówce to muszę się skupiać na podstawowych rzeczach "prawa, lewa, prawa, lewa" "wdech, wydech, wdech, wydech" :) Anulka123 Ja w chwili obecnej nie pracuję na pełen etat więc o tyle łatwiej. Po jodzie leczniczym moim mój mąż wziąl urlop i wyjechałbz synem na dwa tygodnie, ja byłam sama w domu. Potem oni wrócili a ja wyjechałam jeszcze na tydzien do moich rodziców. Dostałam bardzo małą dawkę jodu ale słabo wydaliłam i miałam długi okres kwarantanny.
  • 7 lat temu
    justinka81 raczej przed badaniem nie powinno się brać. Tak przynajmniej mówi mój lekarz:)
  • Fasola, a jak zachowywałaś się gdy byłaś sama po jodzie w mieszkaniu? Czy stosowałaś jakieś rękawiczki, osłonki na klamki czy coś takiego? Może to głupie, ale boję się że z potem zostawię jakieś ślady tej radioaktywnej substancji i będzie to miało wpływ na dzieci. Drugą opcję którą rozważam to mój wyjazd od razu do rodziców - ale tu jest problem z dojazdem: pociąg zatłoczony, autem nie jeżdżę, ktoś mógłby mnie podwieźć ale droga to ok 3,5-4 godz, czy taki kontakt ze mną byłby dla kierowcy bezpieczny? No i trzecia opcja - czy mogę sobie wynająć na parę dni miejsce w jakimś hotelu (oczywiście przy założeniu, że mam swoją pościel, sztućce itp) - dozwolone? justinka81 - mi lekarze mówili że badamy bez leku.
  • Kalmara, Fasola - jeny strasznie się męczycie bez hormonów, współczuję ogromnie :(Wszędzie powinni dawać zastrzyk, nie wierzę, że źle wpływa na jodowanie skoro podają go w Gliwicach... Anulka123 możesz jechać z kimś w samochodzie, nie możesz tylko tej osoby dotykać. Nad klamkami sama się zastanawiam. Ja mieszkam z mężem, dzieci nie mamy, więc mąż będzie spał w drugim pokoju, on będzie gotował posiłki które będziemy jeść wspólnie. Też nie wiem czy mogę dotykać lodówki jak będę chciała sobie zrobić śniadanie a mąż będzie w pracy itp. Nie mam możliwości nigdzie jechać, bo nie mam rodziców, a do teściów też nie pojadę bo nie chcę :( Zresztą teściowa by jeszcze szalała, że jej koty napromieniuję... Wiem, że po kąpieli trzeba umyć po sobie prysznic i w wc dwa razy spuszczać wodę. Trzeba mieć swoje sztućce i talerze.
  • Co do badania to mnie dwóch lekarzy mówiło, że jak chcę badać TSH to obojętne czy z lekiem czy bez, a jak ft3 i ft4 to bez leku.
  • Anulka123 Oprócz tego, że wodę spłukiwałam dwa razy w toalecie i myłam wanne, umywalkę codziennie to nic więcej. Sztućce, naczynia wszystko myłam w znywarce jak zawsze. Pościel założyłam najbardziej "na wylocie" i na końcu wyrzuciłam. Ciuchy do izolatki też zabrałam najgorsze i wyrzuciłam (zostawiłam w szpitalu do spalenia). Nam kazali jak najdalej od ludzi, szczególnie dzieci i kobiet w ciąży (w autobusie również). Wszystko będziesz miała na zaleceniach przy wypisie, zależy ile jodu wydalisz podczas pobytu w izolatce. Panie ze mna mimo, ze dostały wieksza dawkę jodu miały krótszy okres kwarantanny bo więcej wydaliły. Justinka81 Ja tsh też zawsze badam bez tabletki rano.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat