Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    tg mam poniżej 0,04 a anty-tg 66. Czy obydwie te wartości nie powinny być bliskie 0?
  • Massie ja już jestem po dużym jodzie w marcu 2016 roku mialam :) i jade teraz na diagnostyczny jod. Zastanawiam sie czy po nim tez jest jakaś kwarantanna? Co do tg i tego drugiego to nie pomogę bo ja nie robiłam ani razu. To źle? :P
  • Hey od maja sie jakos tu nie udzielalam.po krotce 22.06 -usuniecie tarczycy w calosci wraz z ukladem chlonnym.1.08 odbior wyniku histo-pat wynik pTm1bN1aMi czyli nie fajnie!od listopada na eutyroxie 250 alfiadol 1x calperos 4 razy.Tsh nawet osiagajace 60 no i ciagly spadek wapna teraz juz sie nawet nie kluje bo stopy i dlonie same mowia ze ohhoo brak Ca.Waga-od momentu wykrycia niedoczynnosci wzrastala dosc wolno na przelomie 3 lat.po operacji w ciagu7 miesiecy ok 8kg (inny temat bo zaczelam uprawiac sport jadlospis zmienilam na tak zwane ,,zdrowe,,przy czym tylko portfel schudl ja nie) ;) ;)kardiologicznie tez sie posypalo b.wysoki puls i b.wysokie to drugie cisnienie.od wapna zabki i dziasla tez szwankowac zaczely.ale spoko dobrze jest zyje!coby sie swiezynki nie wystrachaly zbytnio B) pytanie mam kto ma kwalifikacje do przyjecia na Odzial Terapii Izotopowej na luty wowczas kwalifikacja do leczenia radjojodem w warunkach rhTSH uzupelniajaca terapia 131-I. ?bo na moj rozum kumam ale moze ktoras z Was ktorys z Was mi bardziej rozjasni moje myslenie ;)
  • P.S jak by ktos nie chcial sie za bardzo rozgadywac na oficjalu jest na tym forum takze priv.tam juz latwiej przekazac sobie @ lub nr.telefonu.W razie pytan chetnie pomoge B)
  • Ja za dwa dni jod diagnostyczny. Dobrze, bo już mam ochotę sobie strzelić w łeb. ODDAWAĆ MI MÓJ EUTHYROX!!!!! miłego dnia wszystkim :)
  • 7 lat temu
    WitaM. Usunięcie tarczycy 30 listopada całość zrobiłam wyniki wapń 9.0 Tsh 5.050 ft4 14 jak myślicie dobre czy źle fakt ze stawy bolą i głowa bardzo często.
  • 7 lat temu
    fasola1983 A co się dzieje przy odstawieniu euthyroxu? Bo juz się boje, bo mnie to czeka niedlugo:( Na jak długo się go odstawia przed jodem diagnostycznym?
  • Ewka22 ja miałam operację w poniedziałek, a wypisali mnie do domu w czwartek. Co do jedzenia w Gliwicach to hmmmm śniadania i kolacje są ok, szpitalne kapuczinko tez jest :D Na obiad czasem podawali coś dziwnego np. kiełbasa z patelni w plasterkach + ziemniaki + pokrojone ogórki kiszone :D Ale ogólnie dało się zjeść. Co do ilości to ogólnie starczało, ale warto mieć jakieś swoje napoje i kilka owoców czy jakieś wafle ryżowe itp czy co tam kto lubi, co można przetransportować i może poleżeć w szafce :) Ale też nie za dużo.
  • 7 lat temu
    Dziekuje za pomoc dziewczyny; ) dzis sie mam zamiar pakować ale na sama mysl o tym mam grochy w oczach mimo iz validol w torebce... znow sie strasznie boje jak bedzie po... w domu musze udawa dzielna bo maz tez wtedy placze a dziecko zdezorientowane...
  • Mona12 Nie nastawiaj sie od razu że będziesz miała takie dolegliwości jak inni po odstawieniu. Znam osoby które nawet nie odczuły że odstawiły hormony. Ja niestety nie należę do takich osób i strasznie to przeszłam. Najgorsze to było samopoczucie, straszne bóle rąk i nóg - takie rwanie, po nocy nie mogłam spać, męczyłam sie strasznie i niestety mój organizm zareagował tak że w miesiąc czasu przytyłam az 10kg, przez co i chodzić nie mogłam oj strasznie to naprawdę wspominam. Ale tak jak wcześniej pisałam nie nastawiaj sie na najgorsze. Zdrowo się odżywiaj i pozytywnie myśl. Fasola 1983 już nie długo wrócisz do brania "tabletek życia" :) ewka22 Po bedzie dobrze głowa do góry!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat