Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Massie i Fasola, dzięki serdeczne za podpowiedzi, na razie mam mętlik w głowie jak to ogarnę, ale jakoś ogarnę ;) Jeszcze nad jednym się zastanawiam, czy 2 miesiące po jodowaniu leczniczym mogę jeszcze "piszczeć" na lotnisku? Planujemy wakacje związane z przelotem samolotem, wylot 2 miesiące i 1 tydzień po jodowaniu - za wcześnie czy już OK?
-
anulka123
Po takim czasie przez bramki powinnaś przejść bez problemu. ;) Jakby to był miesiąc po, to co innego. ;) No ale zawsze lepiej mieć ze sobą zaświadczenie ze szpitala albo wypis. ;)
-
Massie8989
Na szczęście tylko raz odstawiałam hormony i to półtora roku temu i przy dużej dawce. Teraz dwa razy już brałam zastrzyki na szczęście. Jakby źle wpływało na jodowanie to raczej bardzo skrajne wyjątki tylko dostawały by zastrzyki. Chyba bardziej chodzi o kasę. Jeden zastrzyk coś koło 7 tysi kosztuje - pielęgniarka nam tak mówiła.
justinka81
Też dziś robiłam tsh. Zawsze robię tsh z ft3 i ft4 i przed hormonem.
-
Fasola ale wyrzuciłaś tylko poszewki czy całą pościel tzn. kołdrę, poduszki? Na materac trzeba coś dawać poza prześcieradłem? Np. koc który też trzeba wyrzucić potem?
Dziewczyny tu pisały, że nie wolno dotykać ludzi a tak to spoko, to z mężem w samochodzie wracać nie mogę? Jezuu :(
-
Możesz wracać z mężem tylko siadacie po przeciwnych stronach w aucie.On kieruje to Ty z tyłu po stronie pasażera. Tak nam tłumaczyli. I jeżeli masz bardzo dużo km to po 2 - 3 h przerwę należy zrobić. Zwykłe podanie reki też nie zaszkodzi nikomu.
-
USG dobre, tyreoglobulina 0,2 uffff.... Podobno jest dobrze, teraz czekam do lipca na jod.
-
-
Kitek super:) Bardzo sie ciesze:) Teraz możesz spokojnie zająć się kompletowanie wyprawki;) Będzie dobrze:) Mam nadzieje ze ja 01.02 tez będę mogła odetchnąć po wizycie w Gliwicach:)
-
Mona12 na pewno! Trzymam kciuki:)
-
Massie8989
Tylko poszewki.
Nie pamiętam czy coś podkładałam.
Nam pielęgniarki mówiły, że można wyprać w wysokiej temp i odłożyć gdzieś do schowka na 2 miesiące, wyjąć wyprać i używać.
Ja specjalnie używałam tego co spisałam na straty.
Kalmara
Zastrzyk 7 tys????
Aż wypytam lekarzy teraz w szpitalu.