Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Hej,

ona25

mój guz miał 10 mm, w sumie to się spodziewałem że mnie jeszcze na jod wyślą, ale jednak nie zalecili leczenia radiojodem.

pozdrawiam,

Matti
  • 12 lat temu
    mini39

ja operacje mialam o 11 rano a ostatni posilek moglam zjesc o 20 (dzien wczesniej)
    moja operacja trwala ponad 7 godzin ale normalnie trwa od 2 do 4 - u mnie tylko tak bylo bo mam dziwaczna szyje w srodku hihi :) poprostu mam cala szyje zarzylona
    co do samej operacji to sie nie boj :) to nic takiego :) lekarze nawet mowia ze to zabieg a nie operacja wiec bedzie dobrze :)

matti

jakiego rozmiaru byl Twoj guz ? rozumiem ze maly skoro nie bedzie jodu ?

pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    Witam,

Troszkę mnie tu nie było, korzystałem z ładnej pogody, a więc chciałem się z wami podzielić co u mnie :-)

15-tego byłem na kontroli po operacji wycięcia tarczycy, z guzem w lewym płacie, i u mnie wszystko w porządku!

Wynik badani his-patu po operacji to microcarcinoma papillare, pT1a, wariant klasyczny nieotorebkowany, węzeł chłonny z lewej strony bez przerzutów.

W moim przypadku nie zalecono jodowania, mam mieć kontrolę ambulatoryjna na lutego 2013, zastanawia mnie tylko termin badanie na Oddziale Terapi Izotopowej na 2016 roku to trochę abstrakcyjny termin.

W każdym razie ostatnio nie było nawet czasu się nad tym zastanawiać bo piękna pogoda dawała szansę aby fajnie spędzać czas, mamy naprawdę piękną złotą jesień w każdym razie jeszcze wczoraj śmigałem na rowerze.

Pozdrawiam , wszystkich!

Matti
  • 12 lat temu
    Ile trwa operacja tarczycy?czy dzien przed operacja trzeba byc juz nadczo czy mozna cos zjesc? Operacja tuz tuz,a ja coraz bardziej sie boje.milego dnia zycze
  • 12 lat temu
    Witajcie
    przeczytałam wasze wpisy mi też nikt nie powiedział o specjalnej diecie sama zrezygnowałam ze słodyczy ale to dlatego żeby nie tyć bo zaczynało mnie być coraz wiecej a teraz przynajmniej waga nie rosnie i to tez mały sukces choć przydałoby mi sie jeszcze troche zgubić kilogramów pozdrawiam serdecznie całe grono miłego dnia
  • 12 lat temu
    dodam ze mialam przelozony jod bo nie przestrzeglam diety tak jak trzeba :/ no i tak sie wystraszylam ze jadlam ziemniaki zeby chociaz podali mi ten jod
  • 12 lat temu
    eliza

dzieki :) :*

maximos
    ja ta diete mialam tylko przed jodem i tylko przez tydzien - w polsce czegos takiego nie ma - i bardzoooo wam zazdroszcze :) strasznie meczylam sie przez to :/ nie mialam pojecia co moge a czego nie - wiec przez caly tydzien jadlam tylko gotowane ziemniaki bez soli :/
  • 12 lat temu
    Po operacji również nie mówili mi o żadnej diecie odnoszącej się do nowotworu i zażywania wapnia o tym powiedział mi dopiero lekarz który prowadził mnie ostatnio przy leczeniu uzupełniającym wspomniał o tym. Wiadome że nikt z nas nie będzie popadał w paranoje i stara się jeść i żyć normalnie ja tylko chciałem podzielić się z tym z Wami wszystkimi. ;)
  • 12 lat temu
    Ona -Ty jesteś mądrą kobietą!
  • 12 lat temu
    zdrowe odrzywianie jest potrzebne ale nie dajmy sie zwariowac :)

ja diete musze miec tydzien przed podanym jodem (w polsce tak nie ma ) musze jej bardzooooo przestrzegac inaczej jod bedzie przesuniety na inny termin - kiedys juz pisalam o tej diecie

a tak na codzien moge jest co mi sie chce :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat