Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Kitek ja też czuje się całkiem dobrze chociaż przez ostatnie kilka dni mam jakby bardziej opuchnieta szyję i dziwne uczucie jakby mnie lekko przyduszało. Mam nadzieje ze to nic poważnego i ze to normalne po operacji. Jutro mam wizytę u endokrynologa wiec zobaczę co mi powie.
  • 7 lat temu
    StrachMaWielkieOczy tak tg 29 miałam przed jodem. Anulka123 ja tak miałam rak brodawkowaty typ lity pecherzykowaty. Na ta chwilę super sie wyleczylam i oby tak dalej ;)
  • Część dziewczyny:) czy wybiera się któraś na jod diagnostyczny do co w Wawie ? Ja będę 23go :) macie jakieś rady? Przewertuje później forum ale prościej by było jakby któraś z Was opisała co tam mnie czeka :) Ps. Przepraszam ze tak rzadko żaglem do Was :)
  • To już rozumiem o co chodzi z tym naciekaniem, wcześniej jak o tym pisałyście to nie wiedziałam czy to naciekanie to przerzut na węzły czy jeszcze coś innego. Karolaols Agata1963 opisywała bardzo szczegółowo kilka stron wcześniej cały przebieg jodowania w Gliwicach, myślę, że w Warszawie będzie to wyglądać podobnie :)
  • Hej dziewczyny. Przychodze tu z takim pytaniem bo nigdzie nie mogę znalezc nic w tym temacie a mianowicie chodzi o to czy nie orientuje sie ktoras z was jaki powinien byc poziom tyreoglobuliny u osoby z jednym platem tarczycy po wycieciu prawego plata z ciesnia z powodu mikroraka brodawkowatego 8mm. ?????? Mój wynik jest ponad norme a moja endokrynolog twierdzi że ten wynik nic nie znaczy bo to badanie robi sie po calkowitym usunieciu tarczycy. Ale jak bylam w Gliwicach to mi wlasnie robili to badanie i lekarka mowila ze zle ze jest taki wynik ale nie byla zbyt rozmowna a to bylo 29 listopada. Teraz zrobilam sobie na wlasna reke tg i wynik nadal jest wysoki. Boje sie strasznie tymbardziej ze planowałam ciążę a tu znowu coś a mam juz 32 lata ; ;( ;(
  • 7 lat temu
    czesc strasznie rzadko ostatnio zagladam ale u mnie ostatnio same "tragedie" jak nie auto to zalane mieszkanie.... chyba wszystko po to bym zapomniała o operacji w przyszłym tygodniu ale niestety zbiliza sie szybko wiec tak 18 stawiam sie w szpitalu i 19 2 cięcie- mam takie pyt do osób operowanych w gliwicach czy dawałyście lekarzowi"coS" tj koperte alkohol itp przed albo po operacji nie wiem jakie sa tam zwyczaje i nie chciałabym sie wygłupić ale wiem jak wygląda służba zdrowia do tyłu że czasem bez łapówki ani pies na ciebie nie spojrzybede zobowiązana za info ;) justinka ja tez nie miałam biopsji i wycieli mi jeden płat ale lekarz od razu przed operacją mi mówił ze jak cokolwiek mi wyjdzie to beda ciąć 2 raz .... i tną niestety..... ale niewiem jak jest w przypadku mikroraka. najlepiej z wynikiem histo-pato zarejestruj sie w gliwicach i tam ci powiedza co dalej
  • Ewka22 ja byłam operowana w Gliwicach, ale nie dawałam łapówki... Nawet mi to przez myśl nie przeszło... ;) Zoperowali mnie bardzo dobrze, opieka była dobra. Pielęgniary kręcą się non stop, jak się po jakąś zadzwoni to szybko przychodzi i pomaga.
  • 7 lat temu
    massie a mam jeszcze jedno pytanie jak długo po operacji cie wypisali do domu i czy jedzenie jest znośne czy proponujesz mieć własne bo nie wiem jak sie spakować bo niestety mam daleko i nie bardzo bedzie ktoś do mnie codziennie jeździł......
  • 7 lat temu
    Ewka 22 Syn miał operację w Gliwicach we wtorek,a w czwartek wypis do domku :-).Jedzenie szpitalne mu wystarczyło donosilismy tylko wodę mineralną.Opieka ok bez żadnych prezentów :D
  • 7 lat temu
    Witam dziewczyny, jakie powinnyśmy mieć wartości tg i anty-tg? Jestem 4m-ce po jodzie i tg mam <0,04 a Anty-tg 66 ( norma do115). Czy obydwie te wartości nie powinny być bliskie 0?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat