Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Massie8989
Niekoniecznie wycinają całą tarczycę przy raku.
Carcinoma papillare glandulare thyreoideae - to z pewnością znaczy rak brodawkowaty płata prawego i pewnie ten właśnie płat został wycięty.
5 mm to naprawdę maleństwo. A w dodatku klasyczny a nie naciekający.
-
Dziewczyny, a czy w sytuacji kiedy nie ma przerzutow do węzłów I guz nie naciekał torebki tarczycy, to jest możliwość przerzutow odległych?
-
1963agata mnie lekarze od początku mówili, że przy raku usuwają całą tarczycę. Mój też miał 5mm, bez angioinwazji też był klasyczny, też nie naciekał a mam usuniętą całą tarczycę. Gdyby nie usuwali całej tarczycy to chyba niemożliwe byłoby podanie jodu nawet diagnostycznego? Tak na chłopski rozum ;) Ale może się mylę,nie jestem lekarzem.
-
Massie8989!
W przypadku mikroraka, czyli raka brodawkowatego, którego średnica nie przekracza 1 cm oraz dotyczy jednego z płatów, usuwany jest jeden płat wraz z węziną (lobektomia). Całkowitego wycięcia wymaga każdy rak poza rakiem brodawkowatym w stadium zaawansowania pT1a. Tak dowiedziałam się od lekarza.
Ale jod to pewnie faktycznie nie jest wskazany bo zabija resztki tarczycy. Chyba masz co do tego rację..
-
Dziewczyny a czy dlugo czekalsccee a jod? Po dzisiejszym konsylium mam datę jodu na lipiec dopiero a operacje miałam w listopadzie. Martwię sie czy to nie za długo czekania tym bardziej ze miałam przeżuty do węzłów. Mam miec jeszcze usg szyi niedługo zrobione i badania krwi. I dalej się waham czy w Gliwach nie byloby lepiej i szybciej, bo narazie bylam w krakowie
-
Kitek!
Ja miałam jod po pół roku - operację 13 maja a jod 23 listopada.
-
Tak jak pisałam - ja nie jestem lekarzem. Piszę tylko to co mnie lekarze mówili, chcąc odpowiedzieć na pytanie Justinki81.
Super, jeśli okaże się, że wycieli jej tylko jeden płat i na tym się skończy jej przygoda z rakiem - tego jej życzę :)
Justinka81 a na biopsji nie wyszło, że to rak brodawkowaty? Dopiero na hist-pat?
Kitek ja miałam operację 25.07.16 a jod mam 01.03.17. Wszystko w Gliwicach.
A ktoś tu kilka stron wcześniej pisał, że w Krk jod podają po kilku tygodniach od operacji heh...
-
1963agata a mogę wiedzieć czy tez miałaś zaatakowane jakies węzły? Bo nie pamiętam z Twoich wpisów czy pisałaś o tym czy nie. Czyli jod troche podobnie, u mnie pewnie tez troche dluzej ze względu na poród
-
Massie dzieki za odpowiedź, to juz jestem troche spokojniejsza bo widzę ze terminy jodu sa podobne. A jeszcze zapytam czy w międzyczasie miałyście jakies badania i wizyty oczywiście oprócz badania tsh? Czy tylko na tej jednej wizycie co ustalają od razu jod.
-
Kitek ja miałam przerzuty do węzłów środkowych, jod miałam 7 miesiący po operacji. W listopadzie mialam kontrole po jodzie, który był w kwietniu. Zadziałał rewelacyjnie. Tg z 29 spadło na poniżej 0,04.