Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
malwqa
Tyreoglobulina norma 1,4 - 78,0 ng/dl - wartości powinny być poniżej normy i takie właśnie masz więc nie przejmowałabym się tym.
-
malwqa
Ja sprawdziłam swoje wyniki i za każdym razem mam taki sam wynik tyreoglobuliny i wynosi on <0,04 :)
-
Sylwusiaaa87
Mi endo mówiła, że 30 minut przed posiłkiem rano na czczo popić wodą. Ile tej wody to nie pamiętam :) ja zawsze tylko łyk albo dwa.
Ale może coś w tym jest, bo jak jadłam sniadanie dopiero jak odwiozłam mlodego do szkoły i wróciłam do domu czyli po około 2 godzinach od tabletki miałam tsh 0,01
A jak zaczęłam jesc razem z nim rano czyli tak 30 minut po, bo od razu potem jechałam na siłke to mi wzrosło do 1,32 i mi endo zwiększyła dawkę hormonów.
Teraz myśle, że może miało mniej czasu na wchłonięcie się i stąd wzrost. ;););)
-
Fasola1983 dzieki ;) no to czekam spokojnie do kwietnia na wizytę ;)
A czy wiecie czy z takim niskim tsh da się zajść w ciążę?
-
Sylwusiaaa87
Gratki. Biorę godzinę przed posiłkiem, w szpitalu nawet nam to przypominali. A ilość wody - łyk mały. W ulotce pisze "popić niewielką ilością płynu"
-
justinka81!
Spokojnie - to tylko rak brodawkowaty tarczycy który mamy prawie wszystkie na tym forum.
Excisio complete - znaczy - wycięto w całości.
Pozdrawiam i głowa do góry.
-
justinka81!
Ja dołączyłam do tego forum jakieś 8 tygodni temu (strona 361). Dzięki radom koleżanek udało mi się przetrwać czas pooperacyjny, jod i kwarantannę.
Nie udzielałam się na forum od świąt ze względu na nawał obowiązków służbowych i rodzinnych.
Ale czytam codziennie wszystkie wpisy <3 <3 <3 <3 <3
-
Justinka81!
Jeśli jeszcze Cię to niepokoi to słowa łacińskie "glandulare thyreoideae" oznaczają guzki lub guzek na prawym płacie tarczycy. Znaczy to, że miałaś raka brodawkowego klasycznego, nie naciekającego, na prawym płacie i został on całkowicie wycięty.
Ciesz się dziewczyno a nie zamartwiaj.
:D
-
A dalej to pewnie jod! <3
-
Sylwusia87 ja zażywam tabletkę 40-50 minut przed posiłkiem. Tyle zajmuje mi wyszykowanie się do pracy i zrobienie sobie śniadania :P popijam łykiem wody niegazowanej. Połowa szklanki? Zdecydowanie za dużo... Małą ilością wody powinno się popijać. Może faktycznie te 30 minut to za mało hmm. Sama zmienię to na godzinę. Hmmm może będę się dłużej malować :D
Justinka81 przy raku usuwają zazwyczaj całą tarczycę.
Co do TSH ja póki co robiłam 3 wyniki i były takie: 0,13 ; 0,13 ; 0,03. Dawka cały czas ta sama - Letrox125. W przyszłym tygodniu sobie zrobię TSH i wapń. Endo kazała mi zrobić 6 tygodni przed wizytą w Gliwicach.