Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Fasola -'Twoje słowa to święta prawda, ale to już samemu trzeba przetrawic a to każdemu zajmuje inny czas.
Kitek - tak było to w ciąży, potwiedzila to biopsja w 5 miesiącu. Zaczęło się niewinnie od tego, ze gin uznała że tsh 4.1 jest za duże, dalej się potoczyło. Znana warszawska Endo, która była moim anilolem stróżem w tym czasie od poczatku mówiła, ze możemy poczekać. Do około 2 - 3 miesiecy po porodzie z oparacja. Guzek był regularnie monitorowany. Nie powiekszal się i nie było widać nic w wezllach więc jej zaufalam. 2 miesiące po porodzie operacja, guz z opisu PT1N0Mx. Na szczęście nie przekroczył tarczycy. Prawie pół roku po operacji duzy jod i czysto. Tyrreglobulina przy wyjściu 0,001. Teraz niecały rok po dużym mam mały jod. Wczoraj było usg I badania. Na ust podobno czysto wiem po cichu mam nadzieję, ze to dobry prognostyk przed scyntygrafia...Ale wiadomo stresik jest. Zasnąć nie mogę ; ( co do rozłąki to kitek byłi serio ciężko, da się to wytrzymać dla dzieci. Serio zobaczysz. Rodzina pomoże :) A mąż dostanie zwolnienie na opieke nad Toba ( mi tak wypisali żeby nie było niby na dzicko) . Jeśli masz więcej pytań chętnie odpowiem na priv. A u Ciebie jak wykryto i jak wygląda leczenie ? Jeszcze Ci dodam, że ta dziewczyna która w ciazy operowano ma się na serio dobrze, z jej córeczka wszystko dobrze, a ona tak jak pisałam w bodajże niepelne 5 lat po tym wszystkim jest w 3 ciąży :)
-
Sport jest lekiem na cale zlo :) ja go uprawialam regularnie przed choroba , 2 tyg po operacji juz jezdzilam na rowerze a dokładnie miesiac po operacji poszłam na pierwszy jogging. Teraz biegam 3-4x w tyg i 3x w tyg jezdze konno. Do tego duzo spacerów, w miarę zdrowe odżywianie i pozytywne nastawienie za 2 tyg lecimy z mężem i synem na krotkie wakacje . To ma byc maly odstresiwywacz przed szpitalem :)
-
Mona12
Chirurg tłumaczył nam że blizna może sie przebarwiać i reagować do roku czasu. Więc spokojnie. A uczucie ciągnięcia kucia w środku o wiele dłużej. Prawie dwa lata jestem od operacji i czasami coś zakuje ciągnie.
To prawda z tym strachem nerwami przed kontrola czy wizytą u innych lekarzy. Dostałam skierowanie od neurologa na rezonans głowy i kręgosłupa. Powiem Wam że az sie boje zapisać. Ostatnio jak neurolog mnie "przebadał" wyszedł rak tarczycy. Mam nadzieję że teraz nic nie wyjdzie :(
sylwusiaaa87 daj znać jak wyniki.
-
Sylwusiaaa87 dzięki:) U mnie tez wykryto po tym jak w ciąży miałam lekko podwyższone tsh, potem ush, biopsja i tak poszlo... Miałam obserwować tak jak Ty ale pojawił sie niepokojący wezel na usg i zdecydowano ze operacja w ciąży. Teraz czekam na konsylium i zobaczymy co dalej zdecydują. Stres jest ogromny. Boje się tego jodu, a najbardziej dalszych badan ze cos jeszcze wyjdzie, ze się gdzies rozsialo. Tak jak piszecie kazda wizyta to duży stres i nerwy. Ale musi byc dobrze!
-
Dziewczynki Kochane jak na razie 2:0 dla mnie. Po kontroli Oki. Podobno mam wyniki jak marzenie. Następna kontrola w listopadzie 2018 bez jodu :)
3 mam za Was kciuki i chwalcie się sukcesami. Tego mam tu trzeba :) <3
-
-
-
Hej. Dziewczyny mam pytanie możecie mi napisać jak wygląda cała wizyta w Gliwicach no ja mam teraz 25 do tej poradni możecie mi powiedzieć jak to tam wygląda i wogole czy jakieś wyniki robia. Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Hej. Zrobilam dziś badania od ostatniej wizyty w Gliwicach wtedy tsh miałam 0,07 lekarz kazał zażywać dalej 125. Dzisiejszy wynik 0,03. Czuję się w miarę ok. Wapno oczywiście poniżej normy... ręce dretwieja. Endo mam dopiero w kwietniu..... czy przejmować się tak niskim tsh. Plus jest taki że tarczyca nie odrośni :P
-
Dziewczyny - a możecie mi powiedzieć na jak długo przed jedzeniem zazywacie tabletkę ? Jak ja dziś powiedziałem, ze pół godziny przed to dostałam....mega zjebke, ze za krotko i musi być godzina i to jeszcze popite polowa szklanki wody. Zbaraniam bo mi wcześnie endo mówiła o pół godziny a fakt jest też taki, ze chce mi się jesc i proaktycznie po tym pół godziny jem a to podobno niedobrze :(