Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest jeśli chodzi o alkohol podczas brania tych leków w moim przypadku akurat eutyrox 100 i 150 chodzi mi o jakąs okolicznościowa imprezę.
  • Ewem2 Euthyrox bierzesz rano na czczo, nie wejdzie w żadną reakcję z lampką wina wypitą na imprezie wieczorem :) To hormony, syntetyczne bo syntetyczne, ale jednak hormony, a nie antybiotyk :)
  • 7 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź :D
  • Fasola dziekuje :)nie sposob przeoczyc jak widac z tego co piszesz gdyby takowy atak nastapil.Przeszlas wiele,ale silna dziewczyna z Ciebie z tego co piszesz i jeszcze Cie tu" trujemy "pytaniami i odpowiadasz nam bez problemu:).Jezeli cyfry z Twojego nicku to data ur.to jestesmy prawie w tym samym wieku.Ja wlasnie wrocilam od swojej endo i kazala mi odstawic calparos bo mam coraz wiekszy wapn w wyniku,ale w normie,praktycznie od szpitala mialam ok.tyle ze byl w dolnej granicy,a teraz w gornej i co robie to wiekszy.Tsh jeszcze nie robilam,szkoda pieniedzy ,narazie za malo wzielam dawek letroxu,dopiero za mies.mam zrobic i zobacze czy spadlo tsh.
  • Vistoria13 Ja gdy zachorowałam wykupiłam pakiet w lux med i tak już 4ty rok. Niestety ale wtedy (maj 2012) gdy próbowałam dostać się do endokrynologa na nfz kazano mi dzwonić w styczniu 2013. Buahhaha. Dlatego mam te badania dość często, choć już teraz coraz rzadziej (jak mi się przypomni to idę :)) Minus jest taki, że zawsze jestem u innego endokrynologa. Przez dwa lata prowadziła mnie jedna P. Doktor ale juz nie pracuje w lux med więc teraz zapisuję się do kogokolwiek. Na początku się człowiek przejmuje, później już przywyka do tego. Jak byłam w jednym roku na D1 w szpitalu (na jodzie albo kontroli nie pamiętam) przyszła dziewczyna niby na jod. Młodziutka. Nie wiem ile miesięcy wcześniej miała operację i gdzie ale nikt jej nie powiedział, że należy brać hormony. Po operacji chyba nie poszła do endokrynologa. Odrosła jej cała tarczyca. Lekarz w szpitalu powiedział, że nawet ładny "motylek" ale z uwagi, że jednak miała raka tarczycy skierowali ją na drugą operację. To dopiero "niespodzianka".
  • Fasola1983,ja jestem ze swietokrzyskiego i u nas tez dostanie sie na nfz do endo graniczy z cudem terminy dlugie i to jak rejestracja poczatkiem roku bo potem to juz nie wiadomo,wiec jak tu sie bylo leczyc?ja tez mam swoja endo prywatnie i chodze do niej,do chirurga tez,dlatego wszystkie badania do operacji robilam odplatnie.Teraz jak robie kontrolne to tez musze placic i za badania i wizyte dlatego nie robilam tego tsh bo szkoda mi juz kasy i tak pewno jeszcze wysokie od ostatniego co robilam jest 10dni dopiero.U mnie to tak rodzinnie z ta tarczyca jest i mama moja miala operacje i siostra tez.Ale powiem Ci,ze moja mama miala operacje bardzo dawno i potem przestala brac hormony sama,nie leczyla sie poprostu i nic jej sie nie dzialo i tsh w normie,nawet szczegolow leczenia nie pamietala bo to bylo dawno temu.Siorka to bierze hormony caly czas.Ta dziewczyna nie wiedziala,albo ciezko bylo sie dostac to nie poszla,to miala niespodzianke ladna i kolejny stres zwiazany z operacja
  • Vistoria13 Ja za pakiet płacę 129 zl miesięcznie i przy okazji korzystam z ortopedy, internisty, gastroenerologa, dermatologa, ginekologa i co mi tam tylko jeszcze wpadnie do głowy. Badania w cenie, krew, usg itp. Chyba tylko za tyreoglobulinę płacę. Tak czy inaczej opłaca mi się to. :) U mnie w rodzinie nikt nie miał nic z tarczycą, ale oni się nie badają ;) nawet nie powiedziałam rodzicom, że miałam raka. Tylko wiedział mój mąż i jeden z braci. Teraz po latach już wie coraz więcej znajomych, kuzynki ale rodzice, ciocie, wujkowie nadal nie. Ehhh jeszcze 8 dni mi zostało. Tęsknię za moim euthyroxem.... :) Od 5 dniu biorę hydrominium i wydaje mi się, że jestem mniej opuchnięta. Dobranoc
  • 7 lat temu
    Jedynie to moge polecic endykrynologa i hematologa z Rzeszowa
  • 7 lat temu
    ewem2 Moja mamę tak bola stawy a niby przezutu nie ma Odnosnie niepełnosprawności z doswiadczenia powiem jak najwiecej papierów. Mam 13 latka z autyzmem i dopiero w kwietniu 2016 dostalam swiadczenie bo wczesniej tylko 153. Moja wina bo nie umiałam swalczyc o swoje
  • 7 lat temu
    Dziękuję za odpowiedźi. Złożyłam dokumenty na orzeczenie o niepełnosprawności mój lekarz wypisal mi dokumenty na stopień znaczny zobaczymy co będzie komisję ma 19 stycznia wiec dam znać jak poszło :Dwiem ze przy stopniu znacznym dostaje się 150 zł a umiarkowany to nie wiem co się należy a co nie. Laila ja słyszałam że teraz właśnie często zabierają te orzeczenia i się zostaje bez niczego. Gliwice 25 stycznia na mnie czekają konsultacja wiec czekam. A jak to się odbywa tam to nie wiem bo pierwsza moja wizyta.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat