Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kasiu
    hmm od całkiem niedawna mam takie objawy ciepła a tsh ostatniego października wynosiło 0,400 rano na czczo koło 10 robiłam wiec wynik miesci sie w normie od 0,1-0,4 ma być endy powiedziała że tak czasem jest bo jest się w lekkiej nadczynności hmm nastepne tsh koncem stycznia zrobię tabl naraya kupie i zobaczymy jak bede sie czuła czy pomoże mi to reż na trądzik i włosy zresztą może to osłabienie organizmu bo biore antybiotyk na tradzik już 3 miesiąc i ostatni tetralysal czy jakos tak w wieku 31 wkrótce 32 mam trądzik włosy mi sie przetłuszczają szybko masakra mam ogólnie doła dzieci jeszcze nie mam czas leci a ja czekam do nastepnego roku na pazdziernik scyntygrafia czy bedzie ok wiec nie moge nic planowac ogólnie jakos mi dzies niewesoło :(
  • 12 lat temu
    Basiunia,
    ja nie ma uderzeń gorąca odkąd nie ma tarczycy. Może masz źle dobraną dawkę hormonów. Co do anty to kiedyś brałam dianę (na wydające włosy dostałam od dermatologa), później brałam yasminelle ale źle się po niej czułam-nasiliły się mocno migreny, ból głowy nie związany z migreną i osłabienie mięśni kręgosłupa.
  • 12 lat temu
    cześć dziewczyny mam pytanko jaki maci poziom TG Tyreoglobuliny?? pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Dziękuję kasiub i ona25 troche mnie uspokoiłyście jakie bierzecie tabl anty ja bedę brać Naraya hmm nie miałam nigdy kiedys dawno brałam diane i yasminelle a to jest tanszy odpowiednik polski yasminelle mam ogólnie doła z powodu włosów bo przez ten rok sie przerzedziły a miałam zawsze takie geste :( ktoś tu pisał o innove na włosy troche drogie le moze spróbuje Macie może takie uderzenia jakby fale gorąca? że jest wam bardzo ciepło i pocicie sie szybciej niż kiedyś?
  • 12 lat temu
    Ona,
    nie musisz mówić endo, bo te tabletki nie wpływają na hormony. Endo musisz jak najszybciej poinformować jak będziesz w ciąży :o)
  • 12 lat temu
    basiunia

ja tabletki biore juz troche latek I jak zachorowalam pytalam lekarza czy to moglo miec cos wspolnego z tabletkami - powiedziala ze nie :) te tabletki nie wplywaja na choroby tarczycy - nie wiem co za bzdury naopowiadal Ci lekarz :/
    jak bierze sie je wiecej nic 5 lat moga one wziekszyc ryzyko raka piersi ale za to zmniejszyc ryzyko wystopaienia raka jajnika I macicy - tak mi mowila endo I moja ginekolog

teraz ja mam pytanko :) czy jak chce przestac brac tabletki anty to musze powiedziec o tym swojej endo ? czy wplywa to na hormonki ktore biore I bedzie trzeba zmienic dawke ? sorry za takie pytanie ale nie jestem pewna wydaje mi sie ze nie ale wole sie upewnic :) oczywiscie zapytam o to swojej endo przed odstawieniem :)
  • 12 lat temu
    Basiunia,
    fakt-kobiety częściej mają problemy z tarczycą niż mężczyźni. Mi tabletki anty zalecało 3 endokrynologów-mój, drugi-ten który robił operację, 3-w Zgierzu po jodowaniu bo za duże ryzyko by w ciągu roku po leczeniu zajść w ciążę. I z tego co mi wiadomo (pewności nie mam) na raka tarczycy to tabletki anty nie wpływają.
  • 12 lat temu
    Hej dziewczyny byłam w końcu u endokrynologa prywatnie na wypadające włosy to mi powiedziała że skrzyp i inne suplementy mam brać ale powiem że mniej mi wypadają dawkę150 mam brać i pytałam się o antykoncepcję ona najpierw mnie nastraszyła że może mieć to wpływ na raka tarczycy cos mi o estrogenach mówiła że kobiety częściej na tarczycę chorują niż mężczyźni ale nie ma dowodów że antykonc może nam zaszkodzić nie bardzo ją zrozumiałam ale przepisała mi naraye odpowiednik polski yasminelle chciałam tylko na rok ją brać sama już nie wiem co wy na to???
  • 12 lat temu
    Miło spędzonego weekendu słonka i radości pozdrawiam całe grono
  • 12 lat temu
    Hej,
    Fasola ja od środy pracuję. Mały teraz był z tatusiem ale od poniedziałku idzie do żłobka. Dziś był pierwszy raz na 2.5h najpierw się bawił i nie zauważył, że nie ma rodziców, potem trochę popłakał ale wiadomo musi się przyzwyczaić, że rodzice wrócą po niego.

Co do pogody to u mnie był przymrozek, rano wszystko oblodzone było.

Miłego weekendu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat