Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kochana ostatnio jak bylam na badaniu moja tyreoglobulina byla zaniska zeby dalo ja zmniezyc :) czyli byla 0 :)
    to badanie mialam po dwoch zastrzykach (ktore pobuszly komorki)- czyli bylo bardzo dokladne :) lekarz powiedziala ze jest to najlepszy wynik z mozliwych :) do tego dodala ze to swiadczy o tym ze mam bardzoooo male prawdopodobienstwo ze rak wroci

co do zalecen - kurde mialam to wszystko w e-mailu ale teraz szukalam go i chyba usunelam - nie pamietam jakie tu sa normy - w sumie to nawet nigdy sie tym nie interesowalam - bo lekarz zawsze do mnie pisze i mowi mi czy wszystko jest ok o reszte nie pytam

kochana a czemu pytasz ? jesli chcesz to dowiem sie jakie sa normy
  • 12 lat temu
    ona25 mam pytanko jaki masz poziom TG Tyreoglobuliny jak mogę zapytać i jaki jest w Stanach zalecany buziaki
  • 12 lat temu
    kasia

dzieki :) tak myslalam ale chcialam sie upewnic :)

basiunia
    ja biore tabletki LESSINA :)
    co do uderzenia goraca - kochana nawet nie wiesz ile sie z tym napeczylam !!! mialam ogromne uderzenia goraca w ciele w ciagu dnia :/ bylam z tym u endo I odrazu zmniejszyla mi dawke hormonkow
    teraz w nocy czasami bardzooo sie poce (bez takich uderzen goraca poprostu jestem tylko spocona) ale endo powiedziala ze ludzie bez tarczyc tak poprostu moga miec
    ale jesli masz takie uderzenia przechodzace po ciele - to mozesz miec zawysoka dawke

kasia
    mam jeszcze pytanko - czy jak chce odstawic tabletki anty to musze powiadomic o tym moja ginekolog ? czy poprostu moge tak sama od siebie przestac je brac ?
  • 12 lat temu
    a sorki, to z rozmachu..:) moja endo kazała mi jechać do gliwic bez rejestracji telefonicznej i wryć się dosłownie na ten dzień jak tam będę. kurcze nie wiem czy to jest możliwe .spróbuje, ale podobno dziennie do rejestracji czeka tam z 50 osób.(ile w tym prawdy nie wiem) siostra dzwoniła to najbliższy termin w przyszłym roku,luty. kazano mi chodzić od lekarza do lekarza, aż któryś zleci w końcu zarejestrować mnie. jadę w środę i czarno wizę takie załatwianie..
  • 12 lat temu
    Hej magdulqa to Kasiab ci odpowiedziała:) wczesniej.
    ja miałam podobnie jak ty podejrzenie i po tym nie jechałam do Gliwic tylko do Bielska szpitala Jana Pawła tam mnie zaraz zoperowali i w czasie operacji badali czy to faktycznie rak czyli było badanie sródoperacyjne okazalo sie ze tak i wycieli to co trzeba potem to wszytsko jeszcze szło do badan histopatologicznych i jak dostaałam wyniki i szkiełka skierowali mnie na dalsze badania do Gliwic. Z tego co wiem w Gliwicach lubia dzióbać biopsje robic pare razy az wyjdzie moze akurat szybko bedzie w twoim przypadku ale spokojnie oni wiedzą co robia.
  • 12 lat temu
    Basiunia dziękuje za odp. :)
    będę zaglądać, może ktoś coś konkretniej napisze... jutro dopiero będę dzwonić do gliwic by się zarejestrować... jestem strasznie ciekawa ile to potrwa wszystko, pewnie znowu biopsja, oczekiwanie na wynik, konsultacje, badania itp.
    pozdrawiam, miłego wieczorku
  • 12 lat temu
    Basiunia,
    :o)

Magdulqa,
    ja nie pomogę bo leczenie miałam Łódź-Zgierz. W Gliwicach to Matti był leczony ostatnio. Sądzę, że na operację długo czekać nie będziesz musiała.
  • 12 lat temu
    hej! jestem tu nowa... moja diagnoza po biopsji brzmi podejrzenie raka brodawkowatego tarczycy. mam skierowanie do gliwic. chciałabym wiedzieć jakie mam szanse być tam operowana z takim rozpoznaniem... w końcu to podejrzenie... i jak długo od pierwszej wizyty w szpitalu czeka się na operację ( licząc te wszystkie badania..), ile to wizyt tak w przybliżeniu. proszę o odpowiedź, może ktoś był w podobnej sytuacji.
  • 12 lat temu
    Dzięki kasiu :) umiesz podnieść na duchu
  • 12 lat temu
    Basiunia,
    a wiesz może te problemy to właśnie były przez tarczycę. Mi się włosy i skóra poprawiły po, nie od razu ale dało się zauważyć poprawę. Ja urodziłam prawie 4 lata po leczeniu bo chciałam mieć pewność, że wszystko ok a dodatkowo zmieniałam pracę więc tak wyszło. Na pocieszenie powiem jeszcze, że moja siostra długo starała się o malucha, a poszło raz dwa jak usnęli jej jeden płat bo miała guza. Głowa do góry, do października zostało już mniej niż rok.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat