Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • StrachMaWielkieOczy dlaczego uwazasz ze masz ten bliznowiec?czy to ma jakies okreslone cechy?ja mam taka blizne raczej cienka, wydaje mi sie ze kolorem nie odbiega od reszty skory obok,tylko jak dotykam to pod skora czuje w miejscu blizny i nad takie grube cos na szerokosc ok.pol cm.moze to opuchlizna jest jeszcze,minal mies.dopiero od operacji,chyba panikuje bez powodu.,Do pracy chcialam sie juz wybrac i nie wiem sama,tsh mam wysokie ponad 70,bola mnie wszystkie stawy,kosci,miesnie ect.,boje sie zeby sie gdzies nie przewiac tej szyi,glowa tylko pelna mysli,sama nie wiem.Mnie dr.zlecil masc silaurum na blizny i ibalgin na cala szyje i smaruje tym.Nie moge pomoc w sprawie jodu bo nie mam sama doswiadczenia z tym,w moim otoczeniu mam dwie osoby,ktore maja raka tarczycy,jedna z nich byla na jodzie i minelo juz duzo lat i jest ok.a miala nawet dwie operacje,a druga nie miala jodu ,operacja w zeszlym roku i jezdzi do CO co 3 mies.na kontrole i tyle i tez jest ok.Bedzie dobrze :D
  • StrachMaWielkieOczy Mi ranę po operacji odsłonili jeszcze w szpitalu żeby oddychała. Nie kazali niczym zakrywać, smarować, masować, żadnych plastrów, apaszek itp itd. Tylko delikatnie przemywać szarym mydłem (ale nie przemywałam codziennie :)) W efekcie praktycznie nie mam śladu :) trzeba wiedzieć, że miałam w ogóle operację żeby szukać czegoś na mojej szyi. Pozdrowienia
  • Vistoria13 Jeśli miałaś operację miesiąc temu a tsh masz 70 to jaką dawkę hormonów przyjmujesz?
  • 7 lat temu
    Witam. Jak to u was jest dziewczyny jestem po usunięciu całej tarczycy 30 listopada rak brodawkowaty. bolą mnie nogi kości szczególnie wieczorem dosłownie masakra jak to jest u was czy też były takie problemy. Dziękuję za odpowiedź.
  • Wg mnie to jak wygląda Nasza blizna jest bardzo indywidualną sprawą. Jedni smarują i po kilku miesiącach nie ma po niej praktycznie śladu, inni nie smarują i efekt taki sam a inni sparują a i tak wygląda bezsensu, jak np. moja :P Moja blizna w części poziomej jest cieniutka, praktycznie jej już nie widać, jest super. Za to z boku zrobił mi się bliznowiec, który na początku był taki zgrubiały, wyglądał jak jakiś gruby makaron... A teraz jakoś się spłaszczył i jest cienki jak reszta skóry, szeroki na 5 mm, ale gładki i elastyczny. Póki co jeszcze różowy, ale jak zblednie to myślę, że będzie wyglądać ok :) Mam też dwa guziczki po drenach, oba jak się zabliźniły, to wyglądały jak dwie borówki, tylko, że różowe, były grube i okrągłe. A teraz jednej już nie widać, a druga jeszcze walczy, ale i tak jest już płaska i myślę, że zniknie za kilka miesięcy tak jak jej koleżanka obok :) Raz dziennie (wieczorem) smaruję bliznę Contratubexem, czasem zapomnę. Nie wiem czy mam skłonność do bliznowców bo to moja jedyna taka blizna, no ale może mam, albo rozlazło mi się to, bo po operacji miałam problemy z mięśniami po lewej stronie szyi, tam gdzie wycinali węzły i rehabilitantka ze szpitala przygotowała mi zestaw ćwiczeń. Musiałam rozciągać szyję. Kto to wie. Ja miałam przerzut 2mm do jednego węzła z boku, ale Tg mam 0,05 więc liczę na to, że ten przerzut nie popłynął dalej. Fasola piszesz o markerze - czy chodzi Ci właśnie o Tg?
  • Ewem2 ja nie mam żadnych dolegliwości związanych z brakiem tarczycy czy dużą dawką hormonów. Stricte od operacji Cię bolą kości? Hmmm koniecznie poradź się lekarza w tej sprawie.
  • fasola1983 Przyjmuje letrox 100, najpierw 4 dni ćwiartkę, potem 4 dni pól, potem 4 dni 3/4 i dopiero po całej do wizyty następnej z wynikiem. Przyjmuje lek nie zaraz po szpitalu tylko od 31.12., ponieważ moja endo, zresztą chirurg też twierdził, że najbardziej wiarygodne jest tsh do 3 tyg po operacji , ponieważ bezpośrednio po operacji, coś tam jeszcze wytwarza i ,że nie można wiarygodnie ustalić tej dawki, także jak poszłam na wizytę to 30.12.to wynik miałam już ponad 70 i to mi przepisała i takie dawki j.w. Zawsze miałam w normie tsh, dla mnie to koszmar te objawy, ten ból z tym wysokim tsh co mam teraz . Wapń w normie. ewem2 Ja miałam operacje 09.12. i bóle mam straszne kości, mięśni,nóg, nie mogę podnieść ręki bo mnie bolą etc, koszmar jakiś momentami, endo moja mówiła,że to normalne i minie.Zaraz po operacji czułam się dobrze, dopiero za ok.2 tyg.nastąpiły różne objawy, bóle itp. Massie8989 masz rację :D z tymi naszymi bliznami to różnie bywa, każdy indywidualnie to ma, jeden jak mówisz smaruje , drugi nie , a i jednym zalecają, innym nie . Jak już jest nie mamy na to wpływu większego chyba, byle reszta była oki :D
  • ewem2 Nie miałam żadnych takich objawów albo sobie nie przypominam. Ale też nie byłam w sumie na żadnym zwolnieniu lekarskim. Praktycznie od razu wróciłam do pracy, normalnego życia.Mój syn miał wtedy 4 lata więc nawet nie miałam czasu zastanawiać się nad tym czy coś mnie boli. :) Vistoria13 Widzisz każdy lekarz inaczej. :) Ja dostałam euthyrox od razu przy wyjściu ze szpitala.
  • 7 lat temu
    Fasola1983 Cieszę się, że piszesz bo szukałam kogoś kto ma problem z wapniem.Mój syn jest półtora roku po wycięciu tarczycy i brał 4razy dziennie calperos.przed świętami dostał 3 razy dozylnie i teraz bierze 2 razy dziennie po 1000 calperosu.Zobaczymy czy pobudza się przytarczyce.Martwię się żeby nerki od tego calperosu nie siadly.Mamy problem z zębami co chwilę małe dziurki.Jak Ty sobie radzisz?Kurcze nie ma sposobu na te przytarczyce? :-)
  • Fasola1983 Faktycznie każdy inaczej :D Ja miałam w zaleceniach na karcie wypisu do mies. do endo i calperos 1000 no i kontrola chirurg i o zwolnienie nikt nie pytał czy chce czy nie , jak wzięłam wypis odrazu miałam na miesiąc po szpitalu wypisane.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat