Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
maja
z tego co wiem 1,49 to jest jeszcze normalny wynik :) wiec to nie swiadczy o raku :)
jorkga
wiesz co kiedys byly jakies dziewne zabobony ze niby jak robisz biopsje lagodnego guza to moze on sie przez nia zezloscic !
duzo starszych ludzi kiedys nie robilo biopsji bo mowili ze wtedy napewno bedzie rak
ja mialam biopsje pobierana 5 razy - wypytalam wczesniej lekarza wlasnie o to czy to prawda ze po biopsji guz moze sie zezloscic - ona powiedziala ze nie ma w tym najmniejszej prawdy :) ze kiedys tak ludzie mowili ale to bzdura
moja mama tez miala biopsje (lagodnych guzow) I do dzisiaj nic sie z nimi nie dzieje - a ja je juz 17-18 lat
mini39
jest to guz lagodny :) super :)
-
jorkga z tego co wiem to biopsja nikomu jeszcze nie zaszkodziła a leżałam wiele razy w szpitalu i spotykałam różne dziewczyny i takie też co miały drugą operacje żyją i mają się dobrze więc i ty nie martw się na zapas i słucha lekarza on wie co robi powodzenia bedzie dobrze
Pozdrawiam całe nasze grono narazie mam mase zajęc i jakos tak z doskoku was podglądam ale myslami jestem cały cza z wami pozdrawiam buziaki i trzymam kciuki żeby u was było wszystko w najlepszym porządku
-
Witam odebrałam dziś wynik histopatologiczny rozpoznanie:Struma nodosa.Nie było akurat żadnego lekarza który by mi powiedział coś o tym.Z tego co wyczytałam to chyba nie jest zle.pozdrawiam
-
jorkga ja lecze sie już prawie od 10 i wiele słyszałam i teoria o tym że biopsja może zaszkodzić pochodzi chyba z bardzo dawnych lat panowała taka opinia, że jak rak naruszysz to już koniec. A tu każdy z nas miał nie jedną biopsje i moim zdaniem to kompletna bzdura i nigdy nie słyszałam by komuś zaszkodziła. Pozdrawiam buziaki
-
Witam wszystkich:)
oczywiscie znow potrzebuje Waszej pomocy- moi drodzy mam pytanie-bo mi to wycieli tam czesc jenego plata z tym rakiem ale okazuje sie ze ta reszta co zostala ma znow zle wyniki, kroi sie nastepna biopsja i reoperacja. i tu moje pytanie czy slyszlayscie kiedys zeby biopsa zaszkodzila? wiem, moze te pytanie nie ma sensu ale uslyszlam taka opinie ( moze durna) i martwie sie. Martwie sie ze jesli tam jest znow jakis rak zeby tego nie naruszyc. moja endo mowi ze jestem chodzaca bomba:( masakra jakas a do tego zle wyniki krwi-hemoglobina 6. moze jest tu ktos to sie bardziej zna:( pozdrawiam wszystkich.
-
Ja jeszcze nie miałam ani razu robione TG tylko w gliwicach u endy byłam teraz prywatnie pierwszy raz prawie rok po jodowaniu jak pisałam prowadzi mnie lekarz rodzinny bo na kasę chorych brak miejsc a u endykr byłam powiedziała mi że dawke mam dobrą jakby wyniki byłya jakies inne to mam do niej przyjsc i ona mi ustali dawke ja biore tab anty naraya hmm czytałam ulotke i pisza przeciwwskazania nowotwory hmmm chyba pisze to na wszytskich tabl antyk w ulotkach?? uderzenia ciepła sa okropne szczególnie noca w dzień też czy to jest możliwe ze moge miec menopauze mam dopiero 31 lat i nie mam jeszcze dziecka?:( biore narazie 150 euthroxu
-
-
Ona,
to już od Ciebie zależy kiedy odstawisz.
-
kasia
jeszcze raz dziekuje :) nigdy nie slyszalam o tym kwasie - mysle ze I tak pojde do swojej ginekolog I wypytam o wszystko :) I tak sie jeszcze zastanawiam czy przestac juz je brac czy jeszcze moze z trzy miesiace przedlurzyc
w grugniu ide do engo to jak bedzie wszystko ok to pewnie odstawie I moze zaczne za jakis czas starania
-
Maja,
ja nie pamiętam jaki miałam poziom TG, a nie ma wyniku przy sobie.
Ona,
możesz ale nie musisz mówić swojemu gin że przestajesz brać tabletki. Tylko możesz przestać je brać po skończeniu opakowania na dany miesiąc/cykl (jak dobrze znalazłam to jest 28tab./opakowanie), tak by nie przerwać brania np.:w połowie. No i tutaj zalecane jest na 3-6m-cy przed planowaną ciążą zacząć przyjmować kwas foliowy lub witaminy dla przyszłych mam z kwasem (dobowa dawka kwasu 0.4mg).