Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13032 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kurde ja mam takie uczucie jakby brakowalo mi powietrza :/ musze pare razy postarac sie zeby udalo mi sie wziasc wiekszy oddech - strasznie mnie to meczy :/ mam taki plytki oddech - to nie jest wtedy jak sie zdenerwuje poprostu jestem osoba ktora martwi sie byle czym - I stress mam caly czas - lekarz odrazu powiedziala mi ze to od stresu - tylko kurde kiedy mi to przejdzie

nie wiem czy to od braku tarczycy bo jestem po operacji juz 2,5 roku I nie mialam takiego problem - wiesz co sama odrazu pomyslalam ze to wszystko przez stress teraz jak skupiam mocna uwage na moj oddech to juz wogole brakuje mi powietrza :/ a czasami jak o tym zapomne potem sobie uswiadamiam ze oddychalam normalne

ach ten stress :/ no ale coz lekarz mowila zebym robila wdechy buzia I wydychala nosem

maja dzieki za odpowiedz :)

• 12 lat temu
    ona25 ona ja mam astmę i wiem że stres nie wpływa dobrze, na początku było mi gorzej z chorobą bo wpadłam w panikę jak masz problemy z oddychaniem staraj się jakoś uspokoić, może też tak być że trudności w oddychaniu są spowodowane brakiem tarczycy, tarczyca też ma duży wpływ, ja przed operacją miałam dużo gorsze problemy z oddychanie leżałam po kilka razy w szpitalu. W takim przypadku wydajność płuc może być 100% nie wiem ale od dużo osób słyszę, co są operacji że maja jakieś duszności. Buziaki
  • 12 lat temu
    ona, oczywiscie, ze mozna!!!!!
    jak bedziesz miala trudnosci z oddychaniem, wez torebke papierowa moze i odoychaj,
  • 12 lat temu
    dziewczyny czy od stresu mozna miec problem z oddychaniem ? ja od jakiegos czasu mam - bylam u lekarza powiedziala mi ze to od stresu I tyle - a ja dalej sie mecze :/ sprawdzali wygolnosc pluc I jest 100%
  • 12 lat temu
    basiunia7 Ja miałam operacje 29 pazdziernika,a miesiączkę miałam dostać 31 pazdziernika,dostałam kilka dni pózniej.A po 23 dniach znowu dostałam,teraz nie wiem kiedy dostane zobaczymy.Dodam że przed operacją nie miałam problemu z miesiączką.Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    no ale z tego co piszesz to ciaza po operacji tarczycy nie jest taka straszna :)
  • 12 lat temu
    mam w rodzinie dziewczyne po tym raku ktora ma dwojke dzieci ale ona z tego co wyczulam nie chce o tym rozmawiac - kiedys moja ciocia ja zapytala jak to u niej bylo I jedna osoba z jej rodziny uslyszala - I nie miala zielonego pojecia ze ona miala raka :/ moja ciocia wypaplala - I chyba sie dziewczyna troche wkurzyla :/
    tak czy siak wiem ze ona nie chce rozglosu na ten temat I ze juz o tym zapomniala I nie chce do tego wracac - jest po chorobie z tego co pamietam 7-8 lat
  • 12 lat temu
    dzieki :) powoli zaczynam sie orientowac co I jak :)
  • 12 lat temu
    Ona,
    nie wiem jak jest u Ciebie ale tutaj ja miałam sprawdzane co miesiąc hormony przez endo, a dodatkowo w zakresie podstawowych badań dla ciężarnych, które zleca gin jest poziom tsh-moja mi tego nie zlecała bo zawsze tego samego dnia robiłam badania do niej i do endo więc byłoby bez sensu pobierać 2 próbki na ten sam hormon.
    Tak czy siak, niezależnie który lekarz będzie CI zlecał badanie hormonów wizyty będą u jednego i drugiego.
  • 12 lat temu
    kasia

dzieki

czyli z tego co zrozumialam to ginekolog bedzie sprawdzala moj hormon tarczycy nie endo ? myslalam ze endo bo kiedys jak bylam na badaniu u gin to powiedziala '' musisz skontaktowac sie ze swoja engo bo twoje hormony sa za wysokie'' a ja jej mowie ze ludzie bez tarczycy musza miec tak - potem dopiero jak pogrzebala w mojej karcie zobaczyla ze moja endo napisala tam jaka ma byc moja dawka :/ wiec domyslam sie ze ona nawet nie wie jak dobiera sie takie dawki

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat