Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kasia
dzieki
czyli z tego co zrozumialam to ginekolog bedzie sprawdzala moj hormon tarczycy nie endo ? myslalam ze endo bo kiedys jak bylam na badaniu u gin to powiedziala '' musisz skontaktowac sie ze swoja engo bo twoje hormony sa za wysokie'' a ja jej mowie ze ludzie bez tarczycy musza miec tak - potem dopiero jak pogrzebala w mojej karcie zobaczyla ze moja endo napisala tam jaka ma byc moja dawka :/ wiec domyslam sie ze ona nawet nie wie jak dobiera sie takie dawki
-
Ona,
źle mnie zrozumiałaś-tabletki anty nie wpływają na hormony tarczycy ale hormony tarczycy wpływają na długość cyklu i samego okresu. Po odstawieniu tabletek anty nie zmieni Ci się dawka euthyroxu (czy jak tam się u Ciebie on nazywa), nie będziesz musiała mieć od nowa dobieranej dawki.
Twój gin na pewno wie lepiej, bo my nie znamy Twojej całej historii choroby by określić czy problemy były związane z tarczycą czy nie. Domyślam się z tego co pisałaś, że to raczej było związane z samym faktem dojrzewania niż tarczycą.
Endo jak chcesz powiedzieć to możesz, że odstawiasz anty i za jakiś czas zaczniecie starania. Gin musi wiedzieć, że jesteś po usunięciu tarczycy i leczeniu bo poziom hormonów tarczycy w czasie ciąży jest bardzo ważny, a na pewno będzie Ci sprawdzać. I u nas po porodzie jak robią badania noworodkowi to sprawdzają poziom hormonów i zapisują na karcie zlecenia badania "matka bierze euthyrox, dawka..." Zresztą gin musi wiedzieć o wszystkich lekach jakie bierze ciężarna.
Nie stresuj się i nie denerwuj na zapas. A pytaj ile razy masz wątpliwości-kto pyta nie błądzi :o)
Miłego dnia.
-
takie to wszystko spomplikowane :/ nie musze mowic dla endo ze odstawiam tabletki anty no ale skoro te hormony dzialaja na tarczyce to dlaczego nie musze mowic o tym dla endo ? moja dawka sie nie zmieni ?
sorry za dziwne pytanie ale od jakiegos czasu mnie to zastanawia
-
kasia
no a jak chce odstawic tabletki anty to nie zmieni mi to hormonow tarczycy ? nie bede musiala dobierac znowu dawki ?
dla mnie gin mowila ze u mnie problemy z okresem nie mialy nic wspolnego z tarczyca - kazdy lekarz mowi co innego :/
-
Basiunia,
u mnie z miesiączką było wszystko ok ale lekarz zawsze mnie pyta czy wszystko jest w normie. Pamiętam, że zaraz po leczeniu jodem mówił mi, że gdybym nie miałam okresu ma jak najszybciej do niego się zgłosić.
Ona,
niestety hormony tarczycy też wpływają na cykl-mogą go wydłużyć, doprowadzić do zaniku miesiączki czy przyspieszyć.
Fasola,
mi też włosy lecą ale u mnie to raczej z nerwów bo na 100% nie przez euthyrox.
-
ona25 wszystko po operacji z miesiączką się tak porobiło zobaczymy co mi lekarz powie raz mi powiedział że to z powodu tarczycy i jak dalej tak bedzie to mam przyjśc wieć idę do niego zobaczymy co teraz mi powie.
fasola1983 ja juz rok męcze się z włosami rozne specyfiki zazywam szampony i nic tyle co rosną nowe wlosy chyba najbardziej mi pasowaly tabl merz special innove hmmm takie sobie i drogie kupiłam nawet zestaw ziół do płukania włosów taką spejalną mieszanke za 9 zl zobaczymy
-
basiunia
mi też teraz włosy wypadają. Wydaje mi się, że za duża dawka hormonów. W piątek mam endo to zleci mi wszystkie badania. Mam nadzieję., że jak mnie wyrówna to włosy też się uspokoją.
Pozdrawiam
-
dodam ze lekarz powiedziala ze czasami tak bywa ze okres sie rozreguluje
-
basiunia
ja kiedys mialam problem z miesiaczka - tylko u mnie bylo na odwrot :/ okres mialam caly czas (balam sie isc do lekarza bo bylam jeszcze gowniara) wkoncu po paru miesiacach menczarni powiedzialam o wszystkim mamie I wyslala mnie do lekarza - ginekolog powiedzial ze to nie ma nic wspolnego z tarczyca bo to sa inne hormony - hormon tarczycy nie odpowiada za okres
bylam na badaniu I po potwierdzeniu ze nic tam nie ma I ze wszystko jest ok lekarz przepisala mi tabletki anty - ktore wszystko wyrownaly :) moze masz jakies zaburzenia hormonow ale nie tarczycy - stres tez moze spowodowac zanik miesiaczki
nie sadze ze to jest menopauza - mialabys tez inne objawy
wiesz co kiedys tez bralam na to leki ziolowe ktore mi nie pomogly :/ mysle ze tab anty sobie z tym poradza :)
dobrze ze idziesz do ginekologa napewno Ci pomoze :)
-
Hej ja nadal borykam się z wypadaniem włosów zażywam innove drogie ale jakoś poprawy nie widzę hmmm bardziej pomagał merz special albo wiesiołek jestem umówiona na 17 grudnia do ginekologa znów problemy z miesiączką nie mogę dostać okresu hmmm kiedy miałam tarczyce to miałam idealnie jak w zegarku a teraz juz sama nie wiem może ja jaką menopauze przechodzę chcę mieć jeszcze dziecko mam 32 lata i nie mam dzieci? W dodatku jakieś przeziębienie mnie łapię ucho mi się zatyka od kataru :( mam doła tak bardzo bym chciała mieć spokój z włosami i miesiączką chce zacząc brac tylko na ten rok naraya tab antyk zeby wyrównały cykl ale nie mogę dostac miesiączki wczesniej brałam na to ziołowe leki castagnus pomagało odstawiłam jak pisało po 3 miesiącach i miało się wyregulować i nic;( Macie też takie problemy??????????????