Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
poprostu jestem zaskoczona ze przez stress mozna miec taki problem - mam nadzieje ze lekarz sie nie pomylila - bo przeswietlenia mi nie robila - powiedziala tylko ze jak wydolnosc jest ok to nic tam nie ma - przesluchala mnie tez sluchawkami I powiedziala ze czysto
-
no to Ci zazdroszcze :) ja chyba mam to po mamie ona kiedys tez byla taka nerwowa - teraz juz nie jest - u mnie jest gorzej po chorobie - bardziej sie przejmuje moim zdrowiem - martwie sie jak tylko cos mnie zaboli :/ teraz ten problem z oddychaniem - tez glupie mysli przychodza mi do glowy ze to moze cos na plucach... takie glupoty przychodza mi do glowy ze szok hehe
-
Ona,
wiem i rozumiem doskonale bo ja kiedyś też taka byłam. Jednak u mnie operacja zmieniła mój sposób myślenia i patrzenia na wieleee spraw.
-
kasia
dzieki
nawet nie wiesz ile ja juz rzeczy prubowalam zeby sie tak nie stresowac - ale powiem Ci ze od dziecka jestem taka - I teraz mi to wszystko wylazi
-
Ona,
oj musisz zacząć się jakoś relaksować i odstresować. Wiem łatwo się mówi ale innego sposobu nie znam. Ciąża po usunięciu tarczycy nie jest straszna pod warunkiem, że stosuje się do zaleceń lekarzy (gina i endo) i jest się pod stałą ich kontrolą. Ja przed i po operacji nie miałam i nie mam problemów z oddychaniem (nie licząc momentu jak nie mogłam mówić bo miałam sparaliżowane struny). Na mnie melisa działa usypiająco ale nie uspokaja.
Fasola,
tak hormony tarczycy będą miały wpływ jak nie są w normie ale u basiuni wszystko jest ok.
Super, że wyniki ok.
-
-
clara
no niestety ale herbatka nie pomaga :/ mam tez krople walerianowe ktore biore pare dni
maja
jest dokladnie tak jak piszesz jak mysle o tym to jest gorzej :/ w poniedzialek ide na kontrole moze moja endo cos na to poradzi :) no I oczywiscie tym tez troche sie stresuje czy wszystko jest ok
-
mini39 ja też nie miałam problemów z miesiączką przed operacją :( a teraz nie wiem co się porobiło
-
hej dziewczyny :)))
byłam dzis u Endo - usg wzorowe ;))) jutro robie TSH, ft3, ft4, wapń i potas i dobieramy dawkę.
Wracając do wypadania włosów to ktoś tam pisał, że to na pewno nie od tarczycy a mi endo dziś pierwsze 3 pytania zadała:
- czy nie ma problemów z miesiączką
- czy nie ma problemów z wagą
- czy włosy nie wypadają
Także chyba prawidłowy poziom tego wszystkiego :)) jednak dla włosów jest istotny.
Nie miałam dziś czasu żeby się rozwijać z tematem ale w następnym tygodniu idę z wynikami to wypytam dokładniej jak to jest.
Pozdrawiam :))))))
-
Musisz ona25 sobie jakoś z tym poradzić nauczyć się panować na tym tzn jak masz uczucie, że źle Ci się oddycha zająć się czymś coś robić i nie myśleć o tym bo jak zaczniesz o tym myśleć to jeszcze gorzej. Lekarz od astmy też mi mówił, że są ludzie którzy maja ataki na tle nerwowym. i stres ma duże znaczenie. Też przez te lata musiałam nauczyć się życia z astmą i nie jest to łatwe. Ty na szczęście nie masz astmy to musisz to jakoś opanować trzymam kciuki kochana.A co herbatki yo ja też pije zieloną też polecam bo ona jest bardzo zdrowa przy naszych chorobach.
Pozdrawiam