Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ja niestety/ na szczęście zrezygnowałam z publicznej słuzby zdrowia, jesli chodzi o kontrole. Pewnie że są to wydatki taka prywatna wizyta i wiem że dla wielu osób jest to spory wydatek w budżecie ale mam chociaż komfort psychiczny że jestem przyjęta wtedy kiedy powinnam. Choc takie rozwiązanie to nie jest rozwiązanie problemu.
-
Czyli albo trzeba mieć szczeście albo pieniądze- a najlepiej i jedno i drugie....
-
witoldkrzak
no wlasnie tak to jest czlowiek chce sie zbadac I musi czekac - a potem lekarz mowi ze wczesna diagnoza najwazniejsza :/
nie chce narzekac ale moja sasiadka z polski miala raka (mozgu) I lekarze wyznaczyli jej bardzoooooo odlegly termin operacji - kobieta nie miala wyjscia - czekala - niestety sie nie doczekala :( umarla
ale powiem Wam czy polska czy nie wszedzie tak jest - duzo zalezy jakiego ma sie lekarza I od szpitala
-
Witajcie ja też się już trochę leczę ale nigdy nie miałam najmniejszego problemu z dostaniem sie do lekarza a w chwili kiedy dowiedzialam sie o skorupiaku dostałam nr. tel. prywatny do lekarza i mogę dzwonić do niego o każdej porze dnia i nocy i też leczę sie w Polsce na nfz a do przychodni też mogę iść i zawsze zostanę przyjęta nawet jak nie mam umówionej wizyty
Pozdrawiam serdecznie całą gromadkę
-
Maju może to ma zwiazek z ciśnieniem krwi?
-
witoldkrzak
P.S. Jeśli chodzi o mammografię to może warto trochę podzwonić po innych placówkach i zorientować się jakie są terminy na NFZ. Jest ich kilka w Poznaniu.
-
witoldkrzak
Ja też w tych okolicach. Jak w maju 2012 dostałam skierowanie do endo to nie było w Poznaniu na NFZ terminów już na ten rok 2012., Dopiero w styczniu 2013 miałam się zapisywać na nowy rok. Dlatego też, wykupiłam pakiet w Lux Medzie, miałam od razu wszystkie badania i 7 czerwca byłam już po operacji :)) do tej pory leczę się prywatnie.
Pozdrawiam
-
Witam mam do Was pytanko od jakiegoś czasu puchną mi nogi i twarz zawsze tak mam jak odstawiam tabletki przed leczeniem albo diagnostyka a teraz samo z siebie, miał może ktoś podobny problem? Pozdrawiam wszystkich buziaki
-
Mieszkam w okolicach Poznania i termin kontroli wyznczono mi na maj przyszłego roku. I tak lepiej niż żona która na mammografie dostanie się w sierpniu!
-
witoldkrzak,
nie wiem gdzie mieszkasz ale ja w PL i nie mam najmniejszych problemów by umówić się na kontrolę do lekarza i nie muszę czekać długo, mogę zawsze zadzwonić bezpośrednio do lekarza, napisać e-mail. Wszystko zależy do kogo się chodzi.