Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam. Jestem nowa na forum. Niedawno zdiagnozowano u mnie raka brodawkowatego tarczycy wielkości 8 mm. Mam pytanie........gdzie się leczyliście??? Jak długo czekaliście na konsultację i operację?? Ja dostałam skierowanie do Gliwic, ale tam bardzo długo się czeka. konsultację mam na 29 stycznia. Nie wiem czy warto czekać czy szukać coś szybciej prywatnie??
-
emma
moja endo jest SUPER !!! nigdy nie spotkalam takiego lekarza jak ona :) zawsze wyslucha doradzi pomoze - moge do niej dzwonic - pisac e-maile - jak cos mnie martwi pozwala mi przyjsc juz na nastepny dzien :) poprostu super kobieta :) wczoraj dowiedzialam sie ze ona jest tez psychologiem - nie mialam o tym pojecia - widzialam jej zdjecie na scianie I tam o tym pisalo :)
lubie tutaj lekarzy - poswiecaja czas pacjentowi - tylko lekarze ogolni sa tu jacys..... wydaje mi sie ze na niczym sie nie znaja I olewaja wszystko
-
z tymi dawkami to chyba jest też tak, że po jodowaniu zaczyna się wszystko od nowa.
ja teraz robiłam tsh, ft, ft4. wszystko w normie, ale nie wiem czy nie powinnam mieć tego w dolnej granicy normy? ( coś tak mi się kojarzy) w piątek mam endo
potas w normie
wapń za niski 2,10 a norma 2,25. Muszę dawkę zwiększyć albo alfadiol włączyć. A tak czułam, że chyba z a niskie bo mrowienie w nogach czuję ostatnio.
Zdrowia Wszystkim!
-
Oj Ona jakich Ty masz fajnych lekarzy:)
-
matti
dla mnie dobranie odpowiedniej dawki zajelo pol roku - do dzisiaj mam spokoj :) lekarz dzisiaj zmniejszyla dla mnie troszke dawke bo powiedziala ze nie chce zebym miala spany lekowe :/
nie pamietam juz kiedy mialam pierwsze badanie hormonow
-
powiedziala mi ze jak odstawie tabletki mam jej powiedziec - zmieni mi dawke - I powiem jak bede w ciazy tez zmieni mi ja
-
hey juz jestem
usg wporzadku - w piatek bede miala reszte wynikow (marker I takie tam) :) ciesze sie ze usg ok bo czulam ze jeden wezel jest powiekszony
rozmawialam z endo o moim wezle pod pacha - powiedziala zebym poszla do lekarza ogolnego I zeby zobaczyl co to moze byc, rozmawialam tez o moim oddychaniu I powiedziala ze to moze byc stress ale mam tez powiedziec o tym lekarzowi ogolnemu - endo zmniejszyla mi tez dawke - powiedziala ze mam napady paniki bo hormon jest troszeczke zawysoki - powiedziala ze jak zmniejszy mi dawke to moze czesc z tych rzeczy mi minie :) oby
co do wezla poszlam odrazu do kliniki gdzie robili mi usg (klinika raka piersi) zapytalam czy nie moglabym porozmawiac z lekarzem - no I jakims cudem sie zgodzili :) ona pomacala wezla I powiedziala zebym powiedziala o tym lekarzowi ogolnemu - ze wezel nie jest na tyle duzy zeby byl podejrzany - ale cos wywoluje jego powiekszenie
wiec jutro ide do lekarza ogolnego - nie wiem moze poprosze o przeswietlenie pluc ? I moze sprawdzenie serca - bo lekarz endo powiedziala ze ten problem z oddychanie moze byc od palpitacji serca - najwazniejsze ze usg jest w normie I teraz czekam na reszte wynikow :)
rozmawialam tez z endo o ciazy - powiedziala ze jak tylko bede chciala miec dziecko mam jej powiedziec - jak odstawie tabletki anty tez mam jej odrazu powiedziec - nawet nie chodzi o ciaze powiedziala ze kazdy kto odstawia tab anty musi powiedziec o tym engo - bo wtedy dawka hormonow tez musi byc zmnieniona
-
Matti,
nie Tobie jednemu tarczyca a właściwie jej brak zmieniła tryb życia, oczywiście na lepsze.
Co do unormowania dawki mi zajęło to ok. 4-6 m-cy (już dobrze nie pamiętam ile dokładnie). Pierwsze badania od jodowania miałam po 2 m-cach. Jodowanie miałam 6tyg. po operacji i przez cały czas nie brałam hormonów. Aby sprawdzić czy hormony mają dobry poziom to trzeba odczekać min.4-6tyg. od zmiany dawki lub operacji. Tyle czasu to zajmuje i to co najważniejsze w dniu badania przed samym badaniem nie bierze się tabletki bo fałszuje się wynik. Tabletkę możesz brać ale po pobraniu krwi, nigdy odwrotnie!
-
Dobry Wieczór Drogie Panie,
Dawno mnie nie było na forum bo trochę, chciałem nabrać po operacji dystansu do sprawy.
Mogę powiedzieć już po 2m-ch, że jeżeli widzę jakieś zmiany w swoim funkcjonowaniu bez tarczycy, to tylko same na lepsze. Całkowicie zmieniłem dietę, jem dużo zdrowsze jedzenie tj, ryby, owoce, jogurty z musli itd, stosuje pastę mojego dziadka, wyeliminowałem całkiem chipsy i napoje podejrzane, tylko naturalne soki. Jeszcze bardziej aktywnie spędzam czas, codziennie staram się zaliczyć spacerke po 1,5 h z muzą na uszach :-). Unormowałem sobie kwestie snu - nie zarywam nocek, wcześnie wstaje bo trzeba wziąć tableteczkę itd. I powiem wam że o 100% lepiej funkcjonuje, chyba tarczyca zmusiła mnie do przebudowanie trybu życia :-) .
Mam pytanie bo pierwszy raz po operacji zrobiłem sobie TSH, TG anty TG i wyszło mi 2 czyli za dużo, bo zakres jest 0,1 do 0,4 ale jestem na etapie ustalania dawki docelowej, a w dniu badania brałem oczywiście tabletkę. Od operacji tj 2-mce i cały czas brałem euthyrox 125, proszę o informacje jak długo czasu zajęło wam, ustalenie optymalnej dawki. Interesuje mnie po jakim czasie od operacji miałyście pierwsze badanie hormonów i modyfikowanie dawki leku?
Pozdrawiam, ciepło w ten zimowy wieczór!
Matti :-)
-
ona25 trzymam daj znać co tam powiedział lekarz buziak