Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    maja, fasola

dzieki :) bardzo sie ciesze - tym razem denerwowalam sie wyjontkowo mocno - teraz mam tylko nadzieje ze problem z moim oddychaniem tez zniknie :)
  • 12 lat temu
    ona25

super ;))))))))))
  • 12 lat temu
    matti

ja marker mialam sprawdzony dopiero po jodzie - I to tez jakis czas po nim
  • 12 lat temu
    a jeszcze jedno pytanko po jakim czasie od operacji zazwyczaj robi się, markety TG i anty-TG?

3mk,

Matti
  • 12 lat temu
    Witam,

kasiab,

Skorzystałem z twoich sugestii, i mam dość optymistyczną historię. Jak pobierałem krew do badania TSH, rozmawiałem z Panią pielęgniarką, która pobierała krew, w sumie to wymsknęło mi się że, jestem po wycięciu tarczycy.

Zawiązał się miła rozmowa, i Pani powiedziała że również odwiedza ICO Gliwice, miała problem chyba z jajnikami w młodym wieku, a ok 10 lat później epizod z piersią. Super babka ok. 40lat, w sumie to się nie spodziewałem, bardzo pozytywnie nastawiona, uśmiechnięta, przekazał sprawdzoną maksymę żę poprostu trzeba się przyzwyczaić do pasażera na gapę i do przodu, ale nie zapominać patrzeć mu cały czas na ręce :-)

Ok, wracam do mojej sprawy, rzeczywiście nie chciał bym zawracać bez potrzeby głowy lekarzowi w Gliwicach bo oni mają tam co robić.

Zobaczę jaki będzie wynik, bez tabletki przed badaniem jak taki sam to sprawa mi się wyjaśniła :-) i dalej prowadzę system 125/150, uznałem że najlepiej jak opracuje jakiś system żeby mi się nie myliły dawki, w parzyste dni biorę 150, w nie parzyste 125.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy zawsze robicie oprócz TSH, jeszcze FT3 i FT4 i czy przy wyrównanym TSH do wartości referencyjnej tj. 0,1 - 0,4 w moim przypadku również pozostałe wskaźniki też będą dobre?

Pozdrawiam,

Matti
  • 12 lat temu
    ona25 fajnie cieszy mnie to -:)buziaki
  • 12 lat temu
    :)
  • 12 lat temu
    Ona,
    super!
  • 12 lat temu
    wlasnie napisala do mnie lekarz - marker 0
    tylko hormony mam duzo zawysokie :/ I lekarz napisala ze moje problemy z oddychaniem moga byc wlasnie od tego I leki tez - zmniejszyla mi dawke jeszcze bardziej niz w poniedzialek - musze jechac do apteki
    no ale najwazniejsze ze marker ok strasznie sie ciesze
  • 12 lat temu
    Czyli jednak prywatnie zdecydowanie lepiej i szybciej. Też mam takie doświadczenia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat