Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    dziewczyny a powiedzcie mi czy wy przed wycięciem tego "czorta" byłyście też takie zmęczone bo mnie nogi czasem nie chcą nosić :) Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Kasiub
    ja mam robione tsh i ft4 i ob i nic poza tym
  • 12 lat temu
    Ona,
    te obie dziewczyny nie miały problemów z tarczycą. U jednej i u drugiej w pierwszej ciąży powychodziły różne dolegliwości (ale nic od strony endokrynologicznej) głownie ciśnienie i krążenie ale nie tylko i wtedy po porodzie powiedziano im, że kolejna ciąża to wielkie ryzyko. Przed pierwszą ich ciążą nikt im takich słów nie mówił i nie było przeciwwskazań do ciąży.

Jadzia,
    mi nic nie dolegało, okaz zdrowia (tak mi się wydawało), a siły miałam za 10 osób.

Kasia82,
    to dobrze, że masz możliwość konsultacji tutaj. Tsh i ft4 miałam robione po jodowaniu też bardzo często co 6-8tyg. by dokładnie ustalić dawkę, później ten okres się wydłużył do 3 m-cy.
  • 12 lat temu
    Jadziu ja miałam tak jak ty też mi nogi odmawiały posłuszeństwa a wejście na piętro to był wyczyn też byłam wiecznie zmęczona i spałabym na okrągło ale po operacji było całkiem całkiem pozdrawiam
  • 12 lat temu
    ona,
    mam 2 bobasów: jeden przed i drugi po :)
    problemy wynikały głównie z niedoczynności przytarczyc, których kompletnie nie można było opanować w ciąży. Wapń potrafił w ciągu doby skoczyć z wartości 8,2 do wartości 7. Przy maksymalnej dawce wapnia i alfadiolu, jakie można podawać bez szkody dla organizmu, ja potrafiłam miec niski wapn we krwi, astronomiczny w moczu i poziom wit. d3 we krwi ponizej normy. Lekarze bali sie powikłań wynikających z takich zaburzeń. Praktycznie 2-3 razy w tygodniu stawałam na konsylium. Ale muszę dodać, że nie jest to standardowe zachowanie organizmu :) Byłam zagadką nawet dla siebie samej i M. Moje wykształcenie biomedyczne jest niepełne i nie mam ugruntowanej wiedzy na ten temat, ale lekarze czasami wiedzieli mniej ode mnie :) To, że donosiłam ciążę praktycznie do 36 tygodnia było cudem, bo niski poziom wapnia prowadzi najczęściej do pęknięcia pęcherza, co też się stało przy moim lekko wcześniaczym porodzie. Oczywiście w pierwszej ciąży nie miałam żadnych z tych problemów. Wszystko jednak zakończyło się dobrze :)
  • 12 lat temu
    dziewczyny a WY cały czas bierzecie alfadiol i wapń?myślałam że to tylko po operacji a do końca życia tylko hormony
  • 12 lat temu
    ahima
    matko kochana w szoku jestem ! ciesze sie ze wszystko dobrze sie skonczylo :) a czy ta niedoczynnosc przytarczyc ma cos wspolnego z choroba rakowa ? sorry moze to i glupie pytanie ale zupelnie sie na tym nie znam :/

kinia
    co do walnia i alfadiolu to trzeba brac po operacji - dla mnie lekarz powiedziala ze po jakims czasie moge przestac ale i tak dorze dla organizmu jak bierze sie wapn :) wiec od czasu do czasu biore ale nie codziennie :) szczerze to dosyc rzadko hihi i wyniki mam ok
  • 12 lat temu
    Witajcie co do wapnia i calej reszty to mój endo powiedział że raczej do końca życia trzeba brać ale zawsze trzeba tez kontrolować poziom tych składnikow więc ja narazie biorę pozdrawiam serdecznie
  • 12 lat temu
    Kinia,
    ja wapń dostałam w szpitalu zaraz po operacji i potem ok.2 tyg brałam normalną dawkę. Mój endo sprawdził mi poziom wapni, było wszystko ok, przytarczyce ruszyły pełną parą więc nie biorę go. Alfadiolu nigdy nie brałam. Przez jakieś 2 tyg. zaraz po operacji brałam za to mg+k bo miałam silne skurcze łydek i tyle. Jak przytarczyce pracują normalnie i poziom wapnia jest dobry to się go nie łyka.
  • 12 lat temu
    ona,
    niedoczynność przytarczyc jest pooperacyjna, gdyż prawdopodobnie zostały niedokrwione podczas operacji i działają na "pół gwizdka". do tej pory brałam wapń codziennie i alfadiol w bardzo małych dawkach, a teraz po ciąży mam znowu za wysoki wapń bez suplementacji. Ale już powoli wychodzę na prostą :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat