Magda80 zabierz szkiełka z biopsji, wynik biopsji i zawieź to do szpitala w którym chcesz się leczyć. Szpital ustali Ci termin konsultacji na którym zostanie ustalony termin operacji. Nie potrzebne jest żadne skierowanie, nie wiem po co kombinować z lekarzem rodzinnym itp. Szpital założy Ci kartę DILO.
Aga1 - wydadzą Ci wynik badania histopatologicznego i skoro miałaś przerzut to będzie już zapewne ustalony termin leczenia jodem i instrukcje z tym związane.
OlaManola moje życie bez tarczycy wygląda tak samo jak to z sprzed operacji. U mnie nic się nie zmieniło, żadnych dolegliwości, waga w miejscu, serio w ogóle nie odczuwam różnicy więc głowa do góry, rano tableteczka i żyjesz jak wcześniej.
Pinkbow a gdzie miałaś operację? Z tą radioterapią to chyba trochę zaszaleli. Wiele dziewczyn tu miało przerzuty na węzły chłonne i żadna odkąd tu siedzę, a siedzę już rok, nie miała radioterapii. Też miałam przerzut na jeden węzeł i w marcu przeszłam leczenie jodem z tego powodu. Kiedy miałaś operację?
Kalmara może warto zadzwonić do szpitala i zapytać? Leczysz się w Gliwicach?
witam, jestem po operacji wycięcia całej tarczyc i węzłów chłonnych z powodu raka brodawkowatego tarczycy, wynik : pT3N1Mx, dowiedzialam sie ze możliwa kolejna operacja w celu usunięcia dalszych węzłów, czy jest ktoś tutaj z takim przypadkiem?
Dziewczyny kto miał jodowanie w COI w Warszawie na Roentgena? Mam kilka pytań, a przekopywanie tego wątku to syzyfowa praca :)
magda80
Pierwsze co bym zrobila to zalatwila karte DILO (karta diagnozy i leczenia onkologicznego) idz z wynikiem biopsji nawet to lekarza pierwszego kontaktu i on Ci ja wystawi. Z karta powinnas szybciej dostac sie do szpitala na iperacje a poznien na dalsze leczenie.
Zadzwon co CO w Warszawie i zapytaj czy potrzebne jest skierowanie od onkologa czy wystarczy wynik biopsji i Dilo ;)
Witam wszystkich :)
Czy możecie mi podpowiedzieć co mam zrobić. Odebralam wyniki biopsji tarczycy : rozpoznanie: podejrzenia nowotworu pecherzykowatego IV. Z waszych wpisów wiem ze operacja i tak mnie czeka. Chciałabym się dostać do CO w Warszawie i teraz nie wiem jak to zrobić czy najpierw iść do onkologa - bo do niego nie trzeba skierowania czy iść od razu do chirurga onkologa.
Kalmara
Operacja obdyła sie planowo bez powiklan ;) przezylam! XD wiem... smieszne ale dla mnie to byl ogromny stres. Dzis wrocilam do domku, bez tarczycy i okolicznych wezlow. Niestety w badaniu srodoperacyjnym potwierdzono raka i jak to lekarz powoedzial "cos tam na tych wezlach bylo ale bez szalu" Pobyt w szpitalu sie troszke przedluzyl poniewaz wystapil spadek wapnia. Jestem pozytywnie nastawiona do konca mojego leczenia.
Teraz czekam na wyniki badan histo i kierunek Zgierz. Mniej wiecej wiem co mnie tam czeka i jakie sa procedury jak tylko bede miala pytania na pewno napisze na forum ;)
Co wiecej przytocze dwa slowa lekarza.ktory mnie operowal. "Jest Pani na 80% zdrowa pozostale 20% to wizyta w Zgierzu" "prosze traktowac te chorobe jak chorego zeba" troche mnie powalilo... ale potem dodal, ze Polskie Instytuty medycyny nuklearnej zaopatruja sie w jod m.in w Niemczech a tam ten rodzaj nowotworu tarczycy (brodawkowaty) nie jest traktowany jako zlosliwy.
Cześć dziewczyny!!
Dawno nie zaglądałam - chorobę odstawiłam na bardzo bardzo daleki plan. Aż do wczoraj - robiłam badania i w związku z tym mam dwa pytanka. Tg i atg mam w normie ale wartości wzrosły od ostatniego badania 8 miesięcy temu tj z pobytu w szpitalu na diagnostyce w grudniu. Czy powinnam sie nad tym zastanowić czy olać temat?? Wizytę u endo mam dopiero na początku października a badania robiłam teraz raz ze urlop a dwa laryngolog zaczął mnie faszerować prochami na ten mój trzyletni kaszel (mam nadzieję że wreszcie mnie wyleczy z tego ciągłego pokasływania i chrząkania bo to jest straszne - lato wszyscy w koło zdrowi tylko ja "młoda" i wiecznie kaszle - porażka).
A drugie pytanie jak wasz cholesterol? Bo mój ciągle duuży - 270 :( Rodzinny mówi że przy chorej tarczycy tak jest i sie tego nie leczy Ale ja mam zawsze duży :( I będąc na "diecie" wcinam produkty zdrowe.
Strach gratulacje!!!! Podziwiam naprawdę.
OlaManola Jak się czujesz po operacji?? Życie bez tarczycy ciężko powiedzieć - jeśli masz dobrze ustawione hormony to nie odczujesz różnicy. No tylko ten mały dyskomfort że rano na czczo trzeba łykać tabletkę. Trzeba też pamiętać że każdy organizm jest indywidualny i inaczej wszystko przechodzi.
aga1
razem z wynikiem histopatplogicznym dostaniesz dalsze zalecenia. Od wyniku będzie uzależnione dalsze postępowanie.
OlaManola
Strach to naturalna rzecz. Każdy może czuć się inaczej, to indywidualna sprawa. Ponadto nawet jedna osoba po kolejnych zabiegach może czuć się inaczej. Ja po pierwszj operacji czułam się świetnie, zaś po drugiej narkozie nie najlepiej, ale szybko minęło. Ponadto zwykle po operacjach jest dobra opieka, można liczyć w razie potrzeby na środki przeciwbólowe czy przeciwwymiotne. Będzie dobrze, trzymam kciuki.
Dziweczyny! Jak wyglada zycie bez tarczycy? Macie jakies dolegliwosci?? Nadmierna potliwosc np. Za dwa dni mam operacje nie ukrywam, ze sie boje (tylko glupiec by sie nie bal) nigdy nie mialam zadnej operacji :(
Jak czulyscie sie po przebudzeniu??