Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ja właśnie jestem przed jodem to 4 tyg przed juz musiałam odstawić, ale nie wiem jak to jest w PL bo jak odstawilam eltroxin czyli t4 to przez 2 tyg brałam tetroxin t3 i dwa tyg przed to zupełnie nic a jod zaczynam 25 go lutego
-
kobitki
na ile czasu odstawia sie hormonki przed jodem ?
-
Słonko,
mi, co może się wydać dziwne, ale najbardziej pomagał własnie ruch. Jednak najgorzej ze wszystkich kontroli (nie liczę okresu między operacją a jodowanie bo ten był koszmarem) było przed pierwszą kontrola w Zgierzu. Było mi cały czas zimno, aż śmiałam się, że szpik mi zamarza.
-
Hejka,
Kasiu ostatnio miałam mało sympatycznego lekarza...ale w końcu do przeżycia te pare dni...jestem trzeci tydzien bez hormonów i opadam z sił, porzucałam sie dzisiaj śnieżkami z synem i dosłownie padam na twarz...horror z tą niedoczynnością, potem graliśmy w karty i z trudem starałam sie nie zasnąc...a jeszcze tydzień do pracy musze chodzic a co gorsze prowadzic auto i to kawałek drogi....
-
ona
u mnie rumuński martwy ciąg <3
-
kasia
dzieki :) w poniedzialek chyba bede dzwonila dowiadywac sie co dalej bo chyba moja endo szybko nie wroci - nawet nie wiem jak tam teraz jest z moimi hormonami moze wcale nie sa takie zaniskie
a jak tam u Was kobitki walentynki ? :)
-
Slonko,
na 100% wrócisz do domu. Oni tam wszystkich wypuszczają na weekend, zostają tylko Ci co idą na jod. Procedury są takie same jak przed jodowaniem-w poniedziałek krew i kapsułka diagnostyczna, wtorek jodochwytność, środa usg szyi, czwartek albo najpóźniej w piątek scyntygrafia całego ciała i do domu. Umów się od razu z technikami jak zejdziesz po kapsułkę diagnostyczną by jak najwcześniej ustawili Ci scyntygrafię bo masz pociąg. Dostaniesz na 95% tego samego lekarza prowadzącego co ostatnio.
Ona,
spokojnie nic Ci nie dorośnie!!!
-
bania
trzymam kciuki !! ja tez mam na glowie narosl a nawet dwa ale nie przeszkadza jest malutkie i lekarz mowila zeby zostawic :) tylko ze ja to juz mam to od kiedy pamietam
-
bania1
mi też coś narastało na głowie i miałam usuwane między operacją tarczycy a jodowaniem :)) okazało się że zwykłe znamię łojowe. 3 minuty trwało usunięcie. :D
-
Witam
Ja dzis załatwiłam sobie termin zabiegu u chirurga zaczęł mi coś narastać na głowie tuż pod włosami mam nadzieje że to nie bedzie następny rak choc wiadomo bedzie dopiero po zbadaniu wycinka ach nic to aby dalej i do przodu moze akurat bedzie dobrze ponoc pozytywne myslenie to połowa sukcesu miłego dnia pozdrawiam buziaki