Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu

Dziewczyny w temacie stresu, kręgosłupa itp podrzucam link :))

http://zlappociagdozycia.blogspot.com/2013/02/stres-prawdziwy-zabojca-niby-duzo-sie.html

Pozdrawiam :D
  • 12 lat temu
    ja chodzilam na rehabilitacje szyji pare tygodni po operacji (endo mnie tam wyslala) pani ktora mi ja robila nie cackala sie zemna hihi tylko tak mi wszystko w tej mojej szyji wyginala ze pierwsze pare dni nie moglam nia ruszac - nawet wyginala mi tchawice !! (niemile uczucie) bo mialam przekrzywiona

a tak wogole to chodzilam tam bo po operacji mialam problem z przelykaniem i oddychaniem, do tego mialam uczucie ogromnej guli w gardle :/

bylam na badaniach - lekarz sprawdzal mi wszystko kamerka ktora wstadzil przez nos (najgorsze uczucie jakie kiedykolwiek mialam) no i powiedzial ze tam nic nie ma - ale powiedzial ze potrzebna bedzie rehabilitacja bo kazdy jeden miesien w mojej szyji byl tak skurczony ze przez to wlasnie mialam te moje problem !

tlumaczyl ze to wszystko to od stresu i ze miesnie same sie nie rozkurcza bo zamocno to wszystko sie zkurczylo :/ pani rehabilitantka - porozciagala mi chyba kazdy jeden mozliwy miesien w szyji hihi do tego przestawiala mi tchawice

wiec rehabilitacja szyji tez jest ok :) nawet endo mnie pytala czy pomoglo :)

moze chodzi o to ze jak ma sie raka to nie mozna - a po leczeniu juz tak :)

co do Twojej wizyty - jestem pewna ze nic gorszego nie znajda :) bedzie dobrze zobaczysz :)
  • 12 lat temu
    Ika70,
    ja teraz przeczytałam o co dokładnie chodzi to sobie przypomniałam. Po operacji też miałam porażone obie struny ale właśnie foniatra zastanawiała się czy takie zabiegi jak jonoforeza czy galwanizacja mogą być u mnie wykonane. Zaczęłyśmy od encortonu i nivaliny, i ćwiczeń z logopedą i pomogło. Powoli małymi kroczkami, uczyłam się mówić. Od razu mi powiedziano, że szybko i łatwo nie będzie ale się udało.
  • 12 lat temu
    Ja pytam, bo po operacji mam porażenie fałdu głosowego. Jeszcze przed wynikami histo byłam u foniatry i zapisała mi zabiegi (galwanizację i jonoforezę). Ale zarówno ona, chirurg i endo zabronili mi wziąć te zabiegi przy raku. Więc może to dotyczy tylko szyi. Za tydzień jadę do Gliwic po raz pierwszy. Ale mam stresa. Mieli przebadać moje próbki jeszcze raz. Boję się żeby nie znaleźli czegoś gorszego
  • 12 lat temu
    bania

ja mam siedzaca prace to pewni od tego :/ ale kiedys mi tak kregoslup bolal ze z lozka wstac nie moglam !! bylam u lekarza i powiedzial mi ze mam raka kregoslupa !!! (nie dotknala mnie nawet palcem i odrazu wyskoczyla z rakiem) potem okazalo sie ze to nic takiego ze nic tam nie ma - tak mnie ona wtedy nastraszyla ze przeplakalam 2 dni !!!!!! opowiadala mi juz jak bedzie wygladala biopsja potem leczenie - mowie wam tragednia chyba jej przyjemnosc to sprawialo ze ludzi tak straszy ! jak dowiedzialam sie ze nic mi nie jest - poszlam zlozyc na nia skarge - do tego moja lekarz endo tez powiedziala ze cos z tym zrobi (w miedzy czasie bylam u endo na badaniach i powiedzialam jej ze chyba mam raka kregoslupa - jak opowiedzialam jej moja historie - to endo byla wsciekla - ze jakas mloda siksa stawia takie diagnozy - bez badan !!)

odkad mam swoje cwiczenia od innej lekarz - kregoslup przestal mnie bolec :)
  • 12 lat temu
    Dziewczyny,
    to ja też przyłącze się do rozleniwionych ale biorących się za ćwiczenia/ruch.
  • 12 lat temu
    Dziewczyny cos jest na rzeczy z tym rozleniwieniem ja też czasami odczuwam jakies bule w kręgosłupie nie wiem byc może to juz latka robią swoje a moze lenistwo wyłazi tak czy inaczej postanowiłam wiecej spacerować i jak tylko zrobi sie cieplej to wyciągam rower i bedę z niego kozystać oj zastanie sie człowiek i rozleniwi a potem problemy miłego wieczorka pozdrawiam
  • 12 lat temu
    fasola

mialam dokladie ten sam problem - ale juz naszczescie jest duzo lepiej :)
  • 12 lat temu
    ika70

chyba masz rację po części. :) ortopeda robił ze mną wywiad szczegółowy i były pytania o nowotwory. Jednak w przypadku gdy jestem po operacji i jodzie ( gdzie scyntygrafia nic nie wykazała) nie mam przeciwwskazań.
    Myślę, że moze mieć to jakieś znaczenie w cięższych przypadkach i leczeniu typowo onkologicznym.
    Endo też wie, że chodzę na rehabilitację i nie zabroniła mi. Do tego sama zachęcała żebym się znowu ruszała więcej bo pewnie się rozleniwiłam przez tą całą historię itp itd;)

ona26

Ja specjalnie sobie droższy pakiet wykupiłam w tym roku zeby rehabilitację mieć w cenie :) jeżdżę wieczorami, obwodnicą 15 km w jedną stronę :))) Bolał mnie odcinek lędźwiowo krzyżowy ( jak chciałam umyć włosy nad wanną to później się nie mogłam wyprostować;p) i szyjny ( tutaj gorzej) no i dostałam skierowanie na 20 zabiegów. ( 10 masaż i 10 kinezyterapia) Endo, ortopeda i rehabilitant zgodnie stwierdzili, że ma na to wpływ to właśnie że się rozleniwiłam przez operację, jod itp i dlatego w związku z brakiem ruchu i dodatkowo praca przed komputerem ( niestety!) i bóle się nasiliły.

Wczoraj byłam drugi raz :))) Po zabiegu najchętniej bym od razu się rzuciła do wanny i poszła spać a tu jeszcze trzeba wracać :D
  • 12 lat temu
    ika70,
    mi lekarz pozwolił na wszystko. Co ma wspólnego złamana noga a nasza choroba? Możesz spokojnie iść na jakąś rehabilitację.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat