Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kasiu a Ty miałaś podawany drugi raz jod? czy tylko kapsułkę diagnostyczną? chodzi mi o to czy np.bede mogla wyskoczyc sobie kupic wode czy znowu bede w izolatce...nie chce za dużo targać ze sobą, ostatnio miałam torbe i ze 2 siatki :-)
-
Kasiu,
to pocieszające czyli jest możliwość powrotu do domu na weekend, jade w poniedziałek...i mam nadzieję,że nie bede musiała przechodzić kwarantanny jak ostatnio...oby tak było...ostatnio dostałam jod w srode i siedziałam do poniedziałku w sali bez tv i nawet nie miałam mp4...tylko gazety, książki...jakoś przetrwałam ale teraz sie przygotuję chociaż z muzą :-)
Dzięki Kasiu, że napisałaś...jestem dobrej myśli...
Dobrej nocy
ps byłam w kinie przed chwilą na "Poradnik pozytywnego myślenia"...film fajny...polecam
-
kasia
wiesz co poczekam jeszcze z tydzien i jak cos sprubuje sie umowic :) czuje sie dobrze wiec chyba nie jest tak zle :)
ostatnio znowu latam po lekarzach i chce troche odpoczac od tego :)
no i mam nadzieje ze tarczyca nie zacznie mi odrastac jak mialam zmniejszona dawke ponad miesiac temu i jeszcze odstawilam tab anty
-
Słonko,
teraz będziesz 4 dni. Podejrzewam, że termin przyjęcia masz na wtorek więc do piątku posiedzisz. Nie przeskoczysz tego bo scyntygrafie robi się min.w 4 dobie od łyknięcia kapsułki. Gdybyś mieszkała bliżej to możliwe jest wychodzenie do domu i powrót tylko na badania.
Współczuję tych wszystkich kłopotów i mimo iż nie znam Twojej rodziny też uważam że limit wyczerpany.
A ja pracuję przecznicę za szpitalem w Zgierzu.
Ona,
a to rozumiem teraz czemu masz mieć na 100% podniesioną dawkę. Pewnie niewiele CI obniżyła, nie jakoś drastycznie. Ja bym zadzwoniła i umówiła się do kogoś innego./ Po co się denerwować.
-
Hej dziewczyny,
dawno nie pisałam bo odkąd wróciłam do pracy mam niezły zapiernicz...najpierw zaległości a teraz koniec roku, badanie bilansu itp wariatkowo, pracuje w ksiegowości i ciągle nie moge wyjsc na prostą a tu druga wizyta w Zgierzu sie zbliża i nie powiem, że zaczynam sie martwić. W między czasie moje dzieci (jedno po drugim) złamało noge i kolejna jazda...i jeżdżenie po lekarzach...potem córcia miała uraz głowy i cały sztapel badań do zrobienia...i tak zleciało pół roku od jodu nie wiem kiedy...każdy kto zna moją rodzinę kiwa głową, że limity nieszczesc już wykorzystaliśmy a tu dalej coś...od wczoraj mąż ma angine i ledwo zipie...a Ja sie martwie, że karmie tego raczka stresem i w pracy i w domu ...musze pomyslec nad zorganizowaniem dojazdu do Zgierza i nie wiem na ile sie przygotować. Czy jest możliwe, że moge być krócej niż na pierwszym jodzie? czy zawsze jest tydzień i nie da sie przeskoczyc tego...oczywiście zakładam wariant, że wyniki bedą ok :-)
-
dzieki
dziewczyny :)
kasia
lekarz przed moim odstawieniem tabletek anty zmniejszyla mi dawke po to zebym sie troche uspokoila (chodzi o cisnienie) no i po odstawieniu tab powiedziala ze wlasnie temu ze mialam niedawko zmniejszana dawke bedzie mi musiala ja troche podniesc
no wlasnie oni sami nie wiedza kiedys lekarz wroci - ale poczekam jeszcze z tydzien i jak cos bede dzwonila :)
-
Ona,
wcale nie musisz mieć za niskich hormonów. Ja bym spytała czy wiedzą ile nie będzie jeszcze lekarza (choć obawiam się że szybko nie wróci. Spytaj czy mogą Ci wydać wyniki, a jak nie dadzą to umów się do innego przynajmniej po to by odebrać wyniki. U nas wynik odbiera się w rejestracji lub na stronie danej przychodni. Ciężko doradzić bo u Ciebie trochę inne zasady niż w PL.
-
Witam
ONA moze najpierw dowiedz sie ile nie bedzie twojej endo a potem kombinuj innego lekarza
ja dale czekam na wyniki i juz troche sie zaczynam niepokoic to juz miesiąc a wyników nie ma pozdrawiam serdecznie
-
dziewczynki mam pytanie nie wiem co mam robic :/
a wiec tak bylam na pobraniu krwi dwa tygodnie temu - moja endo kazala mi pobrac krew na hormony bo przestalam brac tab anty - powiedziala ze na 100 % bedzie musiala zwiekszyc dawke
pisalam do niej e-mail (proszac o wynik bo wlasnie w taki sposob mi daje wyniki) no i lekarz przez dwa tyg mi nie odpisuje (a napisalam 3 e-maile)
wiec dzisiaj dzwonie - pytam czy moge z nia pogadac a oni do mnie ze moja lekarz jest w szpitalu !!!
no i teraz nie wiem jak mam odebrac wynik i kto mi dobierze dawke :/ myslicie ze chodzac z zaniska dawka juz ponad 6 tyg nic mi nie bedzie ? (chodzi mi o odrosniecie tarczycy)
nie wiem czy isc do innej endo czy czekac az moja lekarz wroci :/
-
bania
u mnie wszystk ok :) sniegu po pachy hihi ciezko gdzie kolwiek sie ruszyc - ale ja tam lubie takie cos :) tylko ze najgorzej ze w domu bylo trzeba siedziec caly weekend