Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kasiu a Ty miałaś podawany drugi raz jod? czy tylko kapsułkę diagnostyczną? chodzi mi o to czy np.bede mogla wyskoczyc sobie kupic wode czy znowu bede w izolatce...nie chce za dużo targać ze sobą, ostatnio miałam torbe i ze 2 siatki :-)
  • 12 lat temu
    Kasiu,
    to pocieszające czyli jest możliwość powrotu do domu na weekend, jade w poniedziałek...i mam nadzieję,że nie bede musiała przechodzić kwarantanny jak ostatnio...oby tak było...ostatnio dostałam jod w srode i siedziałam do poniedziałku w sali bez tv i nawet nie miałam mp4...tylko gazety, książki...jakoś przetrwałam ale teraz sie przygotuję chociaż z muzą :-)
    Dzięki Kasiu, że napisałaś...jestem dobrej myśli...
    Dobrej nocy
    ps byłam w kinie przed chwilą na "Poradnik pozytywnego myślenia"...film fajny...polecam
  • 12 lat temu
    kasia

wiesz co poczekam jeszcze z tydzien i jak cos sprubuje sie umowic :) czuje sie dobrze wiec chyba nie jest tak zle :)
    ostatnio znowu latam po lekarzach i chce troche odpoczac od tego :)

no i mam nadzieje ze tarczyca nie zacznie mi odrastac jak mialam zmniejszona dawke ponad miesiac temu i jeszcze odstawilam tab anty
  • 12 lat temu
    Słonko,
    teraz będziesz 4 dni. Podejrzewam, że termin przyjęcia masz na wtorek więc do piątku posiedzisz. Nie przeskoczysz tego bo scyntygrafie robi się min.w 4 dobie od łyknięcia kapsułki. Gdybyś mieszkała bliżej to możliwe jest wychodzenie do domu i powrót tylko na badania.
    Współczuję tych wszystkich kłopotów i mimo iż nie znam Twojej rodziny też uważam że limit wyczerpany.
    A ja pracuję przecznicę za szpitalem w Zgierzu.

Ona,
    a to rozumiem teraz czemu masz mieć na 100% podniesioną dawkę. Pewnie niewiele CI obniżyła, nie jakoś drastycznie. Ja bym zadzwoniła i umówiła się do kogoś innego./ Po co się denerwować.
  • 12 lat temu
    Hej dziewczyny,
    dawno nie pisałam bo odkąd wróciłam do pracy mam niezły zapiernicz...najpierw zaległości a teraz koniec roku, badanie bilansu itp wariatkowo, pracuje w ksiegowości i ciągle nie moge wyjsc na prostą a tu druga wizyta w Zgierzu sie zbliża i nie powiem, że zaczynam sie martwić. W między czasie moje dzieci (jedno po drugim) złamało noge i kolejna jazda...i jeżdżenie po lekarzach...potem córcia miała uraz głowy i cały sztapel badań do zrobienia...i tak zleciało pół roku od jodu nie wiem kiedy...każdy kto zna moją rodzinę kiwa głową, że limity nieszczesc już wykorzystaliśmy a tu dalej coś...od wczoraj mąż ma angine i ledwo zipie...a Ja sie martwie, że karmie tego raczka stresem i w pracy i w domu ...musze pomyslec nad zorganizowaniem dojazdu do Zgierza i nie wiem na ile sie przygotować. Czy jest możliwe, że moge być krócej niż na pierwszym jodzie? czy zawsze jest tydzień i nie da sie przeskoczyc tego...oczywiście zakładam wariant, że wyniki bedą ok :-)
  • 12 lat temu
    dzieki

dziewczyny :)

kasia
    lekarz przed moim odstawieniem tabletek anty zmniejszyla mi dawke po to zebym sie troche uspokoila (chodzi o cisnienie) no i po odstawieniu tab powiedziala ze wlasnie temu ze mialam niedawko zmniejszana dawke bedzie mi musiala ja troche podniesc

no wlasnie oni sami nie wiedza kiedys lekarz wroci - ale poczekam jeszcze z tydzien i jak cos bede dzwonila :)
  • 12 lat temu
    Ona,
    wcale nie musisz mieć za niskich hormonów. Ja bym spytała czy wiedzą ile nie będzie jeszcze lekarza (choć obawiam się że szybko nie wróci. Spytaj czy mogą Ci wydać wyniki, a jak nie dadzą to umów się do innego przynajmniej po to by odebrać wyniki. U nas wynik odbiera się w rejestracji lub na stronie danej przychodni. Ciężko doradzić bo u Ciebie trochę inne zasady niż w PL.
  • 12 lat temu
    Witam
    ONA moze najpierw dowiedz sie ile nie bedzie twojej endo a potem kombinuj innego lekarza
    ja dale czekam na wyniki i juz troche sie zaczynam niepokoic to juz miesiąc a wyników nie ma pozdrawiam serdecznie
  • 12 lat temu
    dziewczynki mam pytanie nie wiem co mam robic :/
    a wiec tak bylam na pobraniu krwi dwa tygodnie temu - moja endo kazala mi pobrac krew na hormony bo przestalam brac tab anty - powiedziala ze na 100 % bedzie musiala zwiekszyc dawke
    pisalam do niej e-mail (proszac o wynik bo wlasnie w taki sposob mi daje wyniki) no i lekarz przez dwa tyg mi nie odpisuje (a napisalam 3 e-maile)
    wiec dzisiaj dzwonie - pytam czy moge z nia pogadac a oni do mnie ze moja lekarz jest w szpitalu !!!
    no i teraz nie wiem jak mam odebrac wynik i kto mi dobierze dawke :/ myslicie ze chodzac z zaniska dawka juz ponad 6 tyg nic mi nie bedzie ? (chodzi mi o odrosniecie tarczycy)
    nie wiem czy isc do innej endo czy czekac az moja lekarz wroci :/
  • 12 lat temu
    bania

u mnie wszystk ok :) sniegu po pachy hihi ciezko gdzie kolwiek sie ruszyc - ale ja tam lubie takie cos :) tylko ze najgorzej ze w domu bylo trzeba siedziec caly weekend

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat