Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13030 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Moje najnowsze wyniki.

tsh 0,0143

wapń znowu za niski 2,16.
  • 12 lat temu
    Witam wczoraj byłam u lekarza ściągnął mi szwy i był też już wynik bardzo dobry wszystko jest w porządku ta zmiana nie miała nic wspólnego z rakiem ale sie ucieszyłam aż mi się lżej zrobiło na dziewczyny życie moze być piękne miłego dnia buziaki
  • 12 lat temu
    A ja jestem blisko miesiąc po usunięciu tarczycy. Dopiero wczoraj dostałam w Koperniku w Łodzi cząstkowe wyniki. W guzie nie było komórek nowotworowych , choć biopsja wskazywała na raka brodawkowatego. Czekam na resztę wyników, coś znaleźli w lewym płacie i ciagle go badają. Tłumaczę sobie, ze to nie rak bo już mam brać euthyrox125.
    Wcześniej mówili, że jak będzie rak i w perspektywie jodowanie to hormonów nie wolno brać.
    Martwi mnie czego oni tam szukają, tym bardziej, że dotąd nic nie wskazywało, że cokolwiek się dzieje z lewym płatem.

Smarowała któraś z Was dermatix na bliznę? Mój lekarz kazał mi to kupić i już smarować. Mam trochę łamiący się głos i gulę w gardle co jakiś czas i on stwierdził, że to obrzęk i ta maść ma mi pomóc. Doczytałam, że to maść na blizny nowej generacji więc po mojemu- co ma piernik do wiatraka? Ale może jestem w błędzie...
  • 12 lat temu
    Ponawiam swoje pytanie. Czy któraś z was leżała w Centrum Onkiologii w Warszawie na oddziale diagnostyczno-obserwacyjnym. Jestem 2 mce po wycięciu raka brodawkowatego tarczycy. Za miesiąc czeka mnie pobyt na tym oddziale. Co mnie tam czeka? Jakie badania?
  • 12 lat temu
    kasiab

ja mam mieć poziom wapnia na dolnej granicy, żeby przytarczyce podjęły pracę ( podobno mogą się obudzić nawet do 2 lat po operacji) Tylko wapń musi być na granicy dolnej żeby im się chciało wziąć do pracy. :)))
  • 12 lat temu
    Fasola,
    dobrze że sprawdzasz poziom wapnia. Ja mimo iż przytarczyce pracują to raz na rok też mam sprawdzane.
  • 12 lat temu
    A ja do dziś biore 2razy dziennie calperos 1000 i alfadiol 1 mikrogram. Operacje mialam na poczatku czerwca. Przytarczyce jeszcze nie podjeły pracy. Badam poziom wapnia 1 raz w miesiacu.
  • 12 lat temu
    wicia

dokladnie :) i wiesz co masz racje takich lekarzy nie ma wielu ! jest super specjalista do tego bardzoooo mila osobka :) no i jeszcze psychologiem :) wiec lepiej trafic nie moglam :) ona ma bardzo duzo specjalizacji i czasami jak mam jakis inny problem zdrowotny zwracam sie do niej :) nigdy mi jeszcze nie odmowila :) nawet nie wiesz ile razu juz sobie pomyslalam jakie to ja mam szczescie ze na nia trafilam :)
  • 12 lat temu
    Widizsz Ona twoja lekarka miala" to coś " ta intuicje i mimo wyniku biopsji namówiła cie na usuniecie. Miałaś szczęście ale takich lekarzy to chyba nie ma zbyt wielu.
  • 12 lat temu
    Marzuska,
    ja w szpitalu dostawałam wapno i potas dożylnie, a przy wypisie dostałam receptę na wapno w syropie. Przez tydzień piłam 2xdziennie, a przez kolejny tydzień zmniejszałam dawkę do 0. Co tydzień miałam kontrolę poziomu wapnia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat