Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13030 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    fasola

ciesze sie ze u Ciebie wszystko ok :) co do blizny - mojej tez wogole nie widac :) musze sama sie przypatrywac zeby ja zobaczyc :)
  • 12 lat temu
    Fasola, ja czekam na to badanie. Mają do mnie zadzwonić w ciągu 1,5 miesiąca. Trochę się boję, bo leczyłam się na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a ostatnie badanie miałam 15 lat temu.Leczyłam się przez 5 lat, a potem miałam spokój Teraz po tej tarczycy postanowiłam się wziąć za siebie i wszystko posprawdzać. W domu mówią, że jestem stary chipochondryk. Pozdrawiam.
  • Prawdziwy artysta :-):-)
  • 12 lat temu
    Fasola to jakiś artysta Cie "cerował" jeśli nie mogli znaleźć blizny:)))))

• Ja wczoraj wieczorem wróciłam ze szpitala. Byłam 2 doby - kolonoskopia w znieczuleniu ogólnym. Tarczycę wycinali mi w czerwcu a teraz nie mogli się dopatrzeć blizny na szyi :D Tylko wapń musiałam teraz w żyłkę dostać, bo wypłukałam wszystko w dobie przygotowawczej do zabiegu i mrowienia się pojawiły.
    Ogólnie wynik ok.

Mąż odetchnął z ulgą. Stwierdził, że przebadałam już chyba wszystko co mogłam i teraz będzie spokój :)) ( ze mną oczywiście. ) :)))

Pozdrawiam :))))
  • 12 lat temu
    Hej Monika1976
    Ja miałam takie objawy, ale nie świruj bedzie dobrze, niepotrzebnie sie nakrecasz. Wiem ze czekanie jest najgorsze bo sama to przerabialam i nadal przerabiam. Ale spokojnie żyj normalnie bo stres tylko potęguje objawy. Pozdrawiam.
  • 12 lat temu

Użytkownik @STYŚKA33 napisał:
    bojowo nastawiłam się na tego dziada i postanowiłam że się nie dam, bo nie mam czasu chorować :D Opierniczałam każdego kto się nade mną litował i nie daj Boże płakał.

I tak trzymaj. Daj znać jak będziesz miała wynik histo.

• Hej dziewczyny,
    już dostaję schizy na punkcie mojego robaczka. Jeszcze dwa miesiące czekam na biopsję i mam coraz większego stresa. Czy któraś z Was miała objaw "stania w gardle ciała obcego"? Mnie to przyznam się coraz bardziej denerwuje, tym bardziej, że nie mam pewności, że jest to objaw typowy. Dodatkowo mąż zauważa moje pochrząkiwanie (jakbym próbowała coś odkaszlnąć) i wieczorne pokasyławania w pozycji leżącej. W tym wszystkim najgorsze jest czekanie...
  • 12 lat temu
    Marzuska- w niedziele "rozpadły" mi się okulary no i wizyta u okulisty. Pani przed badaniem tylko spojrzała na mnie i zapytała: Czy Pani na coś choruje? Ba....No i od słowa do słowa....Wzrok będzie nadal wariował, mam monitorować co sie będzie działo dalej. Po ustawieniu hormonów wszystko ma być o.k.
    A my sie nie martwimy, tylko bierzemy na klatę i walczymy ;-)
  • 12 lat temu
    denim napisala, o problemach ze wzrokiem, mi w ostetnim czasie rowniez pogorszyl sie wzrok(wczesniej zadnych wad) ,ale nie wiazalam tego z choroba

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat