Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam wszystkich. Guzki na tarczycy mam już od wielu lat, 3 lata temu zrobiłam biopsje, która nic złego nie wykazała. Trzy tygodnie temu robiłam ponowne badanie i wykryto u mnie raka brodawkowego w małym guzku. Za kilka dni mam wizytę u chirurga, do tego czasu chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć co mnie czeka. Wiem już, ze na to, dzięki Bogu się nie umiera. Wiem, ze czeka mnie operacja wycięcia tarczycy i leczenie jodem i hormonami. Ciekawi mnie jak po takiej operacji mój organizm będzie reagował. Jak długo będę musiała odczekać aby wrócić do normalnych czynności, do pracy przede wszystkim.
-
Poziomka,
niestety na temat samego pobytu w CO w Wawie nic nie wiem. Podejrzewam, że będzie podobnie jak wszędzie - dostaniesz kapsułkę diagnostyczną, scyntygrafia szyi, usg szyi i ustala dawkę i termin jodowania (chyba że tak jak w Zgierzu robią to wszystko w czasie jednego pobytu w szpitalu).
-
Witam,
wszystkiego naj...
Bania,
nie robi się jakiś specjalnych badań. Dermatolog (dobry z doświadczeniem) przeprowadza wywiad, ewentualnie daje skierowanie na testy skórne - jeśli podejrzewa jakąś alergię. AZS jest zawsze stukiem alergii. Czasami jest tak że sama alergia się nie ujawni ale azs wyskoczy. Choroby niby ujawnia się w dzieciństwie i nie da się wyleczyć można zaleczyć tak by już nie męczyła. U dorosłych po raz pierwszy pojawia się najczęściej w wyniku bardzo silnego stresu - nawet do 2 lat po przeżyciu. Poszukaj dobrego dermatologa, jak opiszesz jak wyglądała skóra, powiesz że pomógł krem emolient, obejrzy Twoją skórę to będzie wiedział czy masz azs czy nie.
Ona,
:o)) oj, Ty nasza panikaro. Do do końca tygodnia wszystko się wyrówna nie tylko do maja.
Jednej zapomnianej tabletki na 100% nie widać w wynikach.
U mnie było podobnie z tym, że mi najpierw pobierali krew a 3 godziny później miałam zastrzyk. Dodatkowo ja miałam jeszcze inne badania już dzień przed podaniem zastrzyku, później jeszcze o 2 dni dłużej niż Ty. Ja miałam dodatkowo robione badania, których będąc w domu i pracy trudno byłoby zrobić. Same wyniki mają być pod koniec następnego tygodnia ale wypis za jakiś 1-2 m-ce. Gdyby coś było nie tak to będą dzwonić wcześniej.
-
napisala do mnie dzisiaj moja lekarz na temat syropu hihi :) powiedziala ze nie ma problemu i ze tabletka napewno sie wchlonela cala :)
-
fasola
super wiadomosc :) bardzo sie ciesze :)
kasia
mialam Ci opisac jak wygladalo u mnie leczenie ktore Ty mialas
a wiec tak pierwszy dzien szlam sobie do pielengniarki ktora robila mi zastrzyk w miesien tylka i odrazu po tym szlam na pobranie krwi - na drugi dzien robilam dokladnie to samo (zastrzyk i pobranie krwi) a na trzeci dzien juz nie mialam zastrzyku tylko szlam na samo pobranie krwi :) po 4 dniach mialam wyniki
-
Kasiub jakie badania trzeba zrobic żeby stwierdzić czy ma się AZS może ja tez bym zrobiła zamiast kombinować a swoja drogą to ten krem bardzo mi pomógł pozdrawiam serdecznie
-
ona26
kostniak to łagodna forma nowotworu. ALE JA GO NIE MAM :))))))))
byłam rano w szpitalu, zrobili mi nowe zdjęcia i d razu zebrali się lekarze na konsultację i NIC TAM NIE MA :)))
a to co poprzedni radiolog wziął za kostniaka to mogło być jakieś zgrubienie śluzówki ale w tej chwili nic tam nie ma :))
Dziś mijają mi 2 LATA BEZ FAJKA !!!! :)))))
Same święta :)))
Wszystkiego najlepszego kobietki!!!!!!! :)))))))
-
Witam. Jestem po usunięciu tarczycy wraz z węzłami chłonnymi z powodu raka brodawkowatego. W kwietniu mam położyć się do szpitala Centrum Onkologii w Warszawie na oddział diagnostyczny obserwacyjny. Będę miała tam badania ( 4 dni ). Czy któraś z Was była w tym szpitalu, nie wiem czego się spodziewać , jakie to mogą być badania, czuję się nieco zagubiona. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Wiem , że będą to badania przed ewentualną jodoterapia.
-
dzieki kasia za odpowiedz - tak wlasnie zrobilam - chodzi mi o to czy jak w maju pojde na pobranie krwi to wynik bedzie jaki sam jakbym nie wypila tego syropu - ale wydaje mi sie ze bedzie ok :)
kiedys jak szlam na kontrole to lekarz po sprawdzeniu hormonow powiedziala ze musialam zapomniec jednej tabletki - nie przypominam sobie zebym zapomniala i zastanawiam sie skad ona wiedziala skoro widze ja az co pol roku - przeciez nawet jakbym zapomniala to w ciagu pol roku powinno sie wyrownac wszystko (do jej wizyty)
fasola
wspolczuje :/ a co to takiego ten kostniak ? bedzie dobrze zobaczysz :)
-
Ja to nawet nie moge mieć normalnego zapaleni zatok jak normalni ludzie. Odbieram zdjecie a tam opis ze cos widac w prawej zatoce. Podejrzenie kostniak. Pani Doktor kazala mi przyjechac rano do szpitala na powtorne rtg i bedzie konsultowac ze szpitalnymi radiologami.