Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam
mi po jodzie tez skacze wapno a jak zrobiłam wyniki to okazało sie że mam niedobór wapnia i potasu lekarz przepisał jeszcze magnez do kompletu i drętwienie przeszło a pozatym zawsze po duzej dawce jodu mam niedobór żelaza więc trzeba zrobic wyniki i okaże sie co tam sie dzieje pozdrawiam serdecznie u mnie zima na całego
-
fasola
ja mialam wlasnie na odwrot ze dretwiala mi jedna polowa ciala druga nie - ale ja kiedys mialam paraliz twarzy (tylko lewej strony ) wiec moze temu dretwiala mi wlasnie ta strona ciala
-
bulka601
Mi drętwiała prawa ręka i robiła się zimna do tego. Robili mi Dopplera szyi i wyszło ok. W moim przypadku to chyba od kręgosłupa jednak. Teraz po tych masażach jest dużo lepiej :))
jak mi spada wapń to mam równo od razu mrowienia najpierw na dwóch stopach, później dwie dłonie i twarz. Nigdy że np jedna dłoń albo jedna stopa.
-
ja tez mialam wapno w normie i po jakims czasie mialam niedobor :/ wtedy wlasnie tez mialam takie objawy jak opisalas - tak jak piszesz poczekaj troche i zrob sobie badanie :)
-
Ona 26
Brałam wapno po operacji w grudniu zrobiłam badania i było w normie lekarz powiedział ze mam odstawić. Czułam sie bardzo dobrze dopiero po tym jodzie tak mi sie zrobiło. Poczekam jeszcze chwile jak nie przejdzie to sobie zrobię jeszcze raz, bo tez mi to przeszło przez mysl. Pozdrawiam.
-
dziewczynki spokojnie :) endo mowila mi ze po leczeniu mozna przytyc z 5 kg ale ze to zejdzie samo :) u mnie tak bylo tylko ze schudlam wiecej niz 5 kg pozniej
bulka
a jak z Twoim wapnem ? to co opisujesz moze byc wlasnie jego niedoborem - ja takie cos mialam po operacji i lekarz kazala mi brac wapno
-
Mi tez sie przybralo 3 kg ale,to wszystko po tym jodzie radioaktywnym, pewnie z braku hormonow. Jak zaczęłam brać hormony i trochę juz zaczęłam sie normalnie ruszać, to juz schudlam 0.5 kg, więc wszystko idzie w dobrym kierunku. Badań jeszcze żadnych nie robiłam bo za wcześnie.
Mam inny trochę problem, nie mam 100% mocy z prawej ręce. Niby wszystko dobrze, ale jak sprzątam czy cos robię dłużej to mi ta reka tak jakby sztywnieje, trudno to opisać, a w nocy dretwieje jak leze dłużej niż 5 min na boku, a nigdy tak nie miałam. Może od tego lenistwa przez te ostatnie kilka tygodni. Zobacze jak nie minie to sobie zrobię badnia. Poza tym czuje sie bardzo dobrze.
-
Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie. Mój wynik tsh 0,19. Ale ja tyję na potęge. nie wiecie dlaczego????? Mozna cos z tym zrobić. Nawet buty są za ciasne. Nie obzeram się. Chodzę na spacery. Od operacji minęly 3 miesiące, a ja mam 5 kg do przodu ;
-
ona26
dziękuje bardzo :)))
ika70
Samego badania się nie bałam bo w znieczuleniu ogólnym więc spałam. :) Wynik dobry, jelito zdrowe :))
A Ty jeśli czujesz taką potrzebę to się badaj i nie zwracaj uwagi na to czy ktoś Cię uważa za hipochondryczkę. Najważniejszy jest Twój spokój psychiczny :)))
Pozdrawiam
-
fasola
ciesze sie ze u Ciebie wszystko ok :) co do blizny - mojej tez wogole nie widac :) musze sama sie przypatrywac zeby ja zobaczyc :)