Z tymi wynikami można również udać się na komisję lekarską na ginekologii onkologicznej bądź w centrum onkologicznym. Tam nie potrzeba skierowania. Moim zdaniem, nie chcę straszyć, ale mówię ze swojego przykładu, wyniki wskazują na jajnik... Ja nie rozumiem, młoda kobieta, markery wysoki, woda w brzuchu i torbiel - cała polska służba zdrowia, odesłać do innego lekarza i po problemie.
Dziewczyny, ja mam inne pytanie. Byłam dziś na kontroli - wszystko ok! Ale kolejną wizytę mam dopiero za 6 miesięcy. Jestem 2 lata i 3 miesiące po zakończeniu leczenia i do tej pory byłam przekonana, że przez 3 lata kontrole są co 3 miesiące. Jak to faktycznie jest? Ogólnie to głupia jestem bo lekarz zawsze daje karteczkę z terminem a ja na nią spojrzałam dopiero po wyjściu z gabinetu...
@Mio2019. W rodzinie były przypadki nowotworu. Żony mama m.in. zmarła jak była malutka.
Żona robiła w związku z tym co roku cytologię. Że względu na pandemię ostatni raz w 2019.
Mamy wizytę konsultacyjną w szpitalu onkologii w czw za tydzień.
Dziękuję za reakcję, bo to naprawdę budujące że ktoś nas słyszy...
Nesia, ja w trakcie chemii spanikowałam i umówiłam sie pilnie do lekarza, na tej wizycie powiedział, że pierwsza kontrola powinna być miesiąc po zakończeniu leczenia. Z bólem i po naciskach pani umówiła mnie chyba 6 tygodni po. U nas jest tak, że na wizycie wyznaczają kolejny termin na za 3 misiące i rejestrują sami, później przychodzisz tylko pod gabinet, omijasz rejestrację itp. Ale jeśli chcesz zarejestrować się na pierwszą wizytę gdziekolwiek, np do urologa, to musisz się liczyć z kilkumiesięcznym terminem. To tylko w telewizji tak ładnie brzmi: trzeba robić profilaktyczne badania...
Duśka, CO zleciło mi tomograf tylko po zakończonej chemii. Co 3 miesiące miałam tylko badanie ca125 i badanie ginekologiczne (usg itd.). Tomograf miałam zrobiony rok po leczeniu w innym szpitalu przed inną operacją, bo lekarze musieli sprawdzić, jak wyglądam w środku😁 Mam tylko jedną nerkę więc nikt mi nie zleci TK od tak bez potrzeby tylko profilaktycznie, bo kontrast jest bardzo szodliwy.
Hej wszystkim. W sumie czytałam wasze historie i każda różni się od siebie. Ja właściwie do tej pory niewiem co mam, co bardzo mnie martwi w październiku na standardowym badaniu usg, gin. wykryła torbiel /guz 6na 5 prawy jajnik, później onkolog, karta dilo, tk, prześwietlenie klatki piersiowe i konsylium na którym dostałam skierowanie do szpitala i mam czekać na telefon. Operacja miałabyc w grudniu a już jest luty i ani widu ani słychu ile czekałyście na termin? Problem jest w tym że ca w październiku był 65,8 w listopadzie 85,5 a teraz test Roma : ca125 - 119, he4 62,5 i ryzyko 13,5 % i już nie mam pojęcia co mam robić.
No tak w Twoim przypadku to faktycznie robienie często tomografów nie byłoby dobrym pomysłem. Ja skończyłam carbo i taxol w czerwcu 2019 (później już tylko avastin) i od tamtej pory co 3 miesiące mam tomograf. I tak się zastanawiałam co jaki czas później będę miała robiony kontrolnie tomograf , jak to wygląda