Z badaniem markera jest b różnie i chyba zależy od ośrodka. Generalnie chemia podawana jest co 3 tygodnie więc ja miałam tak kontrolowany ale są dziewczyny które miały robiony co 2 cykle i rzadziej. Ważny jest marker początkowy i jak wiadomo końcowy po skończonym leczeniu.to samo z tomograf em. Wiarygodne wyniki są porównawcze czyli przed podana chemia i po niej.
Co do chemii to może chodziło o chemię czerwona a potem radykalna - czyli lekarz miał na myśli chemię a potem operacje radykalna tak bym to interpretowała. Moja sąsiadka miała podawana czerwona chemię na raka jajnika. Podziałała pięknie, żyje już wiele lat...
Jeżeli podany cystostatyk nie działa jest kilka kombinacji które proponują onkolodzy łącznie z hormonoterapią...
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :* U mamy aktualnie pojawiło się wodobrzusze, które zaczęło narastać już w trakcie chemii. Dlatego martwię się, że ani ten pierwszy rodzaj, ani ten drugi, który dostaje teraz po zmianie, nie działa jak powinien. Czy któraś z Was lub Waszych znajomych miała G3 i żyła chociaż rok bez wznowy?
Agusia12 - G3 to stopień złośliwości a tak naprawdę istotniejszy jest stopień zaawansowania. A odpowiadając na pytanie to wiele kobiet nawet z Figo 3 i 4 zyje długie lata, często nawet bez wznowy :) ja mam 3cG3 i choć miałam już wznowę to wciąż jestem. W tym miesiącu minie 2 lata od operacji.
Pozdrowiam serdecznie i życzę wszyskim zdrowia i szczęścia! :)
Witam serdecznie wszystkie forumowiczki.
Właśnie trwają przygotowania do pierwszej chemioterapii w moim domu. Chora jest moja mama. Rak jajnika złośliwy rozpoznanie 3C. Czy jest tu na forum ktoś z tym stopniem zaawansowania?? Jak się przygotować do chemii. Planowana jest 3x chemia, potem operacja redukcyjna (pierwotna się nie udała) nastepnie znów 3 chemię.
Któraś z Was drogie Panie była w podobnej sytuacji ??
Pozdrawiam
Malik
Witam serdecznie wszystkie forumowiczki.
Właśnie trwają przygotowania do pierwszej chemioterapii w moim domu. Chora jest moja mama. Rak jajnika złośliwy rozpoznanie 3C. Czy jest tu na forum ktoś z tym stopniem zaawansowania?? Jak się przygotować do chemii. Planowana jest 3x chemia, potem operacja redukcyjna (pierwotna się nie udała) nastepnie znów 3 chemię.
Któraś z Was drogie Panie była w podobnej sytuacji ??
Pozdrawiam
Malik