Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Do wszystkich ktorzy tu pisza- dziekuje! Jestescie wspaniałe! Jade dzisiaj na Mszę Św. o uzdrowienia (mam nadzieje,że odprawi O.Witko) zabieram WAS ze soba w moim sercu...
    Jutro mam cieżki dzień. Lekarze podejmą decyzję co dalej z moimi (powtórnymi )przerzutami. Tak bardzo się boję...
    W BOGU MOJA NADZIEJA.
  • Do Przemo667 - Czytalam Twoje wpisy i okazuje sie, ze mamy podobna sytacje. U mojej mamy rowniez zdiagnozowali Raka jajnika III lub IV. Jesli zechcialbys podzielisc sie ze mna swoja wiedza - napisz do mnie /krys.and1@wp.pl/. Jestem poczatkujaca w tym temacie i zapewne kazda najmniejsza informacja jest dla mnie wazna.
    Do Wszystkich Kobietek - JESTESCIE WSPANIAŁE !!!
  • kuka
    w razie co mam twój numer zadzwonie ze szpitala jak już będzię po no i może przed. Dasz znać dziewczynom, jeśli mam nadzieję, trochę interesują się moim losem:(((((
  • Dziewczyny lada moment pojawi się w ogródkach więc, chciałabym zaproponować aksamitną i bardzo odżywczą ZUPĘ KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ.
    Ta zupa to doskonałe źródło białka, wapnia, manganu, błonnika, folianów, witaminy C, K i karotenoidów. Wbrew obiegowym opiniom nie wzdyma, nie jest ciężkostrawna (to nie grochówka na boczku!), doskonale syci, poprawia trawienie, usuwa zmęczenie i jest doskonała nawet dla osób w trakcie chemio- i radioterapii. Dodatek świeżej mięty ożywia potrawę i działa przeciwzapalnie. Oto składniki:

Na 4 porcje:
    -2 paczki mrożonego groszku po 300g lub równoważna ilość świeżego groszku. Uwaga! Nie używaj groszku z puszki! Nie uzyskasz pięknego zielonego koloru, ani takiego smaku jaki zachowuje świeży lub mrożony groszek.
    - 1 litr warzywnego bulionu (lub na chudym kurczaku)
    - 8 czubatych łyżek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
    - sok z 2 limonek
    - 2 łyżki cukru brzozowego, sól do smaku
    - spora garść świeżej mięty, drobno posiekanej

Przygotowanie: Ugotuj groszek na parze, albo we wrzątku - dosłownie kilka minut (3-5 min.) Odcedź. Wrzuć do ciepłego bulionu, ale nie wrzącego. Zmiksuj. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolej więcej bulionu - wg upodobań. Dopraw cukrem brzozowym, posól jeśli trzeba, wlej sok z limonki. Wymieszaj. Rozlej do białych miseczek. Do każdej włóż po 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i obficie posyp miętą. Podawaj od razu. Doskonałym zamiennikiem dla mięty jest świeża kolendra. Można dodatkowo dodać do każdej miseczki po 1 łyżeczce oleju lnianego. Tą zupkę można również podawać jako chłodnik w upalne letnie dni. Smacznego!!! I jeszcze jedno! Nie bójcie się warzyw strączkowych w trakcie leczenia onkologicznego. Odpowiednio przygotowane są bogatym źródłem białka i wielu cennych składników odżywczych skoncentrowanych w niewielkiej objętości. Wcale nie trzeba zjeść dużo, aby organizm dostał to czego potrzebuje.
    lek.med.Aleksandra Kapała
    Przez: Dietoterapia w onkologii
  • 12 lat temu
    Kasiorek trzymam kciuki, bądź dzielna. Jeśli zoperują cię 10 maja, będziemy miały urodziny tego samego dnia. Ja jutro na torcie zdmuchnę swoją pierwszą świeczkę, pomyślę marzenie tak jak dzieci w dniu swoich urodzin. Ty za rok zdmuchniesz swoją ukrywając swoje marzenie przed bliskimi. Pozdrawiam.
  • Cześć dziewczyny, ale tu od rana gwarno;)), zaczynam się powoli pakować do szpitala, muszę czymś się zająć, żeby nie myśleć. Nie wiem ile mi tam zejdzie i może odezwę się dopiero jak wrócę, zobaczę. Proszę 3majcie za mnie kciuki.

kuka
    masz rację, jak trwoga to do Boga, a tak to nie ma się czasu. Przykro mi muszę przyznać że tak było i ze mną. A teraz codziennie do Matki Boskiej z modlitwą spieszę.

Jasiu
    dziekuję za to, że jesteś ze mną i modlisz się za nas wszystkie:))))))

• Witam o poranku, nie śpię od 5, synek ma dzisiaj EEG na śpiąco i od 3 w nocy musimy go trzymać nie śpiącego, mąż od 3 do 5 potem ja a badanie o 15.00. Jasiu11, to prawda co piszesz ja też zaufałam Panu i dzięki Niemu się trzymam.Synek jest ministrantem i sam zamawia msze za zdrowie mamy.
    Makro000 w salonie gdzie kupowałam perukę mieli usługę prania peruk, nie kosztowało to dużo a było wykonane profesjonalnie i bez stresu dla mnie. Włosy na peruce ułożone jak nowe. Napewno w Olsztynie znajdziesz taką usługę. Jeśli nie ja prałam w szamponie kupionym specjalnie do peruk. Uważaj z dźwiganiem, może powstać przepuklina a po co ci coś dodatkowego.Od ciężkich prac musimy się niestety oszczędzać.
    Pozdrawiam dziewczyny i życzę miłego dnia.
  • 12 lat temu
    Jasiu, ja tez Bogu dziekuje ze to ja choruje, a nie moj maz czy dzieci. Ja to sama sobie udzwigne, a nie wiem, czy udzwignelabym chorobe moich bliskich.
    I w ogole dziekuje Bogu, bo mam wspaniale zycie!
  • 12 lat temu
    Dzien dobry,
    dolaczam sie z kawka :)
    Jasiu, pieknie napisane, nie trzeba wiele, usmiech, dzien dobry i kogos w ten sposob uratujesz!
    W Ewangelii jest taki piekny fragment, jak Pan Jezus mowi, Marto, Marto, troszczysz sie o tak wiele, a tak niewiele potrzeba!

Do Makro, jetsesmy chyba na tym samym etapie odrastania wlosow po chemii ::))))

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat