Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • kończe nie będe o sobie zamecza bo to można w nieskończonoś kasiorek przysłała sms że marker spadł jej do 3000 operacja w przyszłym tygodniu z względu na ból nogi,wiezorem do niej zadzwonię to napiszę,nie lubię smsów wolę powiedziec,jak ktoś chce gada to dzwońcie jestem w pley i do pley mam zadarmo
  • kiedys w wywiadzie przy chemii zgłosiłam ból głowy,to pytali jak boli i gdzie zadużo pytań wię stwierdziłam że chyba lepiej będzie jak powiem że mnie nic nie boli i przestało.tyko miałam duże tętno i ciśnienie, a zawsze miałam niedociśnienie i to spore,
  • makro jaki to ordynator przyjeżdza
  • a tak wogóle to menopauza mi przeszła czuje się tak samo jak przed chorobą,tylko jestem bardzo nerwowa i porywcza,taki szczegól
  • operacje miałam 17 czerwiec 2010 chemię skończyłam 15 paśdziernika 2010 6 chemii co 3 tygodnie 4 dni w szpitalu
    1.2 litra w sreberku.o,5 litra białej 24 godzinnej
  • anitap ja pilnuje markery,bo wydaje mi się że one będą wyznacznikiem,są wyjątki że marker im nie działa.ale ja pilnuję jak mialam 14 cały czas to mój lekarz kóry wyjechał gdzieś,dr dąbrowski z co gdynia powiedział że jak będzie 18 to trzeba szukac.więc te markery niby takie niewazne w szpitalu że nie lecza na markery, ale przy kontroli prosze wynik badania ca 125
  • grzybki biorę w kapsułkach 2 dziennie codziennie
  • makroo operowana byłam przez dr.dudziaka podobno nie ma profesora ale jak ordynator t chyba dobry.dr leśniewicz ordynator chemioterapi.za tydzień ordynator z akademi ide też pierwszy raz,.bo do lesniewicz w czerwcu tez pierwszy raz.jak ide sie zapytac to prosze te babki o najlepszego lekarza,najczesciej chodze z małym on krzyczy ,pytaja czy syn i kierują.przez tą menopauzę troche się postarzałam,na twarzywiec czasami się dziwią czy mama czy babcia,jak w autobusie ktoś palnie babcia tu mówie zeby sobie zważali bo nie życze sobie,a u lekarza to z litości daja.nastepna rzecz kiedyś zgłosiłam lekarzowi że mnie głowa boli,powiedział że ten nowotwór na mózg nie przechodzi,nie ma związku
  • 12 lat temu
    Kuka nie biorę hormonów, na rezonans poszłam sama odpłatnie, trochę mnie to osłabiło finansowa, na szczęście wzmocniło psychicznie, bo wyniki były dobre.Stracha ciągle mam. Czas znowu się posprawdzać.
  • 12 lat temu
    Dziewczyny,badajcie się i walczcie o skierowania.Nie dajcie się zbyć bo skoro zdiagnozowano u Was raka to to już nie przelewki.Dwa miesiące chodziłam z bólem głowy,zaczęłam mieć zachwiania równowagi no i wyprosiłam o tk głowy bo nigdy głowy mi nie sprawdzali.Od 30.04 zdiagnozowali przerzuty do mózgu-trzy guzy,dramat.Tak jak wiosna buchnęła tak i w mojej głowie zaczyna kiełkować.Teraz latam jak kot z pęcherzem i zaczyna na nowo walkę.Od operacji minęło 2 i pół roku.Przypominam,zaczęło się od raka piersi.Jestem po operacji,4 kursach chemii,napromieniowaniu i po całorocznej herceptynie.Minął równo rok od skończenia leczenia.Głowy nikt nie tykał.nie chcę straszyć ale zawiadamiam że tak może nastąpić.Ja robiłam to wszystko po omacku.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat